Από την ακτινογραφία του ληξιπρόθεσμου χρέους φυσικών και νομικών προσώπων προς την Εφορία μέχρι και το τέλος του Απριλίου 2024 προκύπτουν κάποια σημαντικά ευρήματα.
Αν και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε στα 107 δις ευρώ μειωμένο κατά 668 εκ. ευρώ, στο συνολικό αριθμό των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) παρατηρείται σημαντική αύξηση κατά 958.313 Α.Φ.Μ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 4.645.591 οφειλέτες.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ποσοστό 24,6% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου που αντιστοιχεί σε 26,3 δις ευρώ αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης.
Να τονίσουμε εδώ ότι τα ποσά που έχουν καταλογιστεί από τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος και τυχόν δεν πληρωθούνε δεν έχουν προσμετρηθεί στο ληξιπρόθεσμο χρέος. Κάτι που σημαίνει ότι την ίδια περίοδο του χρόνου το ποσό του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους θα έχει αυξηθεί.
Το πρώτο εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί επιτέλους δεν διαγράφονται οι ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές από τον πίνακα χρεών για να υπάρξει μία καθαρή εικόνα του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.
Το δεύτερο εύλογο ερώτημα που προκύπτει: Είναι οι μισοί Έλληνες «μπαταχτσήδες» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Η απάντηση είναι «Όχι». Δεν μπορούν, δεν τα βγάζουν πέρα όταν πλην του κεφαλαίου πρέπει να αποπληρώσουν και τις υπέρογκες προσαυξήσεις.
Το θέμα δεν είναι να βγάλουμε κάποιους από αυτούς στα «μανταλάκια» δημοσιεύοντας λίστες οφειλετών. Το θέμα είναι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Αλλιώς πάλι «θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα». Και χρήματα δεν θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα διογκώνονται.
Λύση, είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων και αποπληρωμή μόνο του κεφαλαίου σε δόσεις, όσες και αν είναι αυτές που θα μπορεί, όμως, ο οφειλέτης να ικανοποιήσει. Παρόμοια λύση πρέπει να δοθεί και στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι η ώρα, σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα να δώσουμε λύσεις. Εφικτές.