Λόγω της πολλαπλής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, οι αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, είτε μιλάμε για το κοινωνικό κράτος είτε για τη φορολόγηση του παγκόσμιου κεφαλαίου», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στην «Ελευθερία της Καλαμάτας». Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, «οι συνεχείς αποτυχίες της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, μας παρέχουν την ευκαιρία να ξαναδώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο, μέσα από την ανανέωση και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής. Προτάσσοντας την ανάκαμψη της παράταξης, εξήγησε ότι αυτός ο αγώνας περνά μέσα από την αλλαγή της εκλογικής και πολιτικής δυναμικής του προοδευτικού χώρου.
Ενώ ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για τον «κεντρώο» προσανατολισμό του και τοποθετεί όλα τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ σε κρίσιμα υπουργεία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι απαξιωμένος στη συνείδηση των πολιτών και λόγω των τόσο κακών κυβερνητικών του πεπραγμένων, δεν μπορεί να καρπωθεί τα λάθη της ΝΔ.
«Σε αυτό το περιβάλλον, πιστεύω ότι υπάρχει η ευκαιρία για την παράταξής μας να καταθέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα αγκαλιάσει ξανά τις αγωνίες του ελληνικού λαού,» εκτιμά ο κ. Ανδρουλάκης, καθώς οι πολίτες απαιτούν ένα κόμμα υγιές, ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί θεσμικά. Για το επόμενο βήμα, «χρειάζεται να ανανεώσουμε το πολιτικό μας προσωπικό, να αποκεντρώσουμε την κομματική δομή και να σφυρηλατήσουμε ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας», με σοβαρό προγραμματικό λόγο που θα αγκαλιάζει τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, έξω από παλαιοκομματικές συμπεριφορές και καθεστωτικές νοοτροπίες.
Στα θέματα που συζήτησε με τους πολίτες της Μεσσηνίας, ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην τιμή της σταφίδας, δεδομένου ότι το 95% της σταφιδοπαραγωγής κατευθύνεται προς εξαγωγή, καλώντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μέτρα απόσυρσης των πλεονασμάτων στην παραγωγή που έχουν μείνει αδιάθετα λόγω πανδημίας, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Γιώργο Παναγόπουλο:
Από την επίσκεψή σας στη Μεσσηνία και τις συζητήσεις που προφανώς κάνατε με τους φίλους που σας υποδέχτηκαν, θα ακούσετε φυσικά και τα προβλήματα της περιοχής. Θα θέλαμε να σχολιάσετε κάποια από αυτά.
Θα σταθώ σε τρία βασικά προβλήματα. Το πιο πρόσφατο αφορά τις καταστροφές, λόγω των φετινών πυρκαγιών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι καταγραφές των ζημιών που έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο θα γίνουν μετά το πέρας της χειμερινής περιόδου, πράγμα όμως που συνεπάγεται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου, οικονομικά, φθινοπώρου. Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα για τη Μεσσηνία αλλά και για την Πελοπόννησο γενικότερα, είναι η τιμή της σταφίδας.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να λάβει μέτρα απόσυρσης των πλεονασμάτων στην παραγωγή που έχει μείνει αδιάθετο λόγω της πανδημίας, ώστε να μπορεί να σταθεροποιηθεί η τιμή. Με δεδομένο ότι το 95% της σταφιδοπαραγωγής σταφίδας πηγαίνει για εξαγωγή, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό ζήτημα είναι για την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα αγρότη. Τέλος, η πάση θυσία διαφύλαξη της προστιθέμενης αξίας του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» που κατοχυρώθηκε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο το 1996 και αφορά τις ελιές που παράγονται μόνο εντός Μεσσηνίας, είναι συνθήκη επιβίωσης για την οικονομία της Μεσσηνίας. Είναι αδιανόητο η ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» να χρησιμοποιείται στη σήμανση του τελικού προϊόντος από οποιονδήποτε παράγει ελιές του συγκεκριμένου τύπου, ακόμη και εκτός Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο κτλ.).
Οι φωτιές του καλοκαιριού και ο ανασχηματισμός που ακολούθησε θεωρείτε ότι αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα;
ΑΠ. Η μεγάλη εικόνα της πολιτικής συγκυρίας είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί αλλεπάλληλα Βατερλό, από τον ανασχηματισμό, τις πανελλαδικές εξετάσεις έως τις πυρκαγιές. Ειδικά για το ζήτημα των πυρκαγιών, καταδείχτηκε ότι ενώ είχαμε τα περισσότερα διαθέσιμα μέσα λόγω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εισηγητής του οποίου ήμουν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας λόγω της απουσίας ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόσληψης.
Αυτές οι αδυναμίες δεν αντισταθμίζονται από επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς, όπως είναι ο ανασχηματισμός. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί εναγωνίως να μας πείσει για τον «κεντρώο» προσανατολισμό του, ενώ την ίδια στιγμή τοποθέτησε στην κυβέρνησή του όλα τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ, σε κρίσιμα μάλιστα υπουργεία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι απαξιωμένος στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών, λόγω των τόσο κακών κυβερνητικών του πεπραγμένων, δεν μπορεί να καρπωθεί τα λάθη της ΝΔ. Σε αυτό το περιβάλλον, πιστεύω ότι υπάρχει η ευκαιρία για την παράταξή μας να καταθέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα αγκαλιάσει ξανά τις αγωνίες του ελληνικού λαού.
Ποια είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της;
Ο σχεδιασμός μιας μακροπρόθεσμης κλιματικής πολιτικής χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική ή επικοινωνιακή αντιμετώπιση. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανασυγκρότησης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ενέργειας και την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητάς του, ώστε να προχωρήσουμε στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός μετάβασης σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές πρέπει να γίνει με τον Πολίτη στο επίκεντρο, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήνει κανέναν πίσω.
Τι αποκομίσατε από τη συνάντησή σας σχετικά με την υποψηφιότητά σας στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής; Τι σας ζητάει η βάση, όσοι δηλαδή θα κληθούν να ψηφίσουν για πρόεδρο;
Οι αγωνίες των προοδευτικών ψηφοφόρων τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι κοινές. Απαιτούν ένα κόμμα υγιές, ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί θεσμικά. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που είναι μεν πολιτικοποιημένοι και προοδευτικοί αλλά δυσπιστούν να ενταχτούν κομματικά. Για να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο και να αποκτήσει ξανά η χώρα μια ισχυρή προοδευτική φωνή, χρειάζεται να ανανεώσουμε το πολιτικό μας προσωπικό, να αποκεντρώσουμε την κομματική δομή και να σφυρηλατήσουμε ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας. Αυτό θα το πετύχουμε αφενός με έναν σοβαρό προγραμματικό λόγο που θα αγκαλιάζει τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, αφετέρου με την απομάκρυνση από παλαιοκομματικές συμπεριφορές και τις πάσης φύσεως καθεστωτικές νοοτροπίες.
Την επόμενη μέρα των Βουλευτικών εκλογών πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας. Ποια θα είναι η στάση σας;
Τα σχόλια είναι κλειστά.