ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ξεκινώντας την παρέμβασή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να σταθώ λίγο στον Γιάννη Θεωνά που αποχαιρετήσαμε πριν από λίγη ώρα. Ο Γιάννης ο Θεωνάς υπήρξε ένας σεμνός και ανιδιοτελής αγωνιστής που με συνέπεια και σταθερότητα στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, της εργατικής τάξης, στάθηκε στο πλευρό των απλών ανθρώπων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον -ενδιαφέρον που ξεκινάει από το θέμα για το οποίο συζητάμε σήμερα- τις τοποθετήσεις και όλη τη διαδικασία από το πρωί. Ωστόσο, θα έλεγα ότι δεν είμαι αισιόδοξος όσον αφορά τη λύση του προβλήματος, κρίνοντας τις εισηγήσεις τόσο των Υπουργών όσο και των τοποθετήσεων των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Πολλά, παχιά και μεγάλα, πλην όμως, κούφια λόγια.
Εν αρχή ην η επικοινωνία. Το έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση σε αυτήν τη διαδρομή της των δύο χρόνων ότι η μόνη της έννοια είναι η επικοινωνία. Όλο το επιτελείο το επικοινωνιακό, όλη η ιστορία, όλη η εκστρατεία της ήταν να καλλιεργήσει προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των ζώων. Όλα τα φιλικά προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα –φιλικά εννοώ αγορασμένα- η αγορασμένη επικοινωνιακή της υποστήριξη, όλοι οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί, όλη η προπαγάνδα της μέχρι και οι σημερινές παρεμβάσεις των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησαν να μας αποδείξουν ή να μας παρουσιάσουν ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό φιλόζωο που αγαπάει τα κατοικίδια, κατ’ επέκταση και η Κυβέρνηση είναι φιλόζωη που αγαπάει τα κατοικίδια ζώα κ.λπ. Η όλη ιστορία έφτασε μέχρι και στην υιοθεσία ζώου, που είναι κάτοικος του Μαξίμου, όπως παρουσιάστηκε τώρα, κ.λπ.
Διερωτάται ο Υπουργός κ. Λιβάνιος που μίλησε νωρίτερα: Πόσες υιοθεσίες είναι νόμιμες; Και διερωτώμαι εγώ: Στη συγκεκριμένη υιοθεσία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, η φιλοζωική οργάνωση από την οποία πήρε το ζώο είχε τη σχέση που επιβάλλεται με τον δήμο της περιοχής; Είχε νόμιμη άδεια κυνοκομείου για να μπορέσει να δώσει ζώα για υιοθεσία; Μήπως, δηλαδή, ακόμα και αυτή η υιοθεσία, που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, κινείται στα όρια της νομιμότητας; «Υπερήφανοι» είπε ένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προηγούμενα, συνέχαιρε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τους Υπουργούς. Εσείς το έχετε φαίνεται χούι αν δεν αυτοσυγχαίρεστε να συγχαίρει ο ένας τον άλλον.
Εν πάση περιπτώσει, σχετικά με αυτό το σχέδιο νόμου που φέρατε, εγώ δεν θα κρατήσω τα σχόλια σας, κρατάω αυτό που είπε μία από τους εκπροσώπους στην ακρόαση των φορέων Πανελλήνιας Φιλοζωικής Οργάνωσης: «Είναι ένα νομοσχέδιο χειρότερο από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τίποτα περισσότερο. Ακριβώς τώρα που ολόκληρη η φιλοζωική κοινότητα είχε πιστέψει στις καλές προθέσεις –η επικοινωνιακή εκστρατεία που έλεγα- είχε αρχίσει να ελπίζει σε ένα διαφορετικό αύριο που θα άλλαζε έστω και λίγο την τραγική ελληνική πραγματικότητα της χώρας που είναι στη χειρότερη θέση από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος».
