Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και αλλού παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και γεννάται ζήτημα πλέον εάν οι ενδιαφερόμενοι θα προλάβουν να λάβουν αντίγραφο αίτησης με ημερομηνία έως 28 Φεβρουαρίου που λήγει ο νόμος, για να μπορούν να προστατευτούν.
Η κοσμοσυρροή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας πριν την εφαρμογή του νέου νόμου που θέτει πιο αυστηρά κριτήρια για την διάσωση της πρώτης κατοικίας.
Στις 28 Φεβρουαρίου, οι διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφος 2 του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας παύουν να ισχύουν. Το σενάριο παράτασης ξορκίζεται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους θεσμούς με το παζάρι να συνεχίζεται.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης έως το τέλος του εννεαμήνου 2018, 137.840 ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία για τον νόμο Κατσέλη ενώ στο ίδιο διάστημα εισήχθησαν 5.405 νέες αιτήσεις.
Με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που είναι σε καθεστώς νομικής προστασίας να αντιπροσωπεύουν το 31% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2016 τα «κόκκινα» είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ σήμερα είναι 85 δισ. ευρώ με στόχο να υποχωρήσουν 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις στις εποπτικές αρχές.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά θέλει μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων η κυβέρνηση φαίνεται να συγκρότησε «κοινό μέτωπο» με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο ρύθμισης θα συμβάλει στην ταχεία αποκλιμάκωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.
Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί
Και ενώ το θέμα των κόκκινων δανείων να αποτελεί τη βασική εκκρεμότητα της κυβέρνησης στις 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τη έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.