Δεν θέλουμε να υψώσουμε τείχη, αλλά να χτίσουμε γέφυρες με όλους τους Έλληνες» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση με παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου, λίγο πριν από την αναχώρηση του για τα Χανιά, όπου θα συνεχίσει αύριο την περιοδεία του.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στα ερωτήματα των παραγωγικών φορέων και κυρίως νέων ανθρώπων στα οποία απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξειδικεύτηκαν σημεία του προγράμματος της ΝΔ για την Κρήτη.
Ξεκινώντας το χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Κρήτη η καρδιά μου χτυπάει γρήγορα, γιατί επιστρέφω στον τόπο μου», ενώ ανέφερε για μια ακόμη φορά:
«Δεν θέλουμε να υψώσουμε τείχη, αλλά να χτίσουμε γέφυρες με όλους τους Έλληνες. Στο Ηράκλειο η παράταξη μας αντιμετώπισε δυσκολίες και προκλήσεις. Τώρα όμως, άνθρωποι που παλιότερα δεν είχαν συμπορευτεί μαζί μας, βλέπουν στη ΝΔ τη μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους θέλουμε μαζί μας για μια ισχυρή Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις λέγοντας: «Οι ξένες επενδύσεις είναι σημαντικές και η Ελλάδα μπορεί να τις φιλοξενήσει. Αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι να μην υπάρχουν μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια, να είναι χαμηλή η φορολογία και να υπάρχει σταθερότητα. Μια σταθερή κυβέρνηση. Σε αυτό άλλωστε προσδοκούμε και εμείς για την 7η Ιουλίου. Έχουμε ήδη εμπεριστατωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της χώρας και την εξωστρέφεια της».
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: « Ο τουρισμός πήγε καλά τα τελευταία χρόνια, όχι γιατί έκανε κάτι η κυβέρνηση, αλλά γιατί οι συγκυρίες με τους ανταγωνιστές μας βοήθησαν σ’ αυτό. Φωνάζω, εδώ και καιρό, ότι αυτό δεν θα διαρκέσει και πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι κριτήριο η μείωση των τιμών.»
» Είναι σαφές ότι πρέπει να διευκολύνουμε με τη μείωση της φορολογίας, ωστόσο η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με τη διεύρυνσή του θα δώσει την τουριστική κίνηση των 12 μηνών».
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Καλύμνου με τον αναρριχητικό τουρισμό, μίλησε για τα βουνά και τα μνημεία της Κρήτης, τον πολιτισμό αλλά και μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που, όπως εξήγησε, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον θεματικό τουρισμό, εκτός της αυστηρώς καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις για να εκσυγχρονιστούν, θίγοντας και το ζήτημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτεί, όπως είπε, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα πλέγμα σχολών στις οποίες οι νέοι θα σπουδάζουν επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό.
«Δεν υπάρχουν σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου και είναι αδιανόητο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μέχρι σήμερα να απουσιάζει μιας παγκόσμιας εμβέλειας σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Εκτενή αναφορά, απαντώντας σε ερωτήσεις παραγωγικών φορέων, έκανε στον πρωτογενή τομέα: «Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, αλλά μας λείπει η οργάνωση και το μέγεθος που θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Οι συνεταιρισμοί με την παλιά μορφή δεν έχουν λόγο ύπαρξης, οι οργανωμένες όμως προσπάθειες των παραγωγών και οι ομάδες παραγωγών είναι σημαντικό να υποστηριχθούν, και οι παραγωγοί μας να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες.»
» Είναι σαφές ότι η αυξημένη φορολογία αποτελεί πρόβλημα και η μείωση θα βελτιώσει και τη φορολογική συμμόρφωση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι αποτελεί ανάγκη η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα η οργάνωση των παραγωγών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων και το σωστό μάρκετινγκ.
