«Ο σεισμός στην Τουρκία ήταν 30 φορές ισχυρότερος από τα 9,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία»
«Δύο σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ μέσα σε 9 ώρες είναι μία πολύ σπάνια κατάσταση» και συνιστούν «τον μεγαλύτερο σεισμό του αιώνα».
«Ο σεισμός στην Τουρκία ήταν 30 φορές ισχυρότερος από τα 9,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία»
Ως «την καταστροφή του αιώνα» περιέγραψε τον σεισμό στην Τουρκία, ο σεισμολόγος Ζόρντι Ντίαθ, του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών της Βαρκελώνης.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ντίαθ επεσήμανε ότι το φαινόμενο που συνέβη στην Τουρκία με δύο σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ μέσα σε 9 ώρες είναι μία πολύ σπάνια κατάσταση και συνιστούν «τον μεγαλύτερο σεισμό του αιώνα».
Σύμφωνα με τον Ντίαθ ήταν «ένας πολύ μεγάλος, βίαιος σεισμός. Ο σεισμός του αιώνα στην Τουρκία, σύμφωνα με τις στατιστικές».
Όπως σημείωσε ο Ντίαθ σεισμοί αυτού του μεγέθους συμβαίνουν 10-20 φορές τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, αλλά στον σεισμό της Τουρκίας «υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πόσο καταστροφικός ήταν».
Ακόμα υπογράμμισε πως το εστιακό βάθος που επηρέασε τις 10 επαρχίες της Τουρκίας ήταν στα 15-20 χιλιόμετρα και πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ το γεγονός το επίκεντρο ήταν κοντά σε οικισμούς και σε κτίρια χαμηλής ανθεκτικότητας κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τόσων ανθρώπων.
Ο Ντίαθ ανέφερε ακόμα ότι σεισμοί όπως αυτοί στην Τουρκία αποκαλούνται «ρηχοί σεισμοί» και όσο πιο επιφανειακοί είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το αντίκτυπο.
Οι διαφορές με τον σεισμό στη Λόρκα
Ο σεισμολόγος αναφέρθηκε στον σεισμό που έπληξε την πόλη Λόρκα στη νότια Ισπανία, στις 11 Μαΐου 2011, ο οποίος ήταν πολύ πιο ρηχός σεισμός, αλλά προκάλεσε πολύ λιγότερες απώλειες καθώς ήταν πιο χαμηλής ισχύος.
«Ο σεισμός στη Λόρκα ήταν πολύ ρηχός με εστιακό βάθος 3-5 χιλιόμετρα, αλλά η ισχύς ήταν 5,1 Ρίχτερ. Προκάλεσε θανάτους λόγω του οικιστικού ιστού στη Λόρκα, αλλά αν δούμε την ενέργεια που απελευθερώθηκε στον σεισμό στην Τουρκία ήταν 1.000 φορές σαν αυτόν της Ισπανίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ντίαθ «ο σεισμός στην Τουρκία συνέβη σε μία επικίνδυνη περιοχή, η οποία θεωρείται «κόκκινη» στον σεισμολογικό χάρτη», ωστόσο αναφέρθηκε στη δυσκολία να προβλεφθεί το πότε θα γίνει ένας σεισμός.
«Ήταν γνωστό ότι θα υπάρξει σεισμός εδώ, αλλά δεν ήταν γνωστό το πότε θα συμβεί. Δηλαδή εάν αυτό θα συμβεί την περασμένη εβδομάδα ή στα επόμενα 20 ή 50 χρόνια. Αυτό είναι το πρόβλημα», είπε και συμπλήρωσε πως:
«Στους σεισμούς γνωρίζουμε την επικίνδυνη περιοχή, αλλά δεν ξέρουμε τον χρόνο και γι’ αυτό χρειάζεται να χτίσεις με τον καλύτερο τρόπο ανθεκτικές κατασκευές. Σε έναν συναγερμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούν αν αποφευχθούν οι απώλειες, αλλά αν οι απώλειες θα είναι λιγότερες ή περισσότερες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».
Ήταν 30 φορές ισχυρότερος από τα 9,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Ο Ντίαθ σημείωσε πως ο σεισμός του 2011 στο Τοχόκου της Ιαπωνίας είναι 9,1 Ρίχτερ, ο οποίος ήταν «ασυνήθιστος και τον αποκάλεσαν ως αξιοσημείωτο», ωστόσο στην Τουρκία η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν 30 φορές περισσότερη.
«Στην Τουρκία υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές ρηγμάτων και ακόμα υπάρχει διχογνωμία επιστημονικά αν ο ένας ήταν μετασεισμός ή διαφορετικός σεισμός. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο πρώτος σεισμός να πυροδότησε τον δεύτερο, αλλά το πώς συνέβησαν αυτά τα φαινόμενα πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά», είπε ακόμα.
❝Japonya'da 2011'de gerçekleşen 9,1 şiddetindeki depreme kıyasla bu depremlerde salınan enerji miktarının 30 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz❞
İspanyol sismolog Jordi Diaz, Kahramanmaraş merkezli depremleri yorumladı https://t.co/t5sZbrxomt pic.twitter.com/fIhxJSNza3
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 11, 2023
Μάλιστα εκτίμησε ότι τα δεδομένα από τους σεισμούς στην Τουρκία θα βοηθήσουν και μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή των σεισμολογικών κινδύνων.
Πόσο πιθανός είναι ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
Ακόμα αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.
«Στην Κωνσταντινούπολη όπως και σε άλλες περιοχές υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφικών σεισμών. Η Κωνσταντινούπολη διατρέχει προφανώς κίνδυνο αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το Τόκιο, το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια. Είναι το ίδιο με το να μένεις κοντά σε περιοχές με τον κίνδυνο πλημμυρών.
Υπάρχει κίνδυνος και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κατασκευάσεις κτίρια με την καλύτερη σεισμολογική αντίσταση και να έχεις έτοιμες διασωστικές ομάδες με κάθε τρόπο. Αν ζεις σε μία σεισμολογική ζώνη πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί ένας σεισμός. Ο μεγάλος σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο έγινε το 1906. Τώρα οι πάντες περιμένουν έναν μεγάλο σεισμό», κατέληξε ο Ντίαθ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.