Ο καρδιοχειρουργός που ερευνάται για τον θάνατο 15 παιδιών έφυγε από τρία νοσοκομεία – Τι απαντάει ο ίδιος
Η εξήγηση που δίνει ο καρδιοχειρουργός για το γεγονός ότι αποχώρησε από τρία νοσοκομεία, ενώ συνάδελφοι και άτομα τα οποία χειρούργησε κάνουν λόγο για ένα «άγιο άνθρωπο».
Ο καρδιοχειρουργός που ερευνάται για τον θάνατο 15 παιδιών έφυγε από τρία νοσοκομεία – Τι απαντάει ο ίδιος
Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των Αρχών για τους θανάτους 15 παιδιών τα οποία χειρουργήθηκαν από τον ίδιο καρδιοχειρουργό και, όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους, χάθηκαν από πλημμελείς ενέργειές του.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς συγγενείς ατόμων που χειρουργήθηκαν από τον συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό επιστήμονα που μάλιστα αρνούνταν να πάρει και αμοιβή για τις υπηρεσίες του.
Ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε στο MEGA και στην εκπομπή «Live News» προχωρώντας σε αποκαλύψεις για την υπόθεση.
Αξιοσημείωτο είναι τι αναφέρει ο ίδιος ο γιατρός για τους λόγους που έχει αποχωρήσει από τα τρία νοσοκομεία όπου εργαζόταν, ένα κρατικό και δύο ιδιωτικά. Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο πρόκειται για την κλινική που ερευνάται για υψηλή θνησιμότητα και ήταν υπεύθυνος ο εν λόγο γιατρός
«Δεν δούλευα σε κάποιο νοσοκομείο γιατί τελευταία ήμουν σε κάποια ιδιωτική κλινική», έχει πει χαρακτηριστικά ο καρδιοχειρουργός.
Όπως είπε αποφάσισε να σταματήσει τα δύσκολα περιστατικά «γιατί ξέρετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις». Σε άλλη συνέντευξή του έχει δηλώνει πως η παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική έχει κλείσει.
Όπως αναφέρει ο αστυνομικός συντάκτης αν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα της κλινικής αυτής ή στο site του νοσοκομείου θα διαπιστώσει πως το τμήμα είναι ανοιχτό. Ωστόσο σε επικοινωνία του MEGA με τους υπευθύνους γιατρούς η απάντηση ήταν πως λόγο οικονομικών προβλημάτων παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική δεν λειτουργεί.
Σε ερώτηση γιατί αποχώρησε από το νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας είπε: «Είχα επί παλαιότερου υπουργού του κ.Ξανθού, καλή συνεργασία με το Παίδων, είχα υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας και με τους συναδέλφους και χειρουργούσα τα βαριά περιστατικά. Τώρα κατάργησαν αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, χωρίς να με έχουν ενημερώσει».
Ο ίδιος την αποχώρησή του από το εν λόγω νοσοκομείο την αποδίδει σε εργασιακό ανταγωνισμό. Επίσης, εξήγηση δεν υπάρχει και για την αποχώρησή του από μία τρίτη ιδιωτική κλινική.
Σε άλλη συνέντευξή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα, το ιδιωτικό που προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και το δημόσιο που σας καταδικάζει γιατί θεωρεί ότι ο ασθενής που πεθαίνει είναι για την κοινωνία ο πιο φτηνός».
Στο φάκελο της ίδιας υπόθεσης σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο περιλαμβάνεται ένας έρανος που είχε κάνει ο καρδιοχειρουργός πριν μερικούς μήνες υπέρ της βοήθειας των καρδιοπαθών παιδιών για την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία που έχουν ανάγκη και να φέρουν μερικά παιδιά στην Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες τέτοιες ενέργειες για βοήθεια σε χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα του τρίτου κόσμου.
Ωστόσο φαίνεται πως υπήρξαν αντιδράσεις από Ουκρανούς γιατρούς οι οποίοι συνέταξαν μία επιστολή και την δημοσιοποίησαν λέγοντας ότι κακώς γίνεται αυτός ο έρανος γιατί υπάρχει πλήρη επάρκεια και οι εγχειρήσεις γίνονται στην Ουκρανία με ποσοστό θνησιμότητας 0.9% έως 1,2% και δεν έχουμε τέτοια ανάγκη.
Τι απαντάει το «Αγία Σοφία»
Μετά το έγγραφο που αποκάλυψε πρώτο το MEGA και το «Live News» και το οποίο έδειχνε πως ο εν λόγω γιατρός είχε ποσοστό θνησιμότητας 13,3% στα χειρουργεία που έκανε στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μέσω του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, εξηγούν πως τα ποσοστά αυτά ήταν ανεβασμένα καθώς ο εν λόγω γιατρός αναλάμβανε μόνο δύσκολα χειρουργεία.
«Ο συγκεκριμένος αναλάμβανε μόνο δύσκολα περιστατικά. Οι εργαζόμενοι του Αγία Σοφία έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα γι’ αυτόν τον γιατρό και για την επιστημονική του κατάρτιση και για τη συμπεριφορά του», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
«Αν δεν υπήρχε ο γιατρός θα είχα πεθάνει, δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής»
Ο Βασίλης Βασιλαδιώτης χειρουργήθηκε από τον 63χρονο γιατρό που ελέγχεται για πλημμελείς ενέργειες σε χειρουργεία άλλων ασθενών τον Ιανουάριο του 2022. Όπως είπε αποκλειστικά στο MEGA αν δεν ήταν αυτός ο γιατρός, σήμερα ο ίδιος δε θα ζούσε. «Θα είχα πεθάνει, δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής, ήμουν ήδη στον τάφο και με ανέστησε», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο γιατρός αυτός κεντάει, ο γιατρός αυτός δεν χειρουργεί κεντάει είναι απίθανος άνθρωπος και αυτά που λέγονται, για εμένα είναι ανοησίες», προσέθεσε.
Είχε 25% πιθανότητες να ζήσει. Αυτό του είχαν πει οι γιατροί πριν μπει στο χειρουργείο καθώς ένα ιατρικό λάθος τον είχε βάλει σε μια απίστευτη περιπέτεια υγείας που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.
«Με έστειλαν σε ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, έκανα χειρουργείο και με γέμισαν μύκητες. Σε 10 – 15 μέρες θα πέθαινα γιατί γύρω από τη βαλβίδα είχε σαπίσει».
Μέσα από το νοσοκομείο τού συνέστησαν να τον αναλάβει ο 63χρονος καρδιοχειρουργός, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που έκανε τέτοια χειρουργεία.
«Μου σύστησαν στο νοσοκομείο ότι υπάρχει γιατρός που κάνει μεταμόσχευση με ανθρώπινες βαλβίδες. Σε σχέση με τον πρώτο γιατρό που με χειρούργησε καμία σχέση, ανθρώπινα εγώ του έδωσα κάποια χρήματα. Αυτός δεν ήθελε, εγώ του έδωσα γιατί μου έσωσε τη ζωή».
Σήμερα ο ίδιος νιώθει μόνο ευγνωμοσύνη για τον γιατρό που πριν ένα χρόνο του έσωσε τη ζωή.
«Μου έσωσε τη ζωή αλλιώς θα είχα πεθάνει».
«Η αμοιβή του ήταν μία αγκαλιά»
Την ώρα που η έρευνα για τους θανάτους των 15 παιδιών βρίσκεται σε εξέλιξη, μια ακόμη μητέρα παιδιού που χειρούργησε ο παιδοκαρδιοχειρουργός, μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS.
«Μου έπιασε το χέρι θυμάμαι, μου είπε ότι όλα θα πάνε καλά. Μη φοβάσαι τίποτα και το παιδί σου είναι ένα υγιές παιδί και θα έχει τη ζωή που του αξίζει. Έχω συγκινηθεί πολύ».
Με το που έφερε στον κόσμο τον γιο της, η κυρία Μαριλένα πληροφορήθηκε από τους γιατρούς πως πάσχει από μια σπάνια καρδιολογική πάθηση.
«Είχε μείνει το μωρό μου τρεις μήνες σε θερμοκοιτίδα και η κατάσταση επιδεινωνόταν. Μετά από 3 μήνες με ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να γίνει χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς».
Τότε ο νεογνολόγος, της συνέστησε τον 63χρονο γιατρό. Η ίδια, όπως λέει, βρήκε στο πρόσωπό του τον σωτήρα του παιδιού της.
«Με κοίταζε με πολλή αγάπη, πολλή ηρεμία γιατί έτρεμα σαν το ψάρι να κρατάω ένα παιδί τεσσάρων μηνών και να μην ξέρω αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει. Ήταν ούτε 2,5 κιλά. Δεν μπορούσε να ανασάνει. Ο άνθρωπος αυτός δεν πήρε τίποτα. Δεν πήρε καθόλου λεφτά. Ο άνθρωπος αυτός αναλαμβάνει περιστατικά που άλλοι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και σε στέλνουν στο εξωτερικό».
Σήμερα ο γιος της είναι 4,5 ετών. Συνεχίζει κανονικά τη ζωή του έχοντας αφήσει πίσω του τους πρώτους δύσκολους μήνες στη ζωή του.
«Δεν πήρε ούτε μια δεκάρα, τίποτα απολύτως»
Παρόμοια και η εμπειρία που περιέγραψε ζωντανά στο «Live News» και η Μαριλένα Παπαπαύλου, μητέρα ενός 10χρονου σήμερα κοριτσιού, το οποίο έσωσε, όπως λέει, ο 63χρονος και ζήτησε να βγει αυτοβούλως για να μιλήσει για τον καρδιοχειρουργό.
Όπως είπε το 2013 όταν η κόρη της όντας εννέα μηνών διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά από δημόσιο νοσοκομείο. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και αφού έψαξαν αρκετά κατέληξαν στον συγκεκριμένο γιατρό.
«Ακούσαμε το όνομα του γιατρού, έμαθα περισσότερα για αυτόν, τον κάλεσα στο τηλέφωνο, του είπα την κατάσταση και μου είπε να μην στεναχωριέμαι. Η κατάσταση της κόρης μου δεν θεωρούνταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό, απλά σε αυτές τις εγχειρήσεις υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιο παράλληλο πρόβλημα όπως κάποια θρόμβωση», είπε αρχικά.
«Πήγαν όλα καλά, τη χειρούργησε αυτός ο άγιος για μένα άνθρωπος, θα το λέω όσο ζω. Δεν πήρε ούτε μια δεκάρα, τίποτα απολύτως. Από ευγνωμοσύνη του έκανα δώρο ένα κουτί σοκολατάκια με άρωμα κανέλας και καραμέλες κανέλας που του άρεσαν. Μας αγάπησε, έσωσε το παιδί μου, δεν πήρε τίποτα απολύτως. Θα τον ευγνωμονώ για όλη μου τη ζωή», συμπλήρωσε η μητέρα της 10χρονης που σώθηκε από τον γιατρό.
«Έχουν περάσει 10 χρόνια από την επέμβαση, μέχρι και στα 5-6 χρόνια από την επέμβαση έπαιρνα τηλέφωνο στη γιορτή του τον συγκεκριμένο γιατρό, το σήκωνε πάντοτε και το πρώτο πράγμα επειδή είναι και δύσκολο να θυμάται το όνομα της μικρής, όταν το εξηγούσα ποια περίπτωση είμαστε, το πρώτο πράγμα που πάντοτε έλεγε: ‘τι κάνει το παιδί; Είναι καλά; Δώστε μου να της μιλήσω. Ποιος άλλος γιατρός θα το έκανε;» διερωτήθηκε καταλήγοντας η κυρία Παπαπαύλου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.