Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στέλνει τελεσίγραφο στις ΗΠΑ – Πώς θα ζουν οι γυναίκες

Ημερομηνία:

Μια μεγάλη αποκλειστικότητα παρουσίασε το Mega και το δελτίο ειδήσεων με τη Ράνια Τζίμα. Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Μούτσιος, κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Δρ Σουάιλ Σαχίν ο οποίος μίλησε για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν.

Ο Σαχίν κάνει αποκαλύψεις και για το ρόλο των γυναικών στην εποχή των Ταλιμπάν και ποια θα είναι η θέση τους στην κοινωνία που θέλουν να φτιάξουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που μιλά για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο, σκοπός του νέου καθεστώτος είναι να φτιάξουν ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς να φύγουν από τη χώρα έως τις 31 Αυγούστου κι αν όχι αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση. Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ λέγοντας ουσιαστικά ότι ή θα πρέπει να φύγουν ή θα υπάρξει σύρραξη.

Στη συνέντευξή του στον Γιάννη Μούτσιο ο Σαχίν τονίζει για τις γυναίκες: «Οι γυναίκες συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο και βέβαια συνεχίζουν να εργάζονται. Όταν αναφέρομαι σε μαθητές, αναφέρομαι στις μαθήτριες οι οποίες πηγαίνουν στα σχολεία τους. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζάμπ».

Αναφέρει τέλος ότι θα δοθεί αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις και την προηγούμενη κυβέρνηση κι ότι το κύμα μεταναστών γίνεται για οικονομικούς λόγους κι όχι για την ανασφάλεια που νιώθουν με τους Ταλιμπάν.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος από τη συνέντευξη στο Mega

Γεια σας Δρ Σαχιν… Ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας…

Σας ευχαριστώ

Να ξεκινήσουμε αυτήν τη συνέντευξη και να σας ρωτήσω… ποια θα είναι η μορφή του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην κυβέρνηση;

Έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Δρ Σαχίν, εάν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν απομακρυνθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τι σημαίνει αυτό για τους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν;

Θα πρέπει να απομακρυνθούν! Αν δεν φύγουν, τότε αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση. Η παραβίαση αυτή θα προκαλέσει αντίδραση και εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, τι είδους αντίδραση θα επιδείξουμε απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις.

Θα μπορούσε να είναι και μία ένοπλη αντίδραση όπως για παράδειγμα συνέβη με την ένοπλη σύγκρουσή σας τα τελευταία 20 χρόνια;

Αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρει η ηγεσία μας. Όλα είναι πιθανά! Εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, και έπειτα οι στρατιώτες μας και οι στρατιωτικοί διοικητές θα την εφαρμόσουν!

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι επιχειρούν να μπούνε μέσα στο αεροδρόμιο και επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχουν αναφορές στο πεδίο πώς οι Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου γύρω από το αεροδρόμιο εμποδίζουν τους πολίτες -τόσο τους Αφγανούς όσο και άλλων εθνικοτήτων, να περάσουν τις πόρτες του αεροδρομίου. Θα μπορούσαν οι Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση των ευρωπαίων πολιτών από το Αφγανιστάν;

Τα σημεία ελέγχου έχουν στηθεί για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον, είναι για να επιτραπεί η είσοδος μόνο σε εκείνους που διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα και για να παρεμποδιστούν εκείνοι χωρίς έγγραφα. Δεύτερον, για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε μέλος του ISIS, το οποίο είναι μεταμφιεσμένο σε πολίτη μιας ξένης χώρας, να προκαλέσει κάποιο σαμποτάζ, μέσα και ανάμεσα στο πλήθος που βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους έχουμε στήσει τα σημεία ελέγχου γύρω από το αεροδρόμιο.

