Μία από τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο MEGA. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε θέση γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική αντιπαράθεση. Αναφορικά με τον κεντρικό στόχο του, τόνισε πως αυτός είναι η αύξηση των μισθών με τον κατώτατο στα 950 και τον μέσο στα 1.500 ευρώ.
«Σήμερα έκανα την τελευταία μου περιοδεία στο Παλαιό Φάληρο, και αύριο στο Σύνταγμα κλείνουμε με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Στις 12:00 τα μεσάνυχτα κλείνουμε τα φώτα, περνάμε λίγο χρόνο με την οικογένειά μας και η ευθύνη έπειτα περνά στους πολίτες», ανέφερε αρχικά μιλώντας στην εκπομπή Live News και ακολούθησαν οι απαντήσεις του γύρω από τα παρακάτω θέματα:
Για τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, τόνισε: «Κάναμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίση. Πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Και το 2012, αλλά και το 2015 είχε ρόλο. Είναι πολύ ενεργός πολίτης, όπως όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ.
Τον απασχολούν πολύ η τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα γίνει εργαλείο προόδου κι όχι υπονόμευσης. Ετοιμαζόμουν για μετά τις εκλογές για μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή για τη θέση της Ελλάδας σ’ αυτό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στο χώρο αυτό, κυρίως εκτός αλλά κι εντός Ελλάδας. Να ελέγξουμε αυτό το εργαλείο προς όφελος των πολιτών».
Αρχικά σχετικά με τη νέα διακυβέρνηση και το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από όσους θεωρούν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και την προσεχή Κυριακή: «Το αποτέλεσμα του α γύρου δίνει μία ένδειξη, αλλά η κάλπη είναι άδεια, και οι πολίτες να ψηφίσουν. Είμαι αισιόδοξος, αλλά πρέπει να κρατάμε χαμηλά τη μπάλα. Προέχει ο σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία, για όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια».
Για την Οικονομία και τι μισθούς θα πρέπει να περιμένουμε, ανέφερε: «Οι μισθοί στη χώρα είναι χαμηλοί, ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει από την αύξηση στις επενδύσεις και τη μείωση της φορολογίας. Οι επιχειρηματίες μου λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους, τους λέω να πληρώσουν παραπάνω.
Οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια με την επιστρεπτέα. Μείωση ανεργίας, αύξηση επενδύσεων και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς. Για τον κατώτατο μισθό, είμαι σίγουρος πως μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας».
Για τον πληθωρισμό: «Είναι επίμονος και ειδικά στα τρόφιμα. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Τα επιτόκια καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα όχι από την κυβέρνηση. Είδαμε τα χειρότερα στον πληθωρισμό αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα. Όταν εμείς κάναμε παρέμβαση και δώσαμε ένα εργαλείο σε ευάλωτα νοικοκυριά για τα δάνεια, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί καταναλωτές. Το Market Pass, δεν είναι αμελητέο, μπορεί να υπάρξει και δεύτερο αλλά η λύση δεν είναι τα επιδόματα».
Για τις συντάξεις είπε: «Αυξήθηκαν για πρώτη φορά, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θα δούμε νέα αύξηση το 2024 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η προσωπική διαφορά θα σβήσει όσο αυξάνονται οι συντάξεις».
Για τους τη φορολογία: «Καμία αύξηση φόρων, μόνο μειώσεις φόρων. Δεσμεύθηκα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεσμευτήκαμε για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στόχος προς το τέλος να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ. Μίλησα για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ δεν θα έφτανε στον καταναλωτή. Πιστεύω ότι εφόσον η οικονομία θα αποδίδει, ο στόχος θα είναι εφικτός.
Για τους εργαζομένους στην Υγεία: «Όλοι αναγνωρίζουμε πως πρέπει να γίνουν παραπάνω μόνιμες προσλήψεις. Υπάρχει θέμα για την ταχύτητα των προσλήψεων. Αντικειμενικός ο ΑΣΕΠ αλλά ο ρυθμός είναι αργός. Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε και εργασιακή ασφάλεια και να ξέρουμε ότι προσλαμβάνουμε τον σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Είναι προσωπικό στοίχημα η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.
Είναι πολύ σημαντικές οι προσλήψεις αλλά δεν είναι η μόνη πολιτική που διαθέτουμε. Κουράστηκα να απαντάω σε fake news περί ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Προχωρούν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι πολίτες να τις κάνουν δωρεάν, όπως με τις μαστογραφίες».
Για την Παιδεία και κυρίως σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σχολίασε: «Για να ανοίξει η συζήτηση χρειάζονται δύο Βουλές και να αλλάξει το Σύνταγμα. Στόχος μας η σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρές προδιαγραφές με κρατικό έλεγχο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί η έμφασή μου είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στηρίχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα, το εσωτερικό ERASMUS.
Καταφέραμε να βγάλουμε τους μπαχαλάκηδες από τα Πανεπιστήμια, δημιουργούμε νέες φοιτητικές εστίες. Η ιατρική Θεσσαλονίκης έχει ξενόγλωσσα προγράμματα. Η Ελλάδα έχει έρθει η ώρα να μπορούμε να εισάγουμε αντί να εξάγουμε φοιτητές. Αυτά συμβαίνουν από τα δημόσια πανεπιστήμια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό: «Μπήκαν ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ στο Υπερταμείο από τον Τσίπρα, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει. Το νερό δεν είναι κάτι που πρέπει να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο. Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης. Εξάλλου γιατί δεν το έκανα τόσα χρόνια; Αλλά δεν περιμένω ο κ. Τσίπρας να μας ζητήσει συγγνώμη για αυτά τα οποία λέει».
Για το υπουργείο Οικογένειας: «Το νέο χαρτοφυλάκιο είναι έτοιμο. Τρίτη ή Τετάρτη θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης με διαδικασίες fast track. Πήραμε τα μαθήματα, ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε».
Άλλες δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση: «Το υπουργείο Αθλητισμού θα πάει στο υπουργείο Παιδείας και θα είναι αναπληρωτής υπουργός. Το υπουργείο Μεταφορών θα μείνει ως έχει. Φτιάξαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν θέλω πληθωρισμό στα υπουργεία».
Αναφερόμενος στη μουσουλανική μειονότητα και την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για τους υποψηφίους στη Ροδόπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εφόσον εκλεγεί: «Το θέμα θα τεθεί στο ανώτατο επίπεδο, θα μιλήσω με τον κ. Ερντογάν για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισαν το θέμα, δεν είπαν ότι σέβονται την συνθήκη της Λωζάνης και πως εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα. Η παρέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας είναι αδιανόητη».
Ανέφερε ακόμη ότι «υπήρχε συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας. «Πιστεύω σε ένα κράτος που πρέπει να είναι ισχυρό, να παρεμβαίνει αλλά να δίνει και χώρο στην οικονομία να αναπτύσσεται».
Για τους συσχετισμούς στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας: «Απέχουμε από τα κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δεν ξέρω αν θα έχουν αντοχή στον χρόνο. Όσοι έχουν πατριωτικές ανησυχίες θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από τη ΝΔ. Ενισχύσαμε τη χώρα στην Άμυνα, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό, κάναμε διεθνείς συμμαχίες.
Υπάρχει προσπάθεια υπόγεια για καπήλευση του θρησκευτικού αισθήματος. Αυτό μπορεί να έγινε στις εκλογές, αλλά τώρα το καταλάβαμε. Δεν υπάρχουν συνθήκες για άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό, μεταρρυθμιστή με έντονες πατριωτικές θέσεις. Όταν εκτινάθηκαν οι τιμές στην ενέργεια, ήμουν ο πρώτος στην Ευρώπη που μίλησε για πλαφόν, πήρε την ΕΕ επτά μήνες».
Για το ότι μπορεί να μην υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση: «Δεν προεξοφλούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι καλό να υπάρχει τεκμηριωμένη και δίκαιη αντιπολίτευση. Έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία κακή κυβέρνηση και χειρότερη αντιπολίτευση. Τα έδειχνε όλα μαύρα, έλεγε ότι για τα πάντα έφταιγε ο Μητσοτάκης. Μόνο για το σκάφος στον Ατλαντικό δεν είπαν.
Τοξικότητα, επιθέσεις σε μένα και την οικογένειά μου, το κοκτέιλ αυτό οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε εμείς αντιπολίτευση στον εαυτό μας. Τα ΜΜΕ είναι δουλειά τους να ασκούν κριτική. Το χρέος μας είναι να μην κλειστούμε σε γυάλινο πύργο αυταρέσκειας και εφησυχασμού. Όσο μεγαλύτερη εντολή πάρουμε, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη και να ακούμε την κοινωνία. Δεν θα τα κάνουμε όλα τέλεια, και λάθη θα γίνουν και πολιτικές μπορεί να μην δουλέψουν. Εύχομαι γρήγορα η αντιπολίτευση να βρει τον εαυτό της».https://www.cnn.gr/