Νήσος Χρυσή: Εν αναμονή της νέας απόφασης για την προστασία του νησιού

Ημερομηνία:

Μετά την τελευταία αυτοψία που έγινε την περασμένη Δευτέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δήμο Ιεράπετρας στη Νήσο Χρυσή, η αντιδήμαρχος καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη δήλωσε ότι, «πλέον περιμένουμε ξεκάθαρη στάση από την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης για τη Χρυσή».

Μάλιστα την περασμένη Κυριακή στο κόψιμο της πίτας της τοπικής Νέας Δημοκρατίας στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε για το θέμα υιοθετώντας τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής που θέλουν ανοικτό, φυλαγμένο από φύλακες και προστατευμένο το νησάκι, που δεν έπαψε ποτέ, ούτε την περίοδο του περιορισμού των επισκέψεων να αποτελεί σημείο αναφοράς για την τουριστική Ιεράπετρα.

Εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας του Νομού μας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Λασιθίου, του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας και του Δήμου, επισκεφτήκαν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 τη Νήσο Χρυσή στο πλαίσιο ελέγχου αρμοδιότητας της κάθε Υπηρεσίας.

«Ως προς την αρμοδιότητα που έχει ο Δήμος και αφορά την καθαριότητα των παραλιών, διαπιστώθηκε ότι, όχι μόνο οι παραλίες είναι καθαρές, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι επίσης καθαρό. Πρέπει να επισημανθεί, όμως, ότι σε κάποια σημεία στη βόρεια πλευρά του νησιού υπάρχουν ογκώδη αντικείμενα, ενώ και στην νότια υπάρχουν κάποιες παλιές κατασκευές τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σύμφωνα και με σχετική δέσμευση της κ. Μαρίας Κοζυράκη.

Ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και καθαριότητας θέλω να τονίσω τα εξής: Δυστυχώς, τα μεγάλα λόγια που επιλέγουν να χρησιμοποιούν κάποιοι δεν ανταποκρίνονται και στα έργα τους. Η περίφημη μελέτη που περιλάμβανε περίφραξη τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια παραλία του νησιού στην πράξη είναι κάποιοι πάσσαλοι ενωμένοι με σκοινί, που όχι μόνο δεν προστατεύουν αλλά δημιουργούν και οπτική ρύπανση.

Η αναγέννηση της χλωρίδας την οποία οι ίδιοι ευαγγελίζονται δεν έχει σχέση με τον «αποκλεισμό» του νησιού. Έχει απόλυτη σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες των τελευταίων δύο χρόνων. Οι βροχοπτώσεις έφεραν την αναγέννηση, όπως γίνεται σε κάθε περιοχή που υποφέρει από ξηρασία και αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη τους από όλους.

Το νησί πρέπει να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, πάντα όμως με οργάνωση, κανόνες, προστασία και φύλαξη, όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές Natura. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να μη κρύβεται πίσω από την Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή. Να κάνει πράξη ό,τι υποσχέθηκε. Η ισοπεδωτική λογική που συνεχίζεται δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Περιμένουμε ξεκάθαρη στάση από την Κυβέρνηση η οποία έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάλι ανταπόκριση και προκειμένου η Ιεράπετρα να μη δεχτεί πλήγμα στον τουρισμό της, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ακόμη πιο δυναμικά. Το ζήτημα της νήσου Χρυσής για τη Δημοτική μας Αρχή δεν έχει κλείσει και ούτε θα κλείσει μέχρι να λυθεί με τον πλέον ωφέλιμο για όλες τις πλευρές τρόπο», δήλωσε η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη επιστρέφοντας από την αυτοψία στη Χρυσή.

Λεφτά για μελέτες υπάρχουν όχι όμως και για… φύλακες

Επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος της φύλαξης της Χρυσής και υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο του σχεδίου δράσης, ο αρχιτέκτονας και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Προϊστάκης, έθεσε και προφορικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και γραπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους προβληματισμούς του και τα ερωτηματικά που έχουν οι περισσότεροι Ιεραπετρίτες.

«Από το 1996 που έγινε πρώτη μελέτη δεν έγινε τίποτα για την προστασία της Χρυσής. Μέχρι σήμερα μόνο μελέτες γίνονται… Βλέπω τελευταία όλοι εστιάζουν στο πρόβλημα της φύλαξης… να φυλάξουν τι; Όταν δεν υπάρχει η ελάχιστη υποδομή στο νησί και για να γίνει απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες…

Όλοι χαρήκαμε με την έγκριση του Σχεδίου Δράσης του οποίου την εφαρμογή παρακολουθεί η επιτροπή αλλά πάνε 2 χρόνια που έχουν γίνει 9 συνεδριάσεις, έγιναν προτάσεις και πολλές επισημάνσεις αλλά ακόμα βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο. Πήγαν πέρσι στη Χρυσή με τον ένα η τον άλλο τρόπο 25.000 τουλάχιστον άτομα. Με τι ασφάλεια βγαίνουν στην ακτή; Σε ποια σκιά κάθονται; Μήπως στους κέδρους; Πού κάνουν την ανάγκη τους; Τι πρώτες βοήθειες μπορούν να δεχτούν; Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό; Μέχρι πότε θα δυσφημείται η Ιεράπετρα; Τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό; Έχει προχωρήσει τίποτα; Ότι οτιδήποτε γίνει προϋποθέτει την επίλυσή του!

Με ενέργειες και χρήματα του Δήμου έγινε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και προσπάθεια μέσω ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για το πρόβλημα της ξήρανσης για τα οποία μας κατηγόρησε ο προηγούμενος Δ/ντής Δασών Λασιθίου. Η Δ/ση Δασών είχε λέει εντοπίσει το πρόβλημα το 2017 και θα έκανε άμεσα ενέργειες ! Αλήθεια έχει γίνει τίποτα;

Με λάθη και εγκληματική πολλές φορές η διαχείριση απορριμμάτων, πυρασφάλεια, ξηρασία και άλλα περιβαλλοντικά θέματα σε τέτοιο μέρος, θέλουν εκτός από μελέτες και κάποια διαβούλευση με ντόπιους για αξιοποίηση της εμπειρίας τους. Δεν λύνονται όλα τα θέματα εξ αποστάσεως.

Επειδή ο ρόλος της επιτροπής είναι να παρακολουθεί την πορεία του Σχεδίου Δράσης ενώ η χρηματοδότηση, η βούληση και οι ενέργειες βρίσκεται στα χέρια άλλων ζήτησα να γίνει στην Ιεράπετρα μια ανοιχτή συνάντηση… Κράτος, υπηρεσίες, Δήμος, φορείς και Επιτροπή Παρακολούθησης και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», αναφέρει ο κ. Γιώργος Προϊστάκης.neakriti.gr

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ξέμεινε από αρχαιολόγους η εφορία αρχαιοτήτων Λασιθίου

Με επιστολή του το Επιμελητήριο Λασιθίου προς την υπουργό...

Τελεσίγραφο για το Πολυδύναμο Ιατρείο στον Μακρύ...

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε ξανά το ζήτημα της...

Ξέμεινε από αρχαιολόγους η εφορία αρχαιοτήτων Λασιθίου

Με επιστολή του το Επιμελητήριο Λασιθίου προς την υπουργό...

Τελεσίγραφο για το Πολυδύναμο Ιατρείο στον Μακρύ...

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε ξανά το ζήτημα της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related