Δεν έχουν τέλος οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο οι οποίες έχουν προκαλέσει «ασφυξία» στις Δομές προσφύγων σε Σάμο, Λέσβο και άλλες περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα συνολικά από θάλασσα και ξηρά 53.462 άτομα εκ των οποίων οι 35.058 μετά την 1η Ιουλίου.Το πρωί οι Λιμενικές Αρχές Κω, Αστυπάλαιας, και Καλύμνου ενημερώθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους σε δυσχερή θέση, με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή νότια της ν. Αστυπάλαιας.
Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) πλωτά σκάφη της δύναμης FRONTEX, καθώς και τα παραπλέοντα Φ/Γ »MALTESE FALCON» σημαίας Μάλτας και Α/Κ »ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΠΝΟΣ» ν. Καλύμνου 569.
Το Ι/Φ εντοπίστηκε από τα παραπλέοντα πλοία και αρχικά ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στον όρμο του Αγἰου Ιωάννη Σύρνας από το ανωτέρω Φ/Γ, όπου όλοι οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε αυτό.
Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο αγκυροβόλιο Κεφάλου ν. Κω και μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος του FRONTEX, λόγω του αβαθούς των υδάτων. Πενήντα επτά (57) αλλοδαποί αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον επιβατικό λιμένα Κεφάλου ν. Κω, ενώ εντοπίστηκαν μεταξύ αυτών και δύο αλλοδαποί, φερόμενοι ως χειριστές του σκάφους, οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Νέο νομικό πλαίσιο για το άσυλο
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες ανακοινώθηκαν τα εξής:
– η διάκριση των αδειών διαμονής σε τριετούς διάρκειας σε όσους αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα και ετήσιας διάρκειας σε όσους αναγνωρίζεται το καθεστώς επικουρικής προστασίας
– καθίσταται υποχρεωτική η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των ανηλίκων, στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας
– συστήνονται Ειδικά Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου για την προτεραιοποίηση των αιτημάτων ασύλου
– θεσπίζονται κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπηκόων τρίτων χωρών με τις απαιτήσεις του νόμου, όπως τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του κέντρου διαμονής και την απόφαση μεταφοράς σε άλλο κέντρο
– απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας
– επανακαθορίζονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και η αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων. Δικαίωμα παραμονής στη χώρα έχουν οι αιτούντες ως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης στον πρώτο βαθμό
– επανακαθορίζεται η συγκρότηση των επιτροπών προσφυγών, που απαρτίζονται πλέον μόνο από δικαστικούς λειτουργούς
-οριοθετείται το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία που παρέχεται έξι μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό και προβλέπεται ότι μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα στην εργασία οι αιτούντες λαμβάνουν την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, η οποία έχει διάρκεια ισχύος αντίστοιχη με τη διάρκεια ισχύος των δελτίων τους (εκτός από τις εγκύους για τις οποίες ισχύει για ένα έτος)