«Μπήκα σαν κατεστραμμένο άτομο- Το ΚΕΘΕΑ μου έδωσε την ευκαιρία να πατήσω ξανά στα πόδια μου»

Ημερομηνία:

«Το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη με βοήθησε να σηκώσω το κεφάλι μου ψηλά, να ανακτήσω την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μέλος της ομάδας απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, στα Χανιά.

Η σπουδαιότητα που έχει για τη ζωή των μελών του, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, τονίστηκε ιδιαίτερα στη σημερινή εκδήλωση, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, η οποία είχε ως στόχο τόσο την ενημέρωση για τη λειτουργία του κέντρου, όσο και την απαίτηση απόσυρσης του νομοσχεδίου που υποβιβάζει τις παροχές του.

Μιλώντας για τα οφέλη του ΚΕΘΕΑ, μέλος του κέντρου απεξάρτησης αναφέρει:

«Σήμερα στείλαμε ανοιχτό προσκλητήριο σε εκατό φορείς της τοπικής κοινωνίας, για να ενημερωθούν για το επικείμενο σχέδιο- ταφόπλακα για το ΚΕΘΕΑ αλλά και για όλα τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, δηλαδή την απεξάρτηση χωρίς υποκατάστατα.

Εγώ είμαι ένα χρόνο στο ΚΕΘΕΑ και έχει αλλάξει η ζωή μουΜπήκα μέσα σαν ένα κατεστραμμένο άτομο και μου δόθηκε η ευκαιρία να πατήσω ξανά στα πόδια μου, να σηκώσω το κεφάλι ψηλά και να ανακτήσω την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά μου, συναισθήματα που είχα χάσει και τα οποία δεν καλύπτονται από υποκατάστατα και φαρμακευτικές αγωγές.

Με τη βοήθεια του θεραπευτικού προσωπικού, που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες- με την περίπτωση των Χανίων όπου 8 άτομα εξυπηρετούν πάνω από 200 εξαρτημένους– κάθε ένας μας ξεχωριστά έχει την ευκαιρία να χτίσει ξανά το οικοδόμημα της ζωής του, όχι απλά να “μπαζώσουμε” κάποιες τρύπες. Το κέντρο μας βοηθά να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας, χωρίς τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Το επικείμενο νομοσχέδιο σκοτώνει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. πρόκειται για ένα ασθενοκεντρικό πλάνο. Βάσει ενός προσχεδίου που έχει διαρρεύσει, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση εφήβων, διότι δεν θεωρούνται εθισμένοι καθώς δεν είναι χρόνια στη χρήση. Θα πρέπει να περιμένουν να ενηλικιωθούν για να εξυπηρετηθούν, γεγονός καταστροφικό για το μέλλον του ατόμου γενικότερα. Παράλληλα δεν εξυπηρετείται ο τζόγος, που έχει καταστρέψει οικογένειες και σπίτια.

Το ΚΕΘΕΑ, μας δίνει δραστηριότητες για να διοχετεύουμε την ενέργειά μας, δίνει ερεθίσματα, μας βοηθά να ανακαλύψουμε πτυχές και ικανότητες για εμάς που δε γνωρίζαμε, ανοίγει νέους ορίζοντες στον επαγγελματικό μας προσανατολισμό.

Όταν ακούμε ΚΕΘΕΑ, μιλάμε για άτομα που βρήκαν το θάρρος, χτύπησαν μία πόρτα και ξεκίνησαν μία μαραθώνια διαδρομή για να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Το ΚΕΘΕΑ το κάνει αυτό με άριστο τρόπο, γιατί δεν εξυπηρετεί μόνο εμένα που είμαι εξαρτημένος αλλά ταυτόχρονα και τον οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο, ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους γύρω από τις εξαρτήσεις και να χτίσουν μία ασπίδα προστασίας».

«Ο αδερφός μου άνοιξε την πόρτα του ΚΕΘΕΑ για εμένα και από τότε άλλαξαν τα πράγματα»

Παράλληλα, μιλώντας για τη δική του γνωριμία και πορεία με το κέντρο, καθώς λαμβάνει βοήθεια απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, ο ίδιος αναφέρει:

«Το ΚΕΘΕΑ το γνώρισα από τον αδερφό μου, πήγε πρώτος αυτός και άνοιξε το δρόμο για εμένα. Από εκεί και πέρα τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Βρήκα μία νέα πτυχή του εαυτού μου. Είμαι ακόμη στη διαδικασία απεξάρτησης, καθώς κλείνω ένα χρόνο στο πρόγραμμα και ακόμη υπάρχει η ευάλωτη στιγμή. Ο μέσος όρος ορίζεται στα 3-5 έτη, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθ’ ένας. Γι’ αυτό ακριβώς είναι απαραίτητη και η μονιμότητα του θεραπευτικού προσωπικού. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω αναπτύξει μία οικειότητα με τη θεραπεύτριά μου, έχει βρει τρόπους να με “ξεκλειδώσει”, Δεν είναι δυνατόν ούτε εκείνη ούτε εγώ να μη γνωρίζουμε αν τον επόμενο μήνα θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Αν έρθει κάποιος καινούργιος θεραπευτής, εγώ ξεκινάω από την αρχή. Πετάω στα σκουπίδια ένα χρόνο δύσκολης και σκληρής δουλειάς, για να χτίσω από την αρχή μία σχέση εμπιστοσύνης με τον νέο θεραπευτή».

