Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η θνησιμότητα στους ΧΕΝ (χώρους ελεγχόμενης χρήσης) στην Ελλάδα ήταν 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως.
Υψηλότερη θνησιμότητα χρηστών ουσιών εμφανίζει η χώρα μας για την περίοδο 2018-2022 από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν με αφορμή την 10η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS, Ηπατίτιδες και Αναδυόμενα νοσήματα- Πρόληψη – Διάγνωση – Θεραπεία» η οποία θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Το παραπάνω συμπέρασμα καθώς κι άλλα σοκαριστικά στοιχεία προέρχονται από τα προγράμματα «Αριστοτέλης» HCV-HIV (2018-2020, Αθήνα) και «Αλέξανδρος» (2019-2021, Θεσσαλονίκη), που μεριμνά για τη διάγνωση και της θεραπεία για την ηπατίτιδα C και την HIV λοίμωξη στους πιο ευάλωτους ΧΕΝ (ενεργοί χρήστες, σε υψηλό ποσοστό άστεγοι, συνήθως χωρίς διασύνδεση σε υπηρεσίες πρόληψης/μείωσης της βλάβης).
3,5 θανάτοι ανά 100 χρήστες
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η θνησιμότητα στους ΧΕΝ (χώρους ελεγχόμενης χρήσης) στην Ελλάδα ήταν 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως.
Πρόκειται για την υψηλότερη που έχει περιγραφή σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας τον 21ο αιώνα.
Στη Θεσσαλονίκη η θλιβερή πρωτιά
Μάλιστα, έχει εντοπιστεί ότι η θνησιμότητα στους ΧΕΝ της Θεσσαλονίκης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στην Αθήνα.
Τα στοιχεία για την Αθήνα
Ωστόσο, ανοδική ήταν η πορεία της θνησιμότητας στην Αθήνα στη διάρκεια της περιόδου 2018-2022 (κυρίως το 2022), γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη συνέπεια της πανδημίας και της επίδρασής της σε ευάλωτους πληθυσμούς. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι η θνησιμότητα σε χρήστες ναρκωτικών ήταν 17 φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού αντίστοιχης ηλικίας και φύλου στην Ελλάδα.
Ποιοι χρήστες ναρκωτικών εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα
Ειδικότερα εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη σε νέους χρήστες (35πλάσια), στις γυναίκες (28πλάσια), σε άτομα με καθημερινή χρήση ναρκωτικών (29πλάσια) και σε άτομα με HIV (34πλάσια).
Τα στοιχεία ανέδειξαν οι πρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής της συνάντησης, ομότιμος καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Άγγελος Χατζάκης και ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»,
Επί του θέματος, η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη επεσήμανε ότι τον Μάρτιο 2021-22 και στις ΗΠΑ σημειώθηκε ο διαχρονικά υψηλότερος αριθμός θανάτων από υπερδοσολογία ναρκωτικών ουσιών, δηλαδή ανήλθε σους 107.000 θανάτους.
Γι’ αυτό στις ΗΠΑ θα διατεθούν 79,1 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την πρόληψη των θανάτων από υπερβολική δόση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.