Fast track διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης σε μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα “επιβίωσης”, έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν έχουν ρευστότητα και κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα “βράχια”, είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σχετική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ των Τραπεζών και των διοικήσεων – μετόχων μεγάλων εταιρειών που αντιμετωπίζουν τέτοια πρόβλημα αναλαμβάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για την υπόθεση της Creta Farms. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “το μοντέλο Creta Farms μας πήγε καλά, θέλουμε να το εφαρμόσουμε γενικώς. Θέλω να ξέρουν ότι παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στη μοίρα του”.
Ξεκαθάρισε πάντως πως ο ρόλος του είναι να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, σημειώνοντας “εγώ δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης, μπαίνω στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες”.
Αποκάλυψε δε πως έχει βρει λίστα με 170 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει και η Creta Farms. “Έχω πει σε μια ομάδα εργασίας να τις κατηγοριοποιήσει”, ανέφερε. “Θα παρέμβω σε μια προς μια. Θέλω να τα λύσω όλα τα προβλήματα και στις 170”, συμπλήρωσε.
Η μείωση των NPE’s, αποτελεί άμεση προτεραιότητα όχι μόνο για τις Τράπεζες και για την Κυβέρνηση. αλλά για την οικονομία. Η λίστα με τις 170 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάποιες από τις οποίες είναι εμβληματικές, αποτελεί μια πρώτη μαγιά σε μια προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Τραπεζών και επιχειρήσεων και τη λειτουργία της αγοράς.
Η πρόταση για Fast Track διαδικασίες στην εξεύρεση λύσης σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν είναι τωρινή. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως προ 6ετίας μεγάλος ελεγκτικός οίκος είχε εισηγηθεί κάτι αντίστοιχο για την ενεργή διαχείριση “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, προτείνοντας να ξεκινήσει η όλη διαδικασία με “μαγιά” 150 επιχειρήσεις.
Πρακτική που “έτρεξε” και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα NPE’s ενώ η “τριμερής” διαπραγμάτευση μεταξύ μετόχων, υπουργείου και Τραπεζών δεν αποτελεί κάτι ξένο σε κάποιες χώρες του Δυτικού κόσμου.
capital.gr