Μπορεί η Ελλάδα να σώσει το καλοκαίρι της;

Ημερομηνία:

Άρθρο του BBC παρουσιάζει το πόσο γρήγορα ενήργησε η Ελλάδα – και η Κροατία- με τον κορονοϊό, ωστόσο θέτει το ερώτημα αν οι δύο χώρες θα μπορέσουν να σώσουν τον τουρισμό τους ενόψει της θερινής περιόδου.

«Κορονοϊός: Η Ελλάδα και η Κροατία ενήργησαν γρήγορα, τώρα πρέπει να σώσουν το καλοκαίρι», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου το οποίο αρχικά σημειώνει: «Η Ελλάδα πάντα ήταν περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της».

Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικά πώς αντέδρασε Ελλάδα στο ξέσπασμα της πανδημίας.

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έκανε ενέργειες πολύ πριν φτάσει ο ιός, καθώς τον κορονοϊό να εξαπλώνονται στην Ιταλία. Συγκροτήθηκε μία επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους επιδημιολόγους, ιολόγους και ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες.

Ορισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι όχι μόνο ανέθεσαν τη διαχείριση της πανδημίας στους επιστήμονες, αλλά και ότι παρέδωσαν την ευθύνη».

Το ξεκίνημα του lockdown

To ΒΒC αναφέρει: «στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις:

27 Φεβρουαρίου: ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
10 Μαρτίου: έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια
12 Μαρτίου: η αφή της Ολυμπιακή Φλόγας γίνεται με λίγους επίσημους προσκεκλημένους · καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό
13 Μαρτίου: κλείνουν καφετέριες και εστιατόρια
22 Μαρτίου: επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία
Έκτοτε οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για περίπατο με τα κατοικίδιά τους».

Το βρετανικό Μέσο εστιάζει και στα αυστηρά πρόστιμα που επέβαλλε η Ελλάδα στους παραβάτες των μέτρων, με το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 9 εκατ. ευρώ.

Πώς διαχειρίστηκε η Ελλάδα το Πάσχα

Το BBC κάνει λόγο για τη μεγάλη πρόκληση της ελληνικής κυβέρνησης με το Πάσχα και τη θρησκευτική παράδοση της χώρας.

«Η Εκκλησία της Ελλάδας επέμενε για μέρες πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί σώμα και αίμα Χριστού, αλλά γιατροί και επιστήμονες κάλεσαν τους ιερείς να υπακούσουν στην επιστήμη.

Ο πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. “Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων”, είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως “πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας»”, ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του.

Με ελάχιστες παραβάσεις, όλες οι ιερές ακολουθίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών».

Μπορεί να σωθεί το καλοκαίρι;

Το μεγάλο ερώτημα αφορά τον τουρισμό. Η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται στον τουρισμό και μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων το βάρος πέφτει σε αυτόν τον τομέα.

«Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown.

Περίπου το 25% του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν “πιθανή” ή “πολύ πιθανή” μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού. “Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού”, εξηγεί.

Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι», σημειώνει το δημοσίευμα.

Αβεβαιότητα με τα αεροπορικά ταξίδια

Μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με το BBC, είναι και το πότε θα επιτραπούν οι πτήσεις. «Η Ελλάδα, αρχικά, αναζητάει τουρίστες που μπορούν να φτάσουν στη χώρα οδικών», τονίζουν οι Βρετανοί.

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Επί του παρόντος επικεντρώνεται στην ανάληψη κοινών κανόνων από την ΕΕ που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν για διακοπές.

Αλλά εάν δεν υπάρχει συναίνεση, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να την κάνει μόνη της, προκειμένου να “ανοίξει την οικονομική μας δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό και με υγιή τρόπο”, λέει ο κ. Θεοχάρης. Και προσθέτει “Θα δούμε πρώτα τον εγχώριο τουρισμό, έπειτα τους τουρίστες από γειτονικές χώρες, και έπειτα τις χώρες μεσαίας και μεγάλης απόστασης. Τα οδικά ταξίδια θα είναι αρχικά ασφαλέστερα από ό,τι οι πτήσεις και θα κοιτάξουμε πρώτα αυτού του είδους τους τουρίστες”.

Οι παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντικατασταθούν από χώρες που είναι και οι δύο πιο κοντά και δεν έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία».

Τέλος, το BBC τονίζει πως «αυτές οι δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Κροατία) εξαρτώνται από τον τουρισμό και έχοντας ενεργήσει γρήγορα και διεξοδικά, ένα επιτυχημένο καλοκαίρι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανταμοιβή».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση...

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...

Δολοφονία στη Σαλαμίνα: Μαρτυρία «κλειδί» για το...

Επί 14 χρόνια οι συγγενείς των δύο θυμάτων περιμένουν...

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση...

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...

Δολοφονία στη Σαλαμίνα: Μαρτυρία «κλειδί» για το...

Επί 14 χρόνια οι συγγενείς των δύο θυμάτων περιμένουν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Προεδρείο του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης

Με αντιπροσωπεία του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης συναντήθηκε...

Χανιά : Απουσία Δημάρχου Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Μαλανδράκης Ιωάννης, θα απουσιάζει από το...