«Μόνο έτσι θα πάρουν τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας» επισήμανε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ελληνοποιήσεων, διευκρινίζοντας: «Τα κυκλώματα που τα διακινούν είναι λίγο πολύ γνωστά. Ξέρουμε τι γίνεται και μπορούμε να παρέμβουμε. Το πάρτι με τις ελληνοποιήσεις τελειώνει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε, επίσης, στην κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες για τις καλλιέργειες και την ανάγκη θωράκισης με έργα υποδομής περιοχών που ούτως ή άλλως, όπως εξήγησε, «γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Αποτελεί προτεραιότητα η μείωση και η εξάλειψη σταδιακά της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και ταυτόχρονα έργα υποδομής που δεν θα αφήνουν εκτεθειμένες περιοχές που ξέρουμε ότι είναι επίφοβες. Η Κρήτη, για παράδειγμα, ήταν απροστάτευτη σε επίπεδο υποδομών και σε αυτό έχει ευθύνη και η Περιφέρεια».
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα εξήγησε: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όμως είναι απαραίτητη η διασύνδεση του νησιού. Η μικρή διασύνδεση προχωράει, η μεγάλη όμως είναι στον αέρα.»
» Αποτελεί μεγάλο ερώτημα και αυτό θα ζητήσουμε να απαντηθεί και να αλλάξει, γιατί η μεγάλη διασύνδεση προωθείται ως εθνικό και όχι ως διευρωπαϊκό έργο, άρα δεν δικαιούται σημαντικής ευρωπαϊκής επιδότησης. Επίσης, είχαμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την κυβέρνηση, που δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον».
Αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ που όρισε ως προτεραιότητα για την Κρήτη μαζί με το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, είπε: «Δεν υπάρχει σήμερα συνολική μελέτη για το έργο, τη βιωσιμότητά του και τη χρηματοδότηση. Το να το σπάνε σε κομμάτια και να μιλάνε για το αν θα πληρώνουν ή όχι διόδια, είναι σαχλαμάρες.»
» Απαιτείται συγκροτημένη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για ένα ΒΟΑΚ από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει το τμήμα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Επιβάλλεται να δούμε τι δρόμο θέλουμε, το κόστος και τις πηγές χρηματοδοτήσεις, και να καταλήξουμε αν χρειάζονται ή όχι διόδια. Είναι σαφές ότι στην περίοδο που διανύουμε δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου μόνο από το δημόσιο. Δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις χωρίς να έχω όλα τα δεδομένα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι απαιτείται ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος».
Για το νέο διεθνές αεροδρόμιο εξήγησε: «Παρά τις καθυστερήσεις πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει, όπως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση με την κοινωνία και τους φορείς, πώς θα αξιοποιηθεί η έκταση του νυν αεροδρομίου και να μην υπάρχει επανάληψη της υπόθεσης του Ελληνικού».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επισημαίνοντας τη σπουδαία, όπως τόνισε, δουλειά που επιτελούν και τους νέους επιστήμονες που πρέπει να υποστηριχθούν, ενώ αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό σύστημα σημειώνοντας:
«Το ασφαλιστικό σύστημα πάσχει, γιατί έχουμε λίγους εργαζόμενους και πολλούς συνταξιούχους. Αν δεν μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στο σύστημα, το πρόβλημα δεν θα μπορέσει να λυθεί και θα διευρύνεται. Η μαύρη εργασία, επιπλέον, είναι μια νοοτροπία που πρέπει να σπάσει.»
» Όσο οι εισφορές είναι στα ύψη και είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα, θα υπάρχει κίνητρο τα εισοδήματα να μην δηλώνονται. Πρέπει να το ξαναδούμε το ασφαλιστικό γιατί όλο αυτό οδηγεί, από τη μια στην αποφυγή καταβολής των εισφορών και από την άλλη πολλοί νέοι με αυτές τις συνθήκες, να μην αποφασίζουν να εργαστούν ή να επιλέγουν και την ανασφάλιστη εργασία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