Μερικές σύντομες παρατηρήσεις θα κάνω:
Πρώτον, με ποιους πόρους ακριβώς επιχειρείτε να υλοποιήσετε τις αρμοδιότητες για τις οποίες μιλάτε; Δίνετε δύο εκατομμύρια στο εργαστήριο φύλαξης του γενετικού υλικού. Ωραία. Μέχρι πριν από λίγο δεν λέγατε κουβέντα για τους υπόλοιπους πόρους. Οι υπόλοιποι πόροι είναι 40 εκατομμύρια ευρώ για δύο εκατομμύρια αδέσποτα, δηλαδή 20 ευρώ το κάθε αδέσποτο. Το λύσαμε το πρόβλημα ε; Από πού θα είναι αυτοί οι πόροι; Από το «ΦιλόΔημο»; Μα, η σχέση του διαβόλου με το λιβάνι είναι καλύτερη από τη σχέση σας με τον «ΦιλόΔημο». Από πού θα τα πάρετε τα χρήματα; Σχεδόν το καταργήσατε. Και μιλάτε για το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ. Κρίμα για το σκυλάκι του Οδυσσέα. Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να δώσει το όνομά του σε αυτό το πρόγραμμα. Και στηρίζετε ακόμα και αυτό το πρόγραμμα σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο – νόμο του Σκουρλέτη, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, που όμως αυτός σκόπευε να δώσει χρήματα για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και άλλα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι θα γίνει τελικά; Πού θα πάνε τα λεφτά;
Και εν πάση περιπτώσει, προφανώς, γνωρίζοντας κανείς αριθμητική, τα δεκαπέντε κατ’ έτος είναι λιγότερα από τα σαράντα που δίνετε μπροστά και λοιπά, αλλά ρωτώ για τι τάξη μεγέθους συζητάμε; Πόσες είναι οι οικονομικές ανάγκες για λύση του προβλήματος;
Δεύτερον, θα φύγω από τα χρήματα και θα αναφερθώ, επειδή είναι αντιπροσωπευτικό κατά τη γνώμη μου όλης της Ελλάδας, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης. Πόσα άτομα έχει η κτηνιατρική υπηρεσία; Δεκαεπτά. Έχει δεκαεπτά άτομα για να κάνουν τα πάντα, από ελέγχους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ελέγχους των σφαγείων και όλες τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει μια κτηνιατρική υπηρεσία, συν αυτά που βάζετε με το νομοσχέδιο. Η κτηνιατρική υπηρεσία ζητάει προσωπικό. «Θα φέρουμε προσωπικό» απάντησαν οι Υπουργοί εδώ παρελαύνοντας. Πόσο προσωπικό χρειαζόμαστε; Η κτηνιατρική υπηρεσία της Κρήτης και η Περιφέρεια της Κρήτης έχει εγκρίνει την πρόσληψη πέντε επιπλέον ανθρώπων και πριν ακόμα από τις αρμοδιότητες που τους δίνετε. Γιατί δεν έχουν προσληφθεί αυτοί οι άνθρωποι ακόμα; Γιατί δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη πέντε μόνιμων κτηνιάτρων; Και συζητάμε και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες σε μια υπηρεσία όπου πάνε οι άνθρωποί της το πρωί, όπως μου μετέφεραν, και δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν.
Έτσι θα υλοποιήσετε; Έτσι θα λύσετε; Να, γιατί μιλάω για παχιά και μεγάλα λόγια και μεγάλη απογοήτευση, δυστυχώς, ότι το πρόβλημα θα μείνει άλυτο.
Δεν θα σταθώ καθόλου στο θέμα της στείρωσης. Αρκετοί συνάδελφοι προλαλήσαντες ανέφεραν προβλήματα. Δύο πράγματα θέλω να πω μόνο: Πρώτον, λείπει κατά τη γνώμη μου από όλη τη συζήτηση η τοποθέτηση των ειδικών. Δεν μπορεί να λήξει έτσι το θέμα. Και δεύτερον, να κάνω μια απλή ερώτηση. Αυτό το 150άρι ευρώ πώς ορίστηκε; Μήπως τη μία αθλιότητα, αυτή του να εξαγοράσετε με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ τον εμβολιασμό των νέων, επιδιώκετε να την πάρετε πίσω οικονομικά βάζοντας 150 ευρώ για τον έλεγχο των ζώων;
Και φυσικά, μια άλλη πλευρά, είναι αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι το θέμα αν θα είναι το ένα Υπουργείο ή το άλλο το κύριο, το θέμα είναι αν θα είναι στελεχωμένες αυτές οι υπηρεσίες και αν θα έχουν τον οικονομικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν να λύσουν πραγματικά τα προβλήματα που έχουν θιχτεί.
Κλείνοντας, νομίζω -με μια κουβέντα- ότι ισχύει αυτό που άκουσα στην ακρόαση των φορέων: Πρόκειται για ένα αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο. Αυτό συνοψίζει την πραγματικότητα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου που φέρατε, κύριε Υπουργέ, για τον σκοπό του νομοσχεδίου δεν γίνεται καμία αναφορά στην αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας που δημιουργεί τα αδέσποτα και που είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως το ζήτημα έλλειψης παιδείας.
Η φροντίδα και η αγάπη στα ζώα συντροφιάς απαιτεί ρήξεις, απαιτεί ριζικές τομές σε όλα τα επίμαχα θέματα. Η στείρωση, η σήμανση, η υιοθεσία, η γενναία χρηματοδότηση και η στελέχωση των κρίσιμων πυλώνων για να προχωρήσουν οι λύσεις.
Λυπάμαι γιατί το νομοσχέδιο σας, όχι απλά δεν επιλύει, ίσα ίσα -κατά τη γνώμη μου- δημιουργεί και νέα προβλήματα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)