Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση από τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» της Κυβέρνησης που έρχεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή
Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο νομοθέτησης μέσω «βροχής» τροπολογιών, όσο και για την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, δηλώνοντας ευθέως την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου-«σκούπα» της Κυβέρνησης.
«Φθάσαμε σε ένα πολυνομοσχέδιο 15 Υπουργείων και σε ένα αποτέλεσμα κάκιστης νομοθέτησης το οποίο και καταψηφίζουμε», τόνισε σε έντονους τόνους ο βουλευτής εξηγώντας ότι «στο πολυνομοσχέδιο εμπλέκονται τα μισά υπουργεία, υπάρχει μια ελλιπέστατη διαβούλευση, μια ελλιπέστατη συμμετοχή της κοινωνίας και μια ανεπαρκής συμμετοχή των Βουλευτών. Δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της κοινωνίας με «βροχή» άρθρων, «βροχή» υπουργείων και «βροχή» τροπολογιών. Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με όλα τούτα. Πρέπει να τελειώνουμε και να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με πρακτικές κακής νομοθέτησης», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδική έμφαση έδωσε στην ομιλία του στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων όπως εμφανίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις: «Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, εργαλειοποιεί τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και η πανδημία γίνεται το πρόσχημα για πραγματικά μια ανεξέλεγκτη διαφθορά, με την εμπλοκή μάλιστα σε αυτήν της ίδιας της ανώτατης εξουσίας», όπως είπε, ενώ υπενθύμισε στο σώμα και την σχετική αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας στη συζήτηση στον Προϋπολογισμό για «απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς ύψους 4,9 δις σε εταιρείες φίλων, που φτιάχνονταν μέχρι και τρεις ημέρες πριν πάρουν τη δουλειά».
Ειδικά για την πανδημία και την κατάσταση του ΕΣΥ, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν προσέθεσαν ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Είναι ένα νούμερο που δεν ξεχνιέται, μηδέν. Σε αυτό το μηδέν εμείς πλάτη δεν βάζουμε! Κι ας μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι για την πανδημία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βάζει πλάτη. Δεν βάζουμε πλάτη σ’ αυτό το μηδέν!»
«Το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι λιγότερο από το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, που υπηρετούσε τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε την «τραγική κατάσταση» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν τη μείωση του προσωπικού, σε αυτήν την με τέτοιο τρόπο απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πλάτη δεν βάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε εκ νέου από τον Υπουργό Υγείας να παραχωρήσει τα επίσημα και συγκεκριμένα στοιχεία ανά νοσοκομείο για τις ΜΕΘ και το προσωπικό που προσελήφθη σε αυτές:
«Επαναλαμβάνουμε από την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή και ο Υπουργός, εκθέσεις ιδεών: Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και ανά ΥΠΕ φτιάχτηκαν το διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Δώστε μας τα στοιχεία ανά νοσοκομείο, όχι το συνολικό νούμερο, αλλά ανά νοσοκομείο και πόσο προσωπικό προσλάβατε γι’ αυτά τα κρεβάτια που φτιάξατε. Και όσο εξακολουθείτε να μην ανακοινώνετε, σας το λέω με απόλυτη επίγνωση αυτού που λέω, ότι κοροϊδεύετε και την Αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό. Δώστε τα αληθινά στοιχεία»
Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε αναλυτικά και στην παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει λόγω των νέων μεταλλάξεων και πως η Κυβέρνηση φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανησυχίες: «Με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση βλέπει την πανδημία μέχρι τις 31 του Μάρτη. Είτε πιστεύετε ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και η ουρά έμεινε, είτε γιατί πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως, ακόμα και με το νέο πανδημικό κύμα, τον Μάρτη φτιάχνει ο καιρός και άρα μέχρι τότε θα ζοριστούμε, η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση με την πρακτική της δεν συμμερίζεται την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας».