To σοβαρό ζήτημα που προκύπτει μετά την ανακοίνωση ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας –το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό-, δεν δύναται να συνεχίσει τη διενέργεια ελέγχων, δεν επηρεάζει την Κρήτη.
Το ΕΚΕΑ αναστέλλει τα τεστ για τον κορωνοϊό, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου ωστόσο σε επίπεδο Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα τα δείγματα αποστέλλονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα νοσοκομεία της Κρήτης έστελναν στην Αθήνα συγκεκριμένα δείγματα ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Πλέον όμως σύμφωνα με το creatpost.gr, και αυτά θα καταλήγουν στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την αρχή της πανδημίας έχει εξετάσει περίπου 70.000 δείγματα.
Αυγουστος: Ο χειρότερος μήνας στην πορεία της νόσου Covid-19
Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος αναδείχθηκε ως ο χειρότερος μήνας μέχρι στιγμής στην πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα σε έναν μήνα υπερδιπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρουσιάζοντας μεγάλη εξάπλωση στα αστικά κέντρα, καθώς και εκτενή διασπορά σε όλη τη χώρα. Επίσης, μέσα στο ίδιο διάστημα, 60 άνθρωποι εξέπνευσαν από τον φονικό ιό.
Αυτή την εποχή, λοιπόν, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για διεξαγωγή όσον το δυνατόν περισσότερων τεστ στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από το να γίνει κάτι τέτοιο.
Γιατί μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
To EKEA αποτελεί το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορωνοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα.
Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του το ΕΚΕΑ που απέστειλε στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ καθώς όπως σημειώνει: «Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».
Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους ενώ μιλούν και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ.
Σύμφωνα με τους Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλία Σιώρα Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον covid-19 στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας.
Ενδεικτικά, σύμφωναμε το ethnos.gr σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα. «Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.
Μπλοκαρισμένο ΕΚΕΑ εδώ και καιρό
Όμως φαίνεται πως δεν είναι σημερινό το φαινόμενο το ΕΚΕΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ήταν σε αναμονή για να βγουν τα αποτελέσματα για 1600 δείγματα που δόθηκαν από υγειονομικούς νοσοκομείων μόνο της Αθήνας. Το ΕΚΕΑ, όπως μετέφεραν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, είναι αυτή τη στιγμή σε μία εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση δεδομένου ότι δέχεται δείγματα από όλη τη χώρα, ενώ έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα.
Συνέπεια όμως είναι απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.
Νέες συμβάσεις σε αναμονή
Το υπουργείο Υγείας μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), επρόκειτο να συνάψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται περισσότερα τεστ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το κόστος για ένα τεστ στο ΕΚΕΑ κυμαίνεται στα 13 ευρώ ενώ στο Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΚΠΑ είναι πολύ ακριβότερο και μπορεί να φθάσει και τα 50 με 60 ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, σε όλη τη χώρα γίνονται πλέον 17.000 με 18.000 τεστ για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημέρωσε από χθες (Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου) ότι εξαιτίας «της αλόγιστης χρήστης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Ως εκ τούτου, το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19».