«Στη νέα γενιά θα πω να μην έχει ντροπή, να σηκώσει το τηλέφωνο»

Τέλος, στέλνοντας μήνυμα στη νέα γενιά που βιώνει την εξάρτηση, ζητά «να μην έχει ντροπή μέσα της. Να σηκώσει το τηλέφωνο. Το ΚΕΘΕΑ είναι διαθέσιμο, έχει το προσωπικό και μπορεί να ανταπεξέλθει, έτσι ώστε να προλάβει το “κακό”. Η νέα γενιά χρειάζεται να αποβάλλει τα ταμπού των παλαιότερων, να βγάλει τις παρωπίδες και να ζητήσει βοήθεια».

Η πρόεδρος του συλλόγου οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Χανίων, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου: «Η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ είναι ιδανική»

Η κ. Κατερίνα Αντωνελάκη, πρόεδρος του συλλόγου οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα Χανιά, μιλώντας για τη σημερινή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, αναφέρει:

«Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το νέο σχέδιο νόμου που είναι έτοιμο προς διαβούλευση και αφορά τις εξαρτήσεις.

Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί στην Ελλάδα περίπου 40 χρόνια. Είναι ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο έχει μία τεράστια αγκαλιά που χωράει μέσα όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια στις εξαρτήσεις και περιλαμβάνει ναρκωτικά, τζόγο, αλκοόλ, διαδίκτυο και εφήβους. Ζητάμε να συνεχίσει τη λειτουργία του χωρίς να αλλάξει κάτι. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί θεωρούμε τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ιδανική».

«Οι έφηβοι δε θα μπορούν να δέχονται υπηρεσίες πρόληψης, έγκυρης παρέμβασης και θεραπείας»

Η κοινωνιολόγος, μέλος του προσωπικού θεραπείας του πολυδύναμου κέντρου Χανίων, Νεκταρία Τσάμη, αναφερόμενη σε όσα άτομα παραγκωνίζονται από το επικείμενο σχέδιο νόμου, αναφέρει πως «παραμένουν, βάσει του σχεδίου, εκτός υπηρεσιών, οικογένειες, έφηβοι, άνθρωποι εθισμένοι στον τζόγο και ορισμένοι εθισμένοι στο αλκοόλ.

Όσο για τους εργαζόμενους, μιλάμε για 8 άτομα προσωπικό, τρεις εκ των οποίων με σύμβαση αορίστου χρόνου και πέντε με συμβάσεις, Ευτυχώς, έχουμε αρκετούς εθελοντές που στηρίζουν το έργο που κάνουμε.

«Να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το ΚΕΘΕΑ και είχαν θετικά αποτελέσματα» ζητά η εντεταλμένη υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Η κ. Σοφία Μαλανδράκη, περιφερειακή σύμβουλος και εντεταλμένη υγείας στην Π.Ε. Χανίων, δίνοντας το «παρών» στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, εξηγεί πως «το πρόβλημα της ψυχικής υγείας και της χρήσης ουσιών ταλανίζει ιδιαίτερα. Οι δομές, όσον αφορά την πρόληψη, είναι το Κέντρο Πρόληψης στην Π.Ε. Χανίων και περιλαμβάνει μόνο προληπτικά προγράμματα, δεν “ακουμπάει” κάποιον χρήστη. Το ΚΕΘΕΑ, εδώ και 40 χρόνια έχει βρει τον τρόπο για να έχει τα σωστά αποτελέσματα.

Το σχέδιο νόμου σχετικά με τα κέντρα απεξάρτησης είναι περισσότερο ιατροκεντρικό, δε βλέπει το άτομο σα χρήστη αλλά σαν ασθενή.

Ειδικά εδώ στα Χανιά, γνωρίζουμε ότι πολλοί έφηβοι κάνουν χρήση ουσιών και προσπαθούμε να το προλάβουμε. Όταν θέλουμε να προλάβουμε κάτι, έχουμε ανοιχτά αφτιά στους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί και είχαν θετικά αποτελέσματα, συνεπώς πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ».

flashnews.gr

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά : Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου η...

Οι δομές του Ιδρύματος Εκκλησιαστική Διακονία με τη συμμετοχή...

Χανιά : Εργαστήριο Ολιστικού Σχεδιασμού Πυροπροστασίας στα...

Εργαστήριο Ολιστικού Σχεδιασμού Πυροπροστασίας ¸ Η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πεμπτουσία και...

Χανιά : Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου η...

Οι δομές του Ιδρύματος Εκκλησιαστική Διακονία με τη συμμετοχή...

Χανιά : Εργαστήριο Ολιστικού Σχεδιασμού Πυροπροστασίας στα...

Εργαστήριο Ολιστικού Σχεδιασμού Πυροπροστασίας ¸ Η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πεμπτουσία και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related