«Νέυ» – Από τις αραβικές χώρες στο μουσικό σχολείο Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Όταν τα παιδιά του μουσικού σχολείου Ηρακλείου επισκέφθηκαν την άνοιξη την περιοχή της Ιεράπετρας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για το περιβάλλον και τη μουσική, κοντοστάθηκαν μπροστά από ένα σημείο με πολλά καλάμια. Ο εκπαιδευτικός τους Δημήτρης Μακράκης, ένας από τους ελάχιστους μουσικούς στον ελλαδικό χώρο που παίζει νέυ, άρχισε να μιλάει στα παιδιά για την αραβική καταγωγή του οργάνου και τη λέξη νέυ, που στα Περσικά σημαίνει καλάμι, μπαμπού και κατά προέκταση καλαμένιος αυλός. Η καθηγήτρια Βιολογίας που συνόδευε την τάξη στην εκδρομή, Χαρά Σταματάκη, παρουσίασε το καλάμι στους μαθητές και τις μαθήτριες, δείχνοντας το φύλλωμα και το βλαστό του, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μακράκης βρήκε στο χώμα κάποιες μυτερές πέτρες, άνοιξε τρύπες στο καλάμι και δημιούργησε ένα ολοκαίνουριο νέυ.

«Βλέποντας τα καλάμια, μάς προέκυψε η ιδέα να φτιάξουμε το νέυ, ένα όργανο πολύ παλιό, πολύ γνωστό στην οθωμανική κλασική μουσική και πάρα πολύ καλά συνδεδεμένο με τις τελετές των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Ο κ. Μακράκης έδειξε στα παιδιά πώς μπορεί να φτιαχτεί το νέυ χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως οι πέτρες και εκείνα έφτιαξαν τα δικά τους μουσικά όργανα», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Σταματάκη, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης στη θεματολογία «Βιολογία και Εκπαίδευση» του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, που έγινε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Μια νέα εποχή για τη Βιολογία: Ευκαιρίες και προκλήσεις στην μετά COVID εποχή».

Ο τίτλος της παρουσίασης στο συνέδριο ήταν «μια αλεπού παίζει νέυ για μια καμηλοπάρδαλη που χορεύει» και ο λόγος για την επιλογή του ήταν ότι η σχολική επίσκεψη και η εμπειρία με τα καλάμια έφερε στο μυαλό των εκπαιδευτικών μια παλέτα που βρίσκεται σε μουσείο της Οξφόρδης, χρονολογείται από το 2900 π.Χ. και απεικονίζει όντως ένα ζώο που κρατάει κάτι σαν καλάμι και ένα άλλο ζώο, μια καμηλοπάρδαλη που είναι εκεί μπροστά. «Στείλαμε e-mail στο μουσείο ζητώντας να μας αποσταλεί η φωτογραφία, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση. Παρόλα αυτά το θεωρήσαμε έναν πολύ καλό τίτλο γι΄ αυτή τη δουλειά που παρουσιάζει μια εκπαιδευτική εξόρμηση με στόχο τα παιδιά να εμπνευστούν από ερεθίσματα στη φύση και να παίξουν μουσικές» σημειώνει η κ. Σταματάκη.

Η ίδια σημειώνει ότι το παίξιμο του νέυ απαιτεί μια ιδιαίτερη τεχνική, αναφέρει ότι ακόμη και ο κ. Μακράκης χρειάστηκε δύο – τρεις μέρες πειραματισμού μέχρι να βγάλει ήχο και επισημαίνει τις θετικές εντυπώσεις των παιδιών από τη συμμετοχή τους στη δράση και τη γνωριμία με ένα μουσικό όργανο ιδιαίτερο, με πολύ μεγάλη ιστορία και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.https://www.amna.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εξετάσεις για βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού...

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

Θέατρο τις Δευτέρες: Νέκυια Λ΄ ραψωδία της...

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην...

Εξετάσεις για βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού...

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

Θέατρο τις Δευτέρες: Νέκυια Λ΄ ραψωδία της...

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related