Μετά από δύο χρόνια και συγκεκριμένα φέτος το Μάιο, ετάφη σε νεκροταφείο του Πειραια η σορός μιας γυναίκας που είχε εντοπισθεί στις 31 Ιουλίου του 2018 κοντά στις Φλέβες , η οποία έφερε εγκαύματα και είχε «κατηγοριοποιηθεί» από την Πυροσβεστική ως θύμα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Tο σώμα βρέθηκε από το Λιμενικό 3,5 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Καβούρι και με βάση την έκθεση της ιατροδικαστού Σουλτάνας Μαριανού η ανακάλυψη της σορού έγινε 7-8 μέρες μετά τον θάνατο. Το σώμα βρέθηκε σε κατάσταση σήψης και ανήκε σε μία γυναίκα 45 έως 50 ετών.
«Ο θάνατός της προήλθε λόγω πνιγμού και όχι λόγω εγκαυμάτων», σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Λιμενικού προς την Εισαγγελεία Πειραιά ένα χρόνο αργότερα και ενώ η γυναίκα παρέμενε άταφη.
Προηγουμένως, οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου του Σχιστού είχαν απευθυνθεί στο Λιμενικό τον Ιούνιο του 2019, σημειώνοντας ότι στο Κοιμητήριο του Σχιστού βρισκόταν ακόμα μια γυναίκα «πνιγμένη και όχι καμένη» που είχε μεταφερθεί εκεί τον Ιούλιο του 2018, και ενώ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου σιγά σιγά όλοι οι σοροί είχαν διακομισθεί, ακόμα και σακούλες με υπολείμματα των ζώων, η σορός αυτής της γυναίκας παραμένει.
Η αλληλογραφία
Το νεκροταφείο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, επέμεινε στο διάβημά του προς το Λιμενικό στην ανάγκη να προχωρήσει η ταφή έστω και «δωρεάν» προκειμένου να καθαρίσει και να κλείσει τα ψυγεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη φωτιά στο Μάτι. Από τη σχετική αλληλογραφία μεσολάβησε ένας ακόμα χρόνος καθώς η διοίκηση του νεκροταφείου του Σχιστού άλλαξε, η νέα διοίκηση δεν δεχόταν να γίνει δωρεάν ταφή, ενώ φαίνεται ότι κάποια από τα έγγραφα σχετικά με τη θανούσα είχαν χαθεί και έπρεπε να επανεκδοθούν.
Τελικά το γραφείο που είχε αναλάβει τη διακομιδή των σορών από το Μάτι ανέλαβε με δικές του δαπάνες την ταφή, τον Μάιο του 2020. Να σημειωθεί ότι το νεκροτομείο Αθηνών δεν διαθέτει δικούς του ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το νεκροταφείο του Σχιστού είναι το μόνο που διαθέτει παρόμοιες εγκαταστάσεις –κατάψυξη για σορούς που είναι σε σήψη– χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται (σήμερα).
Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15 σοροί, κυρίως απόρων και μοναχικών ανθρώπων, στο γραφείο που είχε αναλάβει τη συλλογή τους στο Μάτι, ενώ άλλες τόσες υπάρχουν συνολικά στα γραφεία τελετών στην Αττική. Ενας παλιότερος νόμος υποχρεώνει τις Αρχές να διαθέτουν τις σορούς αυτές για ιατρική έρευνα αλλά τις περισσότερες φορές οι μόνοι «διαχειριστές» τους είναι τα γραφεία κηδειών.