Πρόσφατα, η κοινή υποψηφιότητα ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2026 στέφθηκε με επιτυχία. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός αυτό, όλο και περισσότερες χώρες -ειδικά οι μικρότερες- αναπτύσουν πρωτοβουλίες για την υποβολή προτάσεων συνδιοργάνωσης του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά στον πλανήτη.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες βρίσκεται και η Ελλάδα, καθώς όπως όλα δείχνουν προτίθεται να υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας σε συνεργασία με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για τη φιλοξενία του Μουντιάλ 2030 και του EURO 2028. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την πρόταση που διατύπωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι αυτή είναι μια ιδέα που «αξίζει να συζητηθεί», ενώ ο Υπουργός Αθλητισμού της Βουλγαρίας, Κράσεν Κράλεφ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δέχεται την πρόταση για κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Η υποψηφιότητά μας μαζί με Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα είναι απόλυτα ρεαλιστική. Αν δεν ονειρεύεσαι δεν μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Ασφαλώς η συγκεκριμένη ιδέα θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των χωρών μας. Πλέον είναι μια πραγματικότητα. Νομίζω πως εάν κάθε χώρα προσφέρει 2-3 γήπεδα είναι πιθανό να συμβεί. Είναι ευκαιρία για να φτιάξουμε την υποδομή μας, αλλά και να κάνουμε μια κοινή δήλωση ότι οι χώρες των Βαλκανίων μπορούν να δουλέψουν μαζί, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά έχοντας κοινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».
Στην τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού που έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου 2018, ο Γ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι «Ο βασικός στόχος της κοινής υποψηφιότητας είναι να έρθουν οι χώρες μας κοντά. Έχουμε κοινό όραμα και στόχο και θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα. Έχουν μπει οι βάσεις να ξεκινήσουμε με σοβαρότητα την υποψηφιότητα. Νομίζω ότι έχουμε καλές ελπίδες. Έχουν γίνει αναλύσεις για τις ανάγκες κάθε χώρας και υπολείπεται να φτιαχτεί ένας σοβαρός φάκελος». Σε αντίστοιχες δηλώσεις τους, οι ομόλογοι του κ. Βασιλειάδη από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τόνισαν τη σημαντικότητα και τη σοβαρότητα του εγχειρήματος αυτού, καθώς σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την περιοχή.
Βέβαια, η διαδικασία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 καθώς και η ψηφοφορία που θα αναδείξει την οικοδέσποινα ή οικοδέσποινες χώρες είναι ακόμα μακριά, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.
Ωστόσο, αρκετές ακόμη χώρες προτίθενται να υποβάλουν κοινές υποψηφιότητες. Οι τρεις κύριες συνεργασίες είναι της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη), του Μαρόκου -που πιθανότητα θα συνεργαστεί με Πορτογαλία και Ισπανία ή με χώρες της Βόρειας Αφρικής και των βρετανικών νησιών. Η τελευταία μάλιστα θεωρείται και η βασική αντίπαλος στην υποψηφιότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία).
Στο μεταξύ, σε ότι αφορά τις απαραίτητες υποδομές για μια τέτοια διοργάνωση, οι απαιτήσεις της FIFA είναι αρκετά υψηλές. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται και γήπεδα δυναμικότητας τουλάχιστον 40 χιλιάδων θέσεων και άρα το όλο εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και τις συνδιοργανώτριες χώρες. Πριν όμως από αυτήν υπάρχει μια ακόμα πρόκληση και δεν είναι άλλη από την πρόκρισή της Ελλάδας στα προκριματικά του EURO του 2020. Η κλήρωση για το EURO 2020 τοποθέτησε την Εθνική Ελλάδας στον 10ο όμιλο μαζί με την Ιταλία, τη Βοσνία, τη Φινλανδία, την Αρμενία και το Λιχτενστάιν, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα η πρώτη αγωνιστική θα διεξαχθεί 21-23 Μαρτίου. Σίγουρα δύσκολη η αποστολή της εθνικής, αφού δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση μέσα από το Nations League.
Προκειμένου λοιπόν η «νοτιοανατολική πρόταση» να έχει καλές πιθανότητες, θα χρειαστεί η κατασκευή νέων γηπέδων στην περιοχή, αφού μόνο τέσσερα είναι εκείνα που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις. Θετικό πάντως είναι, πως έχουν ήδη προγραμματιστεί η κατασκευή του εθνικού σταδίου της Σερβίας και η ανακατασκευή του σταδίου του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου που άμεσα προσθέτουν άλλα δύο μεγάλα σύγχρονα γήπεδα. Επίσης και η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της κάποια αξιόλογα στάδια, τα οποία με την κατάλληλη ανακαίνιση μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια της FIFA. Ένα από αυτά είναι και το ΟΑΚΑ, το οποίο είναι πολύ κοντά στη χωρητικότητα που απαιτεί η FIFA για τη διεξαγωγή του τελικού του Μουντιάλ, αφού έχει κάτι λιγότερο από 80 χιλιάδες θέσεις. Εκεί μάλιστα, φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και οι τελικοί Champions League του 1994 (Μίλαν – Μπαρτσελόνα) και του 2007 (Μίλαν – Λίβερπουλ).
Συνεπώς, η διεξαγωγή παγκοσμίου εμβέλειας τουρνουά όπως το Μουντιάλ και το EURO όχι μόνο αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την οικονομία, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών κρατών, αλλά κυρίως τοποθετεί την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.