Ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε, μεταξύ άλλων, για το ιστορικό βάθος της τοπικής επιχειρηματικότητας, την συνεργασία Δήμου – παραγωγικών φορέων και επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του νόμου για τις Βι.Πε. και τα Βιο.Πα.
Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, παρουσία και της Υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4982/2022 περί λειτουργίας Βιομηχανικών Περιοχών και Βιοτεχνικών Πάρκων, αναφέρθηκε στο ιστορικό βάθος της τοπικής επιχειρηματικότητας τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου ήταν το 3ο κατά σειρά ίδρυσης στην χώρα το 1924, μετά της Αθήνας (1914) και της Θεσσαλονίκης (1918), καθώς και στην συνεργασία του Δήμου με το Επιμελητήριο και τους παραγωγικούς φορείς.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒιΠε) και των Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒιοΠα) σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πέρα από τον αστικό ιστό, έχουμε ζήτημα χωρικής διάρθρωσης της επιχειρηματικότητας στην πόλη του Ηρακλείου. Και από εκεί και πέρα έχουμε τη Βι.Πε., το Βιο.Πα. και άλλες επενδύσεις που θα έλεγα είναι στρατηγικές, είναι μεγάλες, βάζοντας για τις στρατηγικές ένα ερώτημα. Διότι δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι έχουμε μια συνεκτική στρατηγική και αυτό το λέω σαν πρόκληση. Εδώ νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αρκετά ειλικρινείς, αν έχουμε μια στρατηγική. Στις περιοχές ακριβώς εκτός αστικού ιστού, όπου έχουμε συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχουμε και μεγάλα προβλήματα.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ζήτησε από την Κυβέρνηση να ξαναδεί τον σχετικό νόμο επισημαίνοντας: «Η ΒιΠε έχει βρεθεί υπό το καθεστώς ενός νόμου τον οποίο κα Υπουργέ θα πρέπει να τον ξαναδείτε. Εδώ και δύο χρόνια ο νόμος ο οποίος διέπει τις ΒιΠε είναι ένας νόμος που δεν αρμόζει σε Ευρωπαϊκό κράτος κατά την προσωπική μου άποψη αλλά και των ανθρώπων των οποίων τη γνώμη εκτιμώ. Ο νόμος του 2022 θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Στο ΒιοΠα έχουμε τεράστια προβλήματα και έχουμε ευθύνη και ως Δήμος Ηρακλείου διότι είναι περισσότερο μια συσσώρευση παρά μια συγκέντρωση οργανωμένη επιχειρήσεων. Προβλήματα υποδομών σοβαρότατα, τα οποία είναι μια από τις μεγάλες μας προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε επίσης στην καλή συνεργασία που έχει ο Δήμος με το Επιμελητήριο και τους άλλους παραγωγικούς φορείς αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία του Open Mall το οποίο θα προχωρήσει και αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τον καθορισμό ευδιάκριτων εμπορικών ζωνών της επιχειρηματικότητας στην πόλη, αλλά και του τρόπου που διαρθρώνεται, τονίζοντας: «Αυτά συναρτώνται με ζητήματα αστικών υποδομών που αφορούν αμεσότατα το Δήμο Ηρακλείου, συναρθρώνονται με τις κυκλοφοριακές μελέτες οι οποίες πρέπει να τελειώσουν και να εφαρμοστούν.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός προανήγγειλε επίσης συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στα τέλη του επόμενου μήνα με βασικό θέμα το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο σημειώνοντας: «Είναι μια τεράστια υπόθεση στην οποία περιμένουμε τη δραστική συμβολή του Επιμελητηρίου με την εμπειρογνωμοσύνη του με την κατάρτιση και την συγκρότηση των στελεχών του. Αυτό το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μεταξύ άλλων, θα καθορίσει και τις χρήσεις γης και μια σειρά άλλων παραγόντων που θα διέπουν τον τόπο για τις επόμενες δεκαετίες. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η αντιμετώπισή τους, και το αντίκρισμά τους, δεν σηκώνει καμία καθυστέρηση».