Ένα αρκετά φιλόδοξο έργο με μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με τη χώρα μας να παίζει καταλυτικό ρόλο για την προώθησή του.
Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των προχθεσινών επαφών του αρμόδιου υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τους ομολόγους του υπουργούς ηλεκτρισμού και πετρελαίου και ορυκτών πόρων της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο ενέργειας, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ήδη η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση προσχέδιο του MoU από τις 6 Μαΐου, ενώ στην τελευταία υπουργική συνάντηση συμφωνήθηκε να υπογραφεί το μνημόνιο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδιώξει το έργο να ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCI στο πλαίσιο της διασύνδεσης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προκαταρκτικοί σχεδιασμοί αφορούν σε ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 2000MW.
Μέσω του καλωδίου οι δύο χώρες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το έργο ανοίγει δρόμο και για την ανάπτυξη περισσότερων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρει στην Ελλάδα και κατ᾽ επέκταση στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ, δηλαδή πρόκειται για ένα καθαρά πράσινο έργο, το οποίο φιλοδοξεί να αντλήσει χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Μάλιστα η κυβέρνηση της Αιγύπτου τρέχει μεγάλα επενδυτικά σχέδια φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις ερήμου της χώρας της που θα ανοίξουν τη δυνατότητα για σημαντικές εξαγωγές ρεύματος.
Και βέβαια μέσω της διασύνδεσης η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου.
Σε τεχνικό επίπεδο, ήδη από τον περασμένο μήνα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ και της EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), με σκοπό τη μελέτη της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του συστήματος αξιολογεί τις έως σήμερα εναλλακτικές οδεύσεις που έχουν προταθεί από διαφορετικούς project promoters σε στενή συνεργασία με τον Αιγύπτιο Διαχειριστή.
Σε συνέχεια του call που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες, οι δύο διαχειριστές προγραμματίζουν νέα συνάντηση εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να εξετάσουν τις παραμέτρους και τον χρονοπρογραμματισμό της διασύνδεσης.
Όπως έχει αποδειχθεί και στην περίπτωση της διασύνδεσης με την Κύπρο, η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η τεχνική αρτιότητα και διαλειτουργικότητα των Συστημάτων των δύο κρατών.
Το επόμενο διάστημα, ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να εξετάσει σοβαρά τα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα του έργου προκειμένου να διερευνήσει τη μετοχική συμμετοχή του στη διασύνδεση των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για τη διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου έχουν προταθεί 3 διαφορετικά ιδιωτικά έργα: ο EuroAfrica Interconnector με μήκος 1396 χιλιόμετρα και διαδρομή από την Νταμιέτα της Αιγύπτου, προς την Κύπρο και στη συνέχεια την Ελλάδα, προωθείται από τον κύπριο επιχειρηματία Ν. Κτωρίδη, ο οποίος βρίσκεται πίσω και από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου (EuroAsia Interconnector).
Η διασύνδεση GREGY της εταιρείας Elica (όμιλος Κοπελούζου) με προβλεπόμενο μήκος 1373 χλμ συνδέεται με την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος 3300MW στην Αίγυπτο για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος η διασύνδεση Greece Africa Power Interconnector που προωθείται από τον όμιλο Eunice για την κατασκευή διασύνδεσης ισχύος 2000MW η οποία θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.
Capital.gr