Το βασικό θέμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ είναι το ζήτημα της πανδημίας. Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες του τέταρτου κύματος που σαρώνει την Ευρώπη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους τέσσερις άξονες αντιμετώπισης της πανδημίας
Πρώτον δεν θα ξαναυπάρξει lockdown στην χώρα
Δεύτερον οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
Τρίτον η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφ όσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
Τέταρτον η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».
Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμού. Έχουμε μπροστά μας ακόμη δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας. Μόνον τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 για αναμνηστική δόση».
Σε σχέση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινωνία τα υποδέχτηκε θετικά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση που είχε με τους επαγγελματίες της εστίασης και του εμπορίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεννόηση που υπήρξε.
Ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να μεταφέρουν το μήνυμα της σημασίας του εμβολίου σε κάθε ευκαιρία, καθώς καθημερινά χάνονται από τη ζωή ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
«Κάθε ημέρα, επικοινωνιακά, θέλω να σας ζητήσω να μεταφέρετε στις περιφέρειες σας ότι η πανδημία χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Κάθε ημέρα χάνονται αχρείαστα συνάνθρωποι μας. Η λύση είναι μπροστά μας και στα χέρια μας, στα χέρια του καταστηματάρχη, του δημάρχου και του ιερέα που θα πρέπει να διδάξει την πίστη στη ζωή. Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος».
Αύξηση του κατώτατου μισθού
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σπάνια κυβέρνηση έπρεπε να αναμετρηθεί με τόσο πολλαπλά στοιχήματα. Από την πρόκληση να μεταρρυθμιστεί η χώρα και να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές έως τις επιβουλές της Τουρκίας» για να συμπληρώσει με νόημα: «και όμως τα καταφέραμε όλοι μαζί. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους, λίγοτερο ΕΝΦΙΑ, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Έστω και οριακά αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση του εντός του 2022. Κατά την διάρκεια της πανδημίας το κράτος ανέλαβε το κόστος όλων όσοι δεν δούλευαν. Άνοιξε τα ταμεία του και έτσι οικονομία, κοινωνία και ΕΣΥ έμειναν όρθια. Η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, κρατούν στην χώρα μας και επαναπατρίζουν επιστήμονες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
Είναι σημαντικό όταν διαπιστώνουμε τα πρώτα βήματα αναστροφής του brain drain, που τόσο πλήγωσε την χώρα μας. Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft είναι εδώ, αυτή η ανάπτυξη οδηγεί ήδη σε απτά αποτελέσματα: 2 δισ. ευρώ θα φέρει στα ταμεία του Κράτους η παραχώρηση της Εγνατίας. Μία κουβέντα για την ΔΕΗ. Όσοι διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο γνωρίζουν την κατάσταση, που παραλάβαμε την ΔΕΗ, η αγορά έχει σχεδόν προεξοφλήσει την χρεοκοπία της, σήμερα άντλησε 1, 35 δισ. ευρώ και η μετοχή της είναι στα 9 ευρώ.
Η ΔΕΗ είναι ισχυρή για να γίνει εθνικός και βαλκανικός πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση. Ναι η Ελλάδα αλλάζει, το φωνάζει το Ελληνικό, ο ΒΟΑΚ, η εκτίναξη των υποδομών συνεχίζεται»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη της οικονομίας την περίοδο του lockdown αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως σήμερα έχουμε 1300 ΜΕΘ και έχουν γίνει πάνω από 10000 προσλήψεις στο σύστημα υγείας.
Επενδύσεις και θέσεις εργασίας
«Η οικονομία μας αναπτύσσεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς, από αυτούς, που αρχικώς είχαμε εκτιμήσει», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα εκπλαγώ εάν το 6,1% του ρυθμού ανάπτυξης αναθεωρηθεί προς τα πάνω» είπε και συμπλήρωσε:
«Το σημαντικότερο όμως είναι η μείωση της ανεργίας. Για εμάς η μείωση των ανισοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και θα επιμείνουμε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων γιατί αυτές μειώνουν τις ανισότητες».
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί
«Ως κυβέρνηση συμφωνήσαμε να θέσουμε τον πήχη ψηλά με αποτέλεσμα να συγκρινόμαστε με τον εαυτό μας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.
«Αυτός ο γρήγορος πολιτικός μεταβολισμός δεν πρέπει να ισχύσει στο επίπεδο των εθνικών επιλογών, γιατί εδώ η Ελλάδα πραγματικά γύρισε σελίδα» είπε και συμπλήρωσε «Από παρατηρητής της Μεσογείου έγινε κόμβος ισχύος της, τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν θα αναφερθώ στο πράσινο πιστοποιητικό και στη συμβολή μας στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα πω ότι αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά με την εισαγωγή του δόγματος της ασφάλειας και του ανθρωπισμού στο μεταναστευτικό».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο Έλληνας πολίτης νιώθει ισότιμος ως πολίτης του κόσμου, γιατί η χώρα μας έχει ανακτήσει το κύρος της διεθνώς. Η συμφωνία με τη Γαλλία αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας».
Για την αντιπολίτευση
Στην πορεία αυτή, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συναντάμε την μηδενιστική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για το κόμμα του ψέματος που εξελίσσεται σε υγειονομικό και εθνικό σαμποτέρ, ανέφερε μιλώντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε ποτέ πλάτη στην πανδημία, έβαζε τρικλοπαιδιές και παγίδες», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε τη «δήθεν» όπως είπε, αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Δεν ρώτησε ο κ. Τσίπρας με πόσα κρεβάτια ΜΕΘ παρέδωσε το Ιπποκράτειο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 είχε 8 κρεβάτια και σήμερα έχει ακόμα 30».
«Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου», καθώς φλερτάρει με αντιεμβολιαστές, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.