Πώς θα εγγυηθείτε το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, στην ισότητα αλλά και την ελευθερία του λόγου;

Οι γυναίκες συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο και βέβαια συνεχίζουν να εργάζονται. Όταν αναφέρομαι σε μαθητές, αναφέρομαι στις μαθήτριες οι οποίες πηγαίνουν στα σχολεία τους. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζάμπ. Θα πρέπει να φοράνε το χιτζάμπ. Θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως οι γυναίκες στις υπόλοιπες χώρες. Το ίδιο θα συμβεί και στην δική μας χώρα.

Θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο μόνες τους ή θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από άνδρα;
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνοδεύονται από άνδρα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα. Όταν μία γυναίκα πηγαίνει στην εργασία, επίσης δεν συνοδεύεται από κάποιον άντρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Δρ Σαχίν, από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, οι γυναίκες έχουν εκφράσει τον φόβο, τόσο για τη ζωή τους, όσο και για την ευημερία τους. Έχετε ωστόσο υποσχεθεί ότι θα διασφαλίσετε τα δικαιώματά τους, τόσο για την εργασία όσο και για την εκπαίδευση, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες βλέπουμε πολλές γυναίκες να επιχειρούν απελπισμένα να αναζητήσουν άσυλο και να φύγουν από τη χώρα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θέλουν ουσιαστικά να μετεγκατασταθούν στις δυτικές χώρες και αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, να φύγουν από το Αφγανιστάν, μία χώρα πολύ φτωχή. Δεν πρόκειται, λοιπόν για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά για οικονομικούς μετανάστες. Η πλειοψηφία όσων βρίσκονται στο αεροδρόμιο και εφευρίσκουν τέτοιες ιστορίες βρίσκονται εκεί γιατί επιδιώκουν να πάρουν άσυλο.

Δρ Σαχίν, πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη αυτή θέλω να σας ρωτήσω: Τι θα συμβεί σε όσους μείνουν πίσω, μετά από την ολοκλήρωση της εκκένωσης, οι οποίοι είτε εργάστηκαν, είτε συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις; Θα λάβουν αμνηστία;

Ναι, θα υπάρξει αμνηστία για αυτούς. Δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να φοβούνται, αφού έχουμε ήδη ανακοινώσει, δύο ή τρεις φορές, ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Το πρόβλημα είναι ότι κυκλοφορούν φήμες πως αν έρθουν στο αεροδρόμιο τότε θα μπορούν να φύγουν για τις χώρες της Δύσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μετεγκατασταθούν εκεί. Οι ίδιες φήμες κυκλοφορούν και σε γειτονικές μας χώρες και για τον λόγο αυτό εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο προκειμένου να μετεγκατασταθούν στις δυτικές χώρες. Γιατί τώρα στο Αφγανιστάν το 70% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο καθένας θέλει να μεταβεί σε μία χώρα της Δύσης ώστε να ζήσει μία άνετη ζωή. Δεν φεύγουν επειδή φοβούνται. Πρόκειται για οικονομική μετανάστευση.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στέλιος Ράμφος στα «ΝΕΑ»: «Ελεύθερος είναι αυτός...

Στέλιος Ράμφος στα «ΝΕΑ»: «Ελεύθερος είναι αυτός που ξέρει τα όριά του»

Eurovision: Η Στεφανία Λυμπερακάκη μιλά για το...

Eurovision: Η Στεφανία Λυμπερακάκη μιλά για το «Last Dance», τους στόχους και τις αγωνίες της

Στέλιος Ράμφος στα «ΝΕΑ»: «Ελεύθερος είναι αυτός...

Στέλιος Ράμφος στα «ΝΕΑ»: «Ελεύθερος είναι αυτός που ξέρει τα όριά του»

Eurovision: Η Στεφανία Λυμπερακάκη μιλά για το...

Eurovision: Η Στεφανία Λυμπερακάκη μιλά για το «Last Dance», τους στόχους και τις αγωνίες της
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εκδήλωση για τα 16 χρόνια του Σπύρου Καπράλου στην ΕΟΕ

Σε μία ιδιαίτερα λαμπερή βραδιά με θέμα « 16...

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...