Ο γενέθλιος τόπος τίμησε το Χαρ. Γαργανουράκη για την πορεία και το έργο του

Ο γενέθλιος τόπος τίμησε το Χαρ. Γαργανουράκη για την πορεία και το έργο του

Το γνωστό τραγουδιστή και λυράρη, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τίμησε ο γενέθλιος τόπος του, το χωριό Άγιος Θωμάς Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Λόγιος».

Ο Χαρ. Γαργανουράκης γεννήθηκε το 1946 και πήρε τα πρώτα μαθήματα λύρας από οργανοπαίκτες του χωριού του. Στα 12 χρόνια του αρχίζει να μαθαίνει και στα 14 παίζει στο πρώτο γλέντι στο χωριό του.

Στις αρχές της 10ετίας του ’70 παρουσιάζεται σε κρητικά κέντρα στο Ηράκλειο και το 1973 δέχεται την πρόσκληση – πρόκληση του Γιάννη Μαρκόπουλου να συνεργαστεί μαζί του στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του “Θητεία”, “Θεσσαλικός Κύκλος”, “Οροπέδιο”, “Αφιέρωμα”, “Τολμηρή επικοινωνία”, “Παράθυρο στη Μεσόγειο” και τα νέα του έργα “Ορφέας” και “Αναγέννηση, Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη”. Πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως “Τα λόγια και τα χρόνια”, “Κρήτη μου όμορφο νησί”, “Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου”, “Στου Ψηλορείτη τη κορφή” κ.ά.

Όταν πήγα στην Αθήνα- αναφέρει ο ίδιος – το 1973, ήδη ο Νίκος Ξυλούρης είχε κάνει 2 χρόνια στη «Λύρα», τη μπουάτ, εκεί που πήγα κι εγώ για δυο χρόνια και είχε τρία χρόνια συνεχούς συνεργασίας με το Μαρκόπουλο. Κάμανε μια δισκογραφική δουλειά που έχει μείνει στην Ιστορία της Ελληνικής μουσικής. Εγώ ποτέ δεν σκέφθηκα ότι θα μπορούσα να πάω και δεν το είδα ποτέ έτσι, ότι θα πάω να αντικαταστήσω το Νίκο Ξυλούρη.

Στη ζωή και το έργο του Χαρ. Γαργανουράκη αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, Κώστας Θ. Βασιλάκης, που στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε και στη μελέτη για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που συνάντησε στην Αθήνα. «Εδώ – ανέφερε – ο Χαράλαμπος δείχνει το δρόμο στους νέους καλλιτέχνες. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς δουλειά, κόπο και βάσανο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να είσαι ταλέντο, αλλά εάν δεν εργαστείς σκληρά, εάν δεν λάβεις μουσική παιδεία, εάν δεν διαβάσεις, δεν πρόκειται να επιτύχεις τίποτα. Θα μείνεις ένα ταλέντο που θα χαθεί στη λήθη».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν θέλω να σταθώ στις επιτυχίες του αυτές είναι γνωστές, κατοχυρωμένες στις καλύτερες μουσικές στιγμές αυτής της χώρας. Εκατομμύρια χείλη έχουν τραγουδήσει, «Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα», «Κρήτη μου όμορφο νησί», «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», «Άστρα μη με μαλώνετε. Το σημαντικότερο για το Χαράλαμπο Γαργανουράκη είναι ότι δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα. Δε διολίσθησε στο εύκολο και ίσως περισσότερο προσοδοφόρο, δεν έκανε συμβιβασμούς. Ακολούθησε το μέτρο. Δεν έκανε ούτε υπερβάσεις καλλιτεχνικές, αλλά ούτε και συμβιβασμούς σε βάρος της ποιότητας. Να γιατί ο Χαράλαμπος αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά. Γιατί υπηρέτησε και υπηρετεί την Κρητική μουσική με σεβασμό και ήθος. Η σπορά του είναι αμάλαγη και καθαρή, όσοι θερίζουν από αυτή μόνο θετική θα είναι η πορεία τους».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Θωμάς «Ο Λόγιος», απένειμε τιμητική πλακέτα στο Χαρ. Γαργανουράκη, δια του προέδρου του Σάββα Σμπώκου, ενώ τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στο γνωστό τραγουδιστή από τον πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Αντώνη Τσουρδαλάκη.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής, οι οποίοι τίμησαν τον Χαρ. Γαργανουράκη. ertnews.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.