Το παρασκήνιο της δολοφονίας στον Μυλοπόταμο, οι διενέξεις λόγω ποινικών εμπλοκών, τα «συμβόλαια θανάτου» και ο ρόλος των ορεσίβιων καλοθελητών
Σε διαρκή επιφυλακή για περίπου 15 «ανοικτές» βεντέτες σε τουλάχιστον 4-5 περιοχές της Κρήτης, όπως τα Σφακιά, ο Αποκόρωνας, ο Μυλοπόταμος, είναι η ΕΛ.ΑΣ. ύστερα και από την εν ψυχρώ δολοφονία του 22χρονου από 44χρονο γείτονά του στην περιοχή του Ρεθύμνου.
Μάλιστα, υπάρχουν μια δυο περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες κρατικών αξιωματούχων, όπου κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις βεντέτες μπορεί να προχωρήσουν σε μαζικές «ανταποδοτικές» εγκληματικές ενέργειες, όχι μόνο με τη χρήση όπλων. Eτσι, είναι ισχυρός ο φόβος των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει φονικό που προέρχεται από τα… βάθη του χρόνου.
Οπως τον Μάιο του 2013 με τον φόνο ενός 52χρονου που ήταν και πρόεδρος της Κοινότητας Ασκύφου – φέρεται να δολοφονήθηκε εν ψυχρώ για λόγους εκδίκησης, για πυροβολισμούς που είχε ρίξει τη δεκαετία του 1980 ένας συγγενής του χωρίς να τραυματίσει κανέναν.
Τα «σιαξίματα»
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι πολλές φορές οι αιματηρές επιθέσεις δεν προκαλούνται μόνο από διεκδικήσεις εκτάσεων γης, διαμάχες κτηνοτρόφων κ.λπ., όπως πιστεύουν πολλοί. Αντίθετα, πολλές φορές προέρχονται και από συμμετοχή πολλών προσώπων σε εγκληματικές ενέργειες (ληστείες, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.), κάτι το οποίο δημιουργεί νέο κύκλο εγκληματικών εκκρεμοτήτων και ενεργειών.
Ακόμη έχουν καταγραφεί δολοφονικές επιθέσεις επειδή παραβιάστηκαν συμφωνίες για τα επονομαζόμενα «σιαξίματα» ανάμεσα στις οικογένειες. Αλλωστε ορισμένες φορές η τιμωρία του δράστη από τις δικαστικές Αρχές, τα αστυνομικά μέτρα αλλά και η προσπάθεια τοπικών φορέων να εξομαλύνουν λίγο τις ιδιόμορφες καταστάσεις δεν σημαίνουν ότι εκλείπει ο κίνδυνος ενός νέου φονικού.
Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., το πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιματηρές αυτοδικίες είναι ότι πολλές φορές αναμειγνύονται σε αυτές τουλάχιστον 40-50 ορεσίβιοι κυρίως Κρητικοί, πολλοί από τους οποίους με ποινική δράση.
Οι εκτελεστές
Κι αυτοί οι… καλοθελητές πιέζουν συγγενείς θυμάτων εγκληματικών ενεργειών να προχωρήσουν σε αντεκδικητική εγκληματική ενέργεια, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν πλήρως τέτοια διάθεση. Δηλώνοντας ότι αναλαμβάνουν αυτοί, έναντι αμοιβής, την τήρηση του εθιμικού δικαίου με την «ανταποδοτική δολοφονία».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή η ΕΛ.ΑΣ. έχει αντιληφθεί την εμπλοκή τους σε βεντέτες… ασχέτων, στρατολογούν άλλα πρόσωπα για να διεκπεραιώσουν αυτές τις αιματοχυσίες για την «τιμή» τρίτων οικογενειών. Οι συγκεκριμένοι «εκτελεστές» των… βεντετών, έναντι πλούσιας αμοιβής ή στο όνομα της κρητικής τάχα «παράδοσης», φέρονται να γνωρίζουν πώς θα αποφεύγουν λάθη με τα κινητά τηλέφωνα, με τον προσδιορισμό στίγματος, πώς δεν θα αφήνουν δείγματα DNA.
Μέθοδοι αποφυγής που φαίνεται να έχουν πληροφορηθεί κυρίως από αστυνομικούς με τους οποίους έχουν προσωπική φιλία και συγγένεια, είτε από άλλους ποινικούς, είτε από δικογραφίες στις οποίες μπορεί να έχουν κατηγορηθεί.
Ενέδρες θανάτου
Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από πολύμηνες έρευνες η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχηματίσει σχετική δικογραφία οκτώ ανεξιχνίαστων από το 2002 έως το 2016 «ενεδρών θανάτου» στην Κρήτη που ήταν στα πλαίσια βεντετών αλλά με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς «αφανείς».
Οι δολοφονικές επιθέσεις έχουν γίνει κυρίως με «παγίδες» στη μέση του δρόμου (σε αγροτικούς δρόμους πυροβολούν τα λάστιχα του οχήματος που οδηγεί το θύμα κι αμέσως το σκοτώνουν), τις επονομαζόμενες «μποσκάδες». Οι δολοφονίες αυτές διαπράχθηκαν στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου αλλά και, μία εξ αυτών, στον Πειραιά. Για αυτές τις εγκληματικές ενέργειες έχει προκύψει η εμπλοκή 7-8 ατόμων ηλικίας 38-50 ετών, όμως παρουσιάζει δυσκολίες η εξιχνίαση λόγω των μέτρων που λάμβαναν οι δράστες.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο δηλώνουν πως «είναι παρηγορητικό το ότι με την πάροδο του χρόνου οι φονικές επιθέσεις στα πλαίσια βεντετών είναι κατά 50%-60% λιγότερες σε σχέση με ό,τι συνέβαινε προ 35-40 ετών».https://www.in.gr/