«Μοντέλο» Μυκόνου σε τέσσερα νησιά – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για Κρήτη
«Μοντέλο» Μυκόνου σε τέσσερα νησιά – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για Κρήτη
Εντονη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως τα νησιά τα οποία βρίσκονται στο «πορτοκαλί».
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο και η επιβολή ενός μίνι lockdown στο νησί μπορεί να αποτελέσει το «μοντέλο« και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Αν και η βασική θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα εντούτοις το «μοντέλο Μυκόνου» ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.
Πάρος, Σαντορίνη, Ιος και Κρήτη (Ρέθυμνο κυρίως και Ηράκλειο) βρίσκονται σχεδόν στο «κόκκινο» εξαιτίας ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού.
Με τα δωμάτια καραντίνας σε πολλά νησιά (όπως η Πάρος για παράδειγμα) να έχουν… τελειώσει, ο μεγάλος φόβος είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας στα νησιά, που έτσι κι αλλιώς οι αντοχές του είναι περιορισμένες.
Γι’ αυτό και πέφτει στο τραπέζι το «χαρτί» των τοπικών lockdown, όπως έγινε στη Μύκονο, όπου απαγορεύεται η μουσική όλο το 24ωρο παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00.
Αλλωστε όπως είπε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά τη Μύκονο. Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».
«Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία» ανέφερε για τη Μύκονο η κ. Παγώνη.
Ενα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση πέρα από την επιβολή τοπικών lockdown είναι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.
Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανα 10 μέρες δηλαδή.
Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση, ώστε να μην έχουν επαφή με τους πελάτες.
Στις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες «έρχονται» περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.
Ελλείψεις ξενοδοχείων καραντίνας
Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα με την έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Σοβαρά κενά
Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό, καθώς τουρίστες που προσβλήθηκαν από κοροναϊό (ή αποτελούν στενές επαφές κρούσματος) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο κατάλυμα για να τεθούν σε καραντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.
Το πρόβλημα όπως φαίνεται οφείλεται στο γεγονός, ότι είτε δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας σε μικρά νησιά, όπως στην περίπτωση της Αλοννήσου, είτε τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας για τα μεγαλύτερα νησιά δεν επαρκούν, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Πάρου.
Κάτω από το βάρος αυτών των περιστατικών εξετάζονται νέα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό στις διακοπές τους σε κάποιο νησί, να μπορούν να απομονώνονται σε ξενοδοχεία καραντίνας ή να μεταφέρονται στα αστικά κέντρα σε καμπίνες κοροναϊού που θα διαθέτουν τα πλοία.
Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα για επίταξη δωματίων και καμπίνες κοροναϊού
Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται η λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων:
Να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.
Τα σχόλια είναι κλειστά.