Ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μέτρα στήριξης μετά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη
Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πρωτοφανείς καταστροφές στην Περιφέρεια Κρήτης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε θέματα σχετικά με τις δυνατότητες αποζημίωσης από την ΕΕ με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η πρώτη κακοκαιρία στις 20-22/10/20 με έντονη χαλαζόπτωση στα Μάλια άφησε 120 πληττόμενες επιχειρήσεις στο δήμο Χερσονήσου, ενώ το δεύτερο κύμα στις 6-10/11/20, προκάλεσε σφοδρές πλημμύρες στο Δήμο Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος όσο και σε Δήμους των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
Με τις ζημιές να υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 150.000.000 ευρώ όσον αφορά τα έργα υποδομής και μόνον, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δυνατότητες αποζημίωσης στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αλλά και εάν η Ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Στις 6 Νοεμβρίου 2020 η κακοκαιρία έπληξε δριμύτατα την Περιφέρεια Κρήτης με αποτέλεσμα στο νησί να καταγράφονται μεγάλης έκτασης καταστροφές. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο έδαφος όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και αφορούν σε υποδομές, καλλιέργειες και κατοικίες, πολλές εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλες για χρήση με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η καθημερινότητα όλων των κατοίκων.
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κρήτη έχει πληγεί από δύο κακοκαιρίες. Συγκεκριμένα, η πρώτη στις 20-22/10/20 όπου υπήρξε έντονη χαλαζόπτωση στα Μάλια με τις πληττόμενες επιχειρήσεις να φτάνουν τις 120 στο δήμο Χερσονήσου.
Στη συνέχεια το διάστημα 6-10/11/20 ένα νέο κύμα προκάλεσε σφοδρές πλημμύρες τόσο στο Δήμο Χερσονήσου και το Δήμο Μινώα Πεδιάδος όσο και σε δήμους των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι) όπως σημειώθηκε και προηγουμένως.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι ζημιές υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 150.000.000 ευρώ όσον αφορά τα έργα υποδομής, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται και οι ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
• Έχει κατατεθεί από την Ελληνική κυβέρνηση αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;
• Τι άλλες δυνατότητες παροχής οικονομικής βοήθειας υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες από αυτές έχουν αξιοποιηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση;
• Τι δυνατότητες υπάρχουν για την παροχή αποζημίωσης στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται;