Παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα το πρωί, σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης o καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρων Μιχαηλίδης.
Στην παρουσίαση και συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Μύρων Μιχαηλίδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ) Μηνάς Καπετανάκης.
Ο Δήμαρχος, στην παρουσιάσή του, αναφέρθηκε αρχικά στο πλούσιο βιογραφικό του κ. Μιχαηλίδη και στη συνέχεια μίλησε για τα οφέλη της συνεργασίας με τον κορυφαίο Ηρακλειώτη αρχιμουσικό: «Τα τελευταία χρόνια που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα και την ανθρώπινη διάστασή του ανδρός, διαπίστωσα ότι δεν υπολείπεται σε τίποτα της καλλιτεχνικής: πρόκειται για έναν άνθρωπο ουσιαστικά και ανυπόκριτα ευγενή και ταυτόχρονα αποφασιστικό και αποτελεσματικό, με ξεκάθαρη άποψη και όραμα για την δουλειά του. Δεν είναι τυχαίο ότι με όπλα όλα τα παραπάνω, πέτυχε να αναγεννήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή, τόσον καλλιτεχνικά όσον και οικονομικά.
Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης διαθέτει βαθιά αγάπη και διάθεση προσφοράς για τον τόπο του. Είμαστε τυχεροί που αυτός ο τόπος είναι το Ηράκλειο και η Κρήτη.
Η βοήθειά του όλα τα χρόνια κατασκευής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου υπήρξε κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Τώρα πια που είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή του έργου, με κόπο και μεγάλη προσπάθεια και παρά τις αντιξοότητες που κληθήκαμε να ξεπεράσουμε και δεν θα αναφέρω σήμερα, έφτασε η στιγμή ώστε συνεργασία μας με τον κ. Μιχαηλίδη να περάσει σε άλλο επίπεδο.”
“Η ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πολιτιστικού από έναν αρχιμουσικό αυτού του διαμετρήματος συμβαδίζει απόλυτα με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή στον τομέα του Πολιτισμού.
Εμείς διεκδικούμε ρόλο πρωταγωνιστή για τον Πολιτισμό – τον βλέπουμε ως όχημα τουριστικής, οικονομικής και φυσικά καλλιτεχνικής ανάπτυξης της πόλης. Και έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση – με τα επιτυχημένα φεστιβάλ που έχουμε καθιερώσει, με την ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης, την οποία παρουσιάζουμε την επόμενη εβδομάδα, με την συντήρηση των σπάνιων παλαιτύπων της Βικελαίας, με πολλά ακόμα που δεν αναφέρω για λόγους χρόνου, έχουμε δώσει ξανά στην πόλη την πολιτιστική της ταυτότητα και την έχουμε καταστήσει πολιτιστική πρωτεύουσα της ελληνικής περιφέρειας.
Με την ίδια προσέγγιση, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε και το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό ολόκληρης της Κρήτης, και όχι μόνο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται όραμα, συνεργασίες, συστράτευση δυνάμεων, αξιοποίηση του εξαίρετου έμψυχου δυναμικού που διαθέτει η πόλη. Τον Πολιτισμό τον βοηθούν και τον αναδεικνύουν οι καλές υποδομές αλλά τον παράγουν οι άνθρωποι. Και στην πολιτιστική αναγέννηση του Ηρακλείου, όπως εμείς την οραματιστήκαμε και την υλοποιούμε, πρωταγωνιστούν οι δικοί του άνθρωποι.
Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από αυτούς. Και η αξιοποίησή του αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για να δούμε σύντομα το Πολιτιστικό Κέντρο έτσι ακριβώς όπως το ονειρευόμαστε. Το γεγονός ότι παρά τις άλλες υποχρεώσεις του, δέχτηκε να αναλάβει την μια τόσο υπεύθυνη θέση δείχνει ότι και ο ίδιος πιστεύει πολύ στις προοπτικές αυτού του εγχειρήματος. Δεν μένει τίποτα παραπάνω να πούμε λοιπόν, παρά να τον καλωσορίσουμε και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία”, είπε ο κ.Λαμπρινός ολοκληρώνοντας την παρουσίαση.
Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ κ.Μύρων Μιχαηλίδης δήλωσε:
“Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Δημάρχου Ηρακλείου να υπηρετήσω από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης. Τον ευχαριστώ θερμά.
Για την επικείμενη ολοκλήρωση αυτής της πρωτοφανούς και της μεγαλύτερης πολιτιστικής υποδομής που διέθετε ποτέ η Κρήτη αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν με το έργο ή και την εποικοδομητική κριτική τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στην οικογένεια Καλοκαιρινού, χωρίς τη μεγάλη δωρεά της οποίας, το έργο ίσως να μην είχε ξεκινήσει ποτέ.
Και πάνω απ’ όλα, σε όλους τους πολίτες, σε αυτούς δηλαδή που θα το αγκαλιάσουν και θα του δώσουν ζωή.
Η Κρήτη μας είναι δύναμη. Και παίρνει επιτέλους αυτό που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της: ένα έργο που μπορεί να καταστεί πρότυπο και εξωστρεφές περιφερειακό πολιτιστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οραματιζόμαστε υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο, έμφαση όχι μόνο στη λόγια μουσική αλλά και στον λαϊκό πολιτισμό, ανάδειξη της κρητικής παράδοσης, διάδραση μεταξύ των τεχνών και των πολιτισμών, στήριξη των σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων, συμμετοχικές διαδικασίες, ανάδειξη του έργου των νέων καλλιτεχνών, τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης, συνεργασίες με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το συναρπαστικό ταξίδι ξεκινάει τώρα. Τα πρώτα βήματα είναι καθοριστικά για τη μελλοντική πορεία. Υπάρχουν όμως όλες οι προϋποθέσεις, για να δημιουργηθεί αυτή η ορμή μπρος τα εμπρός, με σκληρή δουλειά και πρωτοτυπία, ώστε να καταδειχθεί η υπεραξία αυτού του έργου για την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Και υπόσχομαι να δώσω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα όλες μου τις δυνάμεις, για να “λάβουνε εκδίκηση τα όνειρα” της Κρήτης.”
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ.Μιχαηλίδης τόνισε την ταυτόχρονα οραματική και ρεαλιστική προοπτική του καλλιτεχνικού προγράμματος που θα συνθέσει το πολιτιστικό αποτύπωμα του ΠΣΚΗ ήδη από την περίοδο 2019-2020.
Εξέφρασε όχι απλώς την αισιοδοξία, αλλά τη βεβαιότητά του για την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα της νέας υποδομής, βάσει της πλούσιας εμπειρίας του στη διεύθυνση μεγάλου βεληνεκούς πολιτιστικών οργανισμών, τους οποίους δεν έχει σκοπό να αντιγράψει, αλλά να χρησιμοποιήσει δημιουργικά ως απόθεμα εμπειρίας για να συνθέσει ένα νέο λειτουργικό υπόδειγμα που έχει ανάγκη το ΠΣΚΗ.
Μύρων Μιχαηλίδης – Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι σήμερα ο Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Θουριγγίας στη Γερμανία. Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα και διεύθυνση ορχήστρας με τον Χανς-Μάρτιν Ράμπενσταϊν στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Βερολίνου (UdK), ενώ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια των Μιλτιάδη Καρύδη (Ακαδημία Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Δρέσδης) και Σάιμον Ρατλ (Βερολίνο).
Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες, όπως τις Συμφωνικές Βερολίνου, Ρώμης, Μεξικού, Ιερουσαλήμ, Φιλαρμονικές Ενέσκου (Βουκουρέστι), Σλοβακίας (Μπρατισλάβα), Οδησσού, Ορχήστρες Ραδιοφωνιών Πράγας, Ρουμανίας. Έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση σε παραγωγές όπερας σε σημαντικά λυρικά θέατρα του εξωτερικού, όπως η Εθνική Όπερα της Σαγκάης, η Εθνική Όπερα του Βουκουρεστίου, η Κρατική Όπερα του Μπράουνσβάικ, η Όπερα της Ερφούρτης, η Όπερα της Τεργέστης κ.α. καθώς και σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων στη Φλωρεντία, στην Πράγα, στη Σικελία, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008).
Στην Ελλάδα συνεργάστηκε επανειλημμένα με όλες τις ορχήστρες, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διατέλεσε για επτά χρόνια μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας Ανατολικής Σαξονίας. Την περίοδο 2004/11 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ την περίοδο 2011/2017 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Έχει συμπράξει με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Paul Badura-Skoda, Salvatore Accardo, Aldo Ciccolini, Cyprien Katsaris, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Shlomo Mintz, Misha Maisky, Vadim Repin, Martino Tirimo, June Anderson, Cheryl Studer, Paata Burchuladze, Fazil Say και πολλούς άλλους.
Έχει εκτενή δισκογραφία, στην οποία ξεχωρίζουν η ηχογράφηση των κοντσέρτων 3 και 4 του Μπετόβεν με τον πιανίστα Άλντο Τσικκολίνι για τον διεθνή κατάλογο της ΕΜΙ Classics, καθώς και CD με την NAXOS, το οποίο εγκαινίασε τη σειρά Greek Classics, προτάθηκε από την εταιρεία για δύο Βραβεία Grammy και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές (πέντε Διαπασών περιοδικού Diapason, βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας Supersonic περιοδικού Pizzicato).
Τo 2009 απέσπασε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το 2016 διακρίθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη συνολική προσφορά του στις επιτυχίες του οργανισμού.