Νίκος Ηγουμενίδης σε Δένδια: «Περιμένει, κ. Υπουργέ, ο Ελληνικός λαός να ακούσει ποιά είναι τα όρια.
Νίκος Ηγουμενίδης σε Δένδια: «Περιμένει, κ. Υπουργέ, ο Ελληνικός λαός να ακούσει ποιά είναι τα όρια. Μέχρι πού φτάνουν και ποιές είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές»
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Νίκος Ηγουμενίδης σε Δένδια: «Περιμένει, κ. Υπουργέ, ο Ελληνικός λαός να ακούσει μέχρι πού φτάνουν και ποιές είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές»
Κριτική στην Κυβέρνηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και κατά την έναρξη της τοποθέτησής του τόνισε ότι «γίνεται μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση να κρυφτούν κάτω από το χαλί μια σειρά από επικίνδυνα προηγούμενα. Μια σειρά από γεγονότα που στρέφονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, «το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία -δεν λέω ότι το πετυχαίνει- επιχειρεί όμως να «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου. Εδώ, λοιπόν, δεν είναι το θέμα αν ο «θόρυβος» από τα συνοδά σκάφη εμπόδιζε τις έρευνες. Εδώ, αυτό που περιμένει κ. Υπουργέ ο Ελληνικός λαός να ακούσει, είναι το ποιά είναι τα όρια. Μέχρι πού φτάνουν και ποιές είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές».
Σχετικά με τη σημερινή παρουσία στην Αθήνα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών και την συζήτηση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι: «Σαφώς πρέπει να είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, πολύ περισσότερο ανάμεσα σε χώρες που έχουν να λύσουν διαφορές. Δεν μπορεί να μην τις συζητήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο το ερώτημα χρειάζεται ένα καθαρό πεδίο συζήτησης, έξω από προηγούμενα που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα κάνουμε διάλογο, που πρέπει πράγματι να κάνουμε. Το ερώτημα είναι με ποιούς όρους; Με ποια ατζέντα δέχεται η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;».
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και αναφορικά με τις Navtex της Τουρκίας, ο Νίκος Ηγουμενίδης ρώτησε: «Ποιά είναι η εγγύηση ότι η Τουρκία δεν θα δεσμεύσει ξανά περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης, επιτρέψτε μου να πω, δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία».
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου εξήγησε ότι «αυτή ακριβώς η έλλειψη ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου υπογραμμίζει την ανάγκη να είμαστε σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικοί στην προάσπιση της κυριαρχίας μας και στην πίεση προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές, αλλά πρέπει να είμαστε ακόμα και πιο ενεργητικοί στην αξιοποίηση των διαύλων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση ουσιαστικού διαλόγου».
Παράλληλα, τόνισε σχετικά με τη στάση των ξένων ηγετών ότι «αν η όποια αλληλεγγύη στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται με έμπρακτες ενέργειες στήριξης ουσιαστικά προσφέρει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν στην περιοχή».
Σχετικά με το κομβικό θέμα της επήρειας της Κρήτης, ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια: «Μόλις έγινε γνωστό ότι υπεγράφη η συμφωνία με την Αίγυπτο, κύριε Υπουργέ, σπεύσατε να δηλώσετε ότι ‘η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο’. Ειλικρινά έχω ένα ερώτημα. Ποιό ακριβώς ποσοστό επήρειας θεωρείται εσείς ο ίδιος σωστό ότι είναι το ορθό, για το μεγαλύτερο νησί της χώρας και τα νησιά που βρίσκονται νότια από αυτό;», ρώτησε με νόημα ο βουλευτής.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνέχισε λέγοντας ότι «η οριοθέτηση με την Αίγυπτο στέλνει, έμμεσα, το μήνυμα ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού για να αρχίσει ή για να μπει η Τουρκία. Δεν λέω ότι έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα η Τουρκία στην περιοχή. Εγώ στέκομαι στο ότι σε αυτό ψευδοεπιχειρηματολόγησε η NAVTEX της Τουρκίας».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του έθεσε το ερώτημα: «Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται προς την κυβέρνηση είναι τι έκανε η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα της χώρας σ αυτήν την περιοχή;».
Τα σχόλια είναι κλειστά.