Υδράργυρος σε κονσέρβα τόνο ικανός να συνταράξει την βιομηχανία των 9 δισεκατομμυρίων και να τρομοκρατήσει τους λάτρεις του εκλεκτού ψαριού.
Αυτός ο άνδρας ισχυρίζεται πως η κατανάλωση τόνου σε κονσέρβα, μία ημερησίως επί 6 μήνες τον αρρώστησε.
«Ξέρω πως ο τόνος έχει υδράργυρο. Έτσι πήγα στον γιατρό», είπε.
Δύο εξετάσεις αίματος έδειξαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου αλλά όχι τοξικά. Ο άντρας τώρα τρώει κονσέρβα κοτόπουλο και όχι τόνο. Λέει ότι ο υδράργυρος του έκανε κακό και κάποια συμπτώματα επιμένουν.
Η είδηση για τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου μόνο νέα δεν είναι στους λάτρεις της ψαροφαγίας.
Ο Robbie Williams λέει ότι «θα μπορούσε να είχε πέσει νεκρός» από δηλητηρίαση από υδράργυρο, αφού έτρωγε ψάρι δύο φορές την ημέρα. «Έχω την υψηλότερη δηλητηρίαση από υδράργυρο που έχει δει ποτέ ο γιατρός», ισχυρίζεται.
Τώρα όμως η έρευνα 2 ΜΚΟ συνταράσει την παγκόσμια αγορά. Η «βόμβα» έσκασε από τις ΜΚΟ Bloom και Foodwatch οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο τόνος κονσέρβα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, ζητώντας παράλληλα από τις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ και τις υγειονομικές αρχές των χωρών να λάβουν επειγόντως μέτρα.
Ο τρόμος μεγάλος, ειδικά στις εγκύους.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ ο τόνος στην κονσέρβα είναι από τα πιο μολυσμένα είδη με υδράργυρο. Η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
«Τα ψάρια, και άλλα τρόφιμα βέβαια, έχουν κάποια όρια ανοχής για κάποια βαρέα μέταλλα, μεταξύ αυτών και ο υδράργυρος. Στα μεγαλύτερα ψάρια συσσωρεύονται περισσότερα από αυτά τα βαρέα μέταλλα και γι’ αυτό τα όρια ανοχής είναι διαφορετικά. Ο υδράργυρος είναι μία ουσία που εάν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα είναι τοξική, αλλά τα όρια αυτά έχουν θεσπιστεί από κατάλληλες επιτροπές επιστημόνων που έχουν καταλήξει ότι με βάση την κατανάλωση που έχει ο κάθε καταναλωτής, αυτά τα όρια είναι ασφαλή», είπε ο Ιωάννης Γιαβάσης, αν. καθηγητής τμήματος Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τώρα οι ΜΚΟ ζητούν την λήψη μέτρων, ενώ οι ειδικοί λένε πως ο τόνος σε κονσέρβα ανήκει στην κατηγορία «καλύτερες επιλογές» και είναι καλό να τρώτε 2 έως 3 μερίδες την εβδομάδα.
Η κατανάλωση με μέτρο λοιπόν μπορεί να διασφαλίσει πως τίποτε κακό δεν θα συμβεί, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.