Πλήθος φυτικών τροφίμων μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σου σε πρωτεΐνη.
Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές και στη νηστεία;
1. Τόφου
Αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και ασβέστιο. Περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, σιδήρου και ψευδαργύρου.
2. Πλιγούρι
Συγκρινόμενο με το μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι το πλιγούρι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και τα υψηλότερα επίπεδα των περισσοτέρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών
3. Φακές
Οι φακές είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα πλούσιο θρεπτικό πιάτο συνδυάζοντας τες με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως ρύζι ή με ξηρούς καρπούς. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
4. Μαύρα φασόλια
τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά.
5. Άγριο ρύζι
Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΪνης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και κάλιο
6. Ρεβύθια
Τα ρεβύθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος. Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες,υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και νιασίνη..
Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη. Είναι δηλαδή μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει από πολλές παθήσεις.
7. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Μία χούφτα αμύγδαλων παρέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε, που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ξηροί καρποί είναι θαυματουργοί, έχουν όμως θερμίδες, οπότε καταναλώστε με σύνεση αν κάνετε διατροφή
8. Σπόροι Chia
Οι σπόροι Chia είναι μια τροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβάνοντας το α-λινολενικό οξύ.
9. Βρώμη
Η βρώμη έχει σημαντικές ιδιότητες διότι περιέχει ένα τύπο φυτικής διαλυτής ίνας γνωστή ως β-γλυκάνη. Η β-γλυκάνη ανήκει στην κατηγορία των μη εύπεπτων πολυσακχαριτών και έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών βιταμινών.
10. Κάσιους
Εκτός από την αξιοπρεπή διάτρηση πρωτεΐνης, τα κάσιους περιέχουν το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης μαγνησίου, μαζί με το 12% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ – δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία οστών.
11. Κολοκυθόσπορος
Οι σπόροι κολοκύθας δεν είναι απλώς μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει υψηλές ποσόστητες μαγνησίου, ψευδαργύρου ω-3 λιπαρών οξέων και τρυπροφάνης.
12. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες αποτρέπουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αγγείων.
13. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL).
14. Μπρόκολο
Ένα αδικημένο σχετικά λαχανικό που πολλοί βρίσκουν νοστιμότερο από το κουνουπίδι και ιδανικό για να συνοδεύσει πολλά κυρίως πιάτα
Το μπρόκολο είναι πλούσιο, σε αντιοξειδωτικά ουσίες όπως, καροτινοειδή και λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική.
15. Μανιτάρια πλευρώτους
Τα μανιτάρια πλευρώτους εμφανίζουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οργανικά οξέα, υδατάνθρακες όπως οι β-γλυκάνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, στις ενώσεις που έχει βρεθεί ότι περιέχονται, εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση, περιλαμβάνεται το β-καροτένιο, οι τοκοφερόλες και οι φαινόλες.