Νέα εποχή για το ενετικό μνημείο της Λότζια μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση
Παρουσία κόσμου η τελετή των εγκαινίων
Νέα εποχή για το ενετικό μνημείο της Λότζια μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση
Βασικός στόχος των παρεμβάσεων τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, όσο και στο Δημαρχείο Ηρακλείου είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια και η μείωση του κόστους συντήρησης με τη χρήση και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τελικά η μετατροπή τους σε «πράσινα» κτήρια. Για πέντε μήνες (από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο) γίνονταν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο ιστορικό κτίριο ενώ η παράδοσή του σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε εξ αρχής η μελέτη.
Για την βελτίωση των επιπέδων ενεργειακής απόδοσης, στο Δημαρχείο Ηρακλείου, το οποίο είναι ζωντανό κύτταρο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, εφαρμόστηκαν πρακτικές βιώσιμου σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αντικατάσταση των εξωτερικών ανοιγμάτων, των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και του συστήματος φωτισμού με λαμπτήρες LED, εγκατάσταση συστημάτων αντλιών θερμότητας υψηλής απόδοσης, φωτοβολταϊκού συστήματος, σύγχρονων συστημάτων αερισμού και εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας και συστήματος ελέγχου για τη διαχείριση παραγωγής και χρήσης ενέργειας.
Διευθύνουσα υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου δια του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Η ενεργειακή αναβάθμιση της Λότζια χρηματοδοτήθηκε με 670.000 ευρώ από το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Που αποσκοπούν οι παρεμβάσεις
Με βάση την μελέτη, με στόχο αρχικά, τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο κτήριο της Λότζια, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αποσκοπούν:
• στον περιορισμό των φορτίων θέρμανσης και ψύξης των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, μέσω της εισαγωγής παθητικών συστημάτων (θερμομόνωση, στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, βιοκλιματικές παρεμβάσεις περιβάλλοντος χώρου), λαμβάνοντας υπόψη τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του κτηρίου
• στην αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων κλιματισμού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των φορτίων κλιματισμού
• στη βελτίωση του συντελεστή ισχύος των επαγωγικών καταναλώσεων του κτηρίου, μέσω εγκατάστασης διάταξης αντιστάθμισης άεργου ισχύος
• στον περιορισμό των φορτίων φωτισμού του κτηρίου μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος αυτοματισμού λειτουργίας
• στην εγκατάσταση κεντρικού συστήματος διαχείρισης των φορτίων κλιματισμού και φωτισμού του κτηρίου
• στην εγκατάσταση ενεργητικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.
Το παρών στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο εκλεγμένος δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Μιχάλης Καραμαλάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, τοπικοί φορείς και παράγοντες του τόπου.
«Ακολουθήσαμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει. Αναβαθμίστηκε όλο το κτίριο. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα πάρα πολύ χαμηλά» σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός. «Το εμβληματικό αυτό κτίριο και αναβαθμίστηκε ενεργειακά και αποδίδεται στους δημότες και στη Δημοτική Αρχή ανανεωμένο και με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Στόχο του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί η ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των δημοτικών κτιρίων ώστε να πετύχουμε κάποια στιγμή την κλιματική ουδετερότητα» τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης.
«Στόχος του έργου ήταν να αναδείξει ότι τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Απόστολος Μιχόπουλος, συντονιστής του έργου «Αναβαθμίζω». «Πρόκειται για μια ωραία στιγμή που αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μας πολιτική η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από την ενεργειακή κρίση, είναι εύστοχη» είπε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.