Μητσοτάκης για 12 ν.μ : Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά – Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

«Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγαιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

«Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε», είπε από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818.

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη θάλασσα θα αποτελούσε χίμαιρα αν η Ελλάδα δεν είχε δρομολογήσει ένα ευρύ σύστημα συμμαχιών.

«Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν αποτελούν αυτοσκοπό»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε για το θέμα της Τουρκίας, ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό και σημείωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου με αισιοδοξία και ελπίδες.

Ξεκαθάρισε όμως ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Γερμανικές εκλογές: Σεισμός από τα πρώτα exit...

Επικράτηση CDU, 20% η Ακροδεξία. Ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit polls...

Εκλογές Γερμανία: Ανακοινώθηκε το exit poll. Πρώτες...

Ανακοινώθηκε το exit poll – Πρώτο το CDU με...

