Νότια της Κρήτης το “Σαρλ Ντε Γκωλ”. Σε πλήρη εξέλιξη η Άσκηση “Κλεμανσώ 2021”
Τα γαλλικά Rafale θα συναντήσουν τα ελληνικά F-16, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων, καθώς το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ” βρίσκεται ήδη νότια της Κρήτης, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία αρμάδας, στην οποία συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα “Κανάρης”.
Νότια της Κρήτης το “Σαρλ Ντε Γκωλ”. Σε πλήρη εξέλιξη η Άσκηση “Κλεμανσώ 2021”
Σύμφωνα με το HellasJournal.com, h διέλευση του αεροπλανοφόρου από την περιοχή μας είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ ακόμη μια αεροπορική συνεργασία.
Άλλωστε οι αεροπόροι πάντοτε αναζητούν την «DACT», δηλαδή την αντιμετώπιση ενός διαφορετικού τύπου αεροσκάφους καθώς μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες αναπτύσσονται διαφορετικές τακτικές.
#CharlesDeGaulle aircraft carrier strike group TF-473 🇫🇷🇺🇸🇬🇷🇧🇪🇮🇹 en route to #EastMed for first phase of #CLEMENCEAU_21 mission. #Greece #Libya #Turkey #Egypt #UAE #EuropeDefense pic.twitter.com/BIdbjXoIum
— CrisP (@crispSV) March 1, 2021
Ήδη η άσκηση «SKYROS» ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, οι Έλληνες ιπτάμενοι να γνωρίσουν τις ικανότητες των RAFALE F-3R και τώρα οι αεροπόροι από την 115 Πτέρυγα Μάχης και την 116 του Αράξου, καλούνται να βρεθούν στον αέρα είτε ως «φίλοι» είτε ως «εχθροί» με τα RAFALE M, τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα F-3R που είχαν μετασταθμεύσει στην Τανάγρα και είναι ο τύπος που θα «κατοικήσει» στην 114 ΠΜ και την 332 Μοίρα «γεράκι».
340 μοίρα «Αλεπού», 343 μοίρα «Αστέρι», 335 μοίρα «Τίγρης» και 336 μοίρα «Όλυμπος» καλούνται να πετάξουν νότια από την Κρήτη, στο FIR Αθηνών πάνω από το Λιβυκό πέλαγος αλλά και σε άλλα τμήματα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μαζί ή απέναντι από τα γαλλικά αεροσκάφη που θ’ απονηώνονται από την πίστα απογείωσης του Σαρλς Ντε Γκολ.
Οι εικονικές εμπλοκές, εφαρμόζοντας τις DACT αφορούν σχηματισμούς, δυο μαχητικών εναντίον τεσσάρων αλλά και τεσσάρων αεροσκαφών εναντίον έξι. Παρόμοιες αεροπορικές τακτικές εφαρμόστηκαν και κατά την άσκηση SKYROS, μέσα από πολυάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών που ενεπλάκησαν μεταξύ τους.
Βεβαίως το Ελληνικό ενδιαφέρον της ανάλυσης των RAFALE είναι κάτι που δεν κρύβουν οι Αξιωματικοί στο αεροπορικό Επιτελείο, ακόμη κι αν οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες βρίσκονται ήδη στα γαλλικά θρανία.
Για τους Γάλλους αεροπόρους είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετάξουν απέναντι από την Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ που έχει.
Ελλάδα και Γαλλία τα τελευταία δυο χρόνια καλλιεργούν ιδιαίτερα την αμυντική συνεργασία και ιδίως στον αεροπορικό τομέα η οποία έχει ενταθεί.
Για τις δυο χώρες αυτές οι ασκήσεις είναι ένα κοινό μήνυμα απέναντι στον γεωστρατηγικό αντίπαλο στην περιοχή, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία, η οποία έχει εξελιχθεί σ’ έναν αστάθμητο παράγοντα που αντίκειται ευθέως στα Ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Πηγή: HellasJournal.com
Τα σχόλια είναι κλειστά.