Ο Μητσοτάκης μοιράζει «μπλε φάκελους» και συγκαλεί ειδικές συσκέψεις

Ο Μητσοτάκης μοιράζει «μπλε φάκελους» και συγκαλεί ειδικές συσκέψεις

Στίγμα ταχύτητας στην κυβερνητική δράση επιδιώκει να προβάλλει προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ο ίδιος το τέμπο στην κυβερνητική μηχανή και ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό… μοντέλο 2019 στην αφετηρία της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας.

Στο τρίτο 24ωρο μετά την εκλογική νίκη, ο πρωθυπουργός καλεί τη νέα ομάδα των «63» (υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών) σε συνεδρίαση στο Μαξίμου, δίνοντας την εντολή «ούτε μέρα χαμένη».

Ο ίδιος άλλωστε θα ζητήσει… σηκωμένα μανίκια από όλα τα στελέχη του, ενώ αναμένεται στην ον κάμερα τοποθέτησή του να μιλήσει για το τέλος ενός κύκλου «τοξικότητας», δεσμευόμενος για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Αυτή η διευρυμένη σύνθεση προσδίδει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της τετραετίας, το οποίο κατά τ’ άλλα αναμένεται να περιέχει έμμεσες και άμεσες εντολές, προειδοποιήσεις για συνεχή αξιολόγηση καθώς και πολιτικά μηνύματα. Και θα έχει βεβαίως τους περιβόητους «μπλε φακέλους» – τους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και τις βασικές δράσεις ανά υπουργείο.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 (το προσκλήτηριο έλαβαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη μετά τη χθεσινή ορκωμοσία τους), ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Μεταναστευτικό – Οικονομία

Αντίστοιχο κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία είχε ανοίξει ο ίδιος και το καλοκαίρι του 2019, ξεκινώντας τότε από το Παιδείας, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι άμεσες προτεραιότητες και ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Εξάλλου η σημερινή ειδική σύσκεψη για την οικονομία με τους Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά θα είναι η δεύτερη.

Προηγήθηκε χθες η προπαρασκευαστική σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο το μεταναστευτικό ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες (την προσεχή Πέμπτη – Παρασκευή) και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 20 Ιουλίου στην Ισπανία.

Σε αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Ορίζοντας εξαμήνου

Στόχος του Μαξίμου είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο το θετικό μομέντουμ της κυβέρνησης μετά την εκλογική ήττα και το κακό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλλιεργηθεί έγκαιρα προφίλ «μεταρρυθμιστικό» και «αποφασιστικότητας» ενόσω η αντιπολίτευση ανασυγκροτείται.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ηρώδου Αττικού έχει θέσει έναν ορίζοντα εξαμήνου για τις πρώτες «μεγάλες αλλαγές», ιδίως σε ό,τι αφορά μερικά από τα χαρτοφυλάκια προτεραιότητας για τη νέα τετραετία, τα οποία συνδέονται και με κρίσιμα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης – εκεί όπου επίκεινται και… δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

«Επιχειρησιακή» ικανότητα και αποφασιστικότητα επιζητεί όμως ο Μητσοτάκης από σύσσωμο το (νέο) Υπουργικό του. Συνεργάτες του σχολίαζαν ότι οι επιλογές των συγκεκριμένων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα «συμβολίζουν τη βούληση του Μητσοτάκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και άρα και για ανυποχώρητη στάση μπροστά σε παθογένειες».

Μέχρι το τέλος του 2023 το Μαξίμου επιδιώκει να έχει αφήσει στίγμα «συνέπειας» λόγου και πράξεων και μεταρρυθμιστικής βούλησης ενώ πολύ νωρίτερα, εντός του καλοκαιριού συγκεκριμένα, θα προωθηθούν οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αρχικά η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους, ένα νομοσχέδιο που θα αφορά σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις κράτους – πολίτη καθώς και την οργάνωση του Δημοσίου.

Έπειτα θα ακολουθήσουν όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις σε ένα νομοθέτημα ως πρώτη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις, ακόμα κι αν πολλές αποφάσεις έχουν πιο μακρινό χρόνο εφαρμογής.

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός άμεσα θα νομοθετηθεί και η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου.

 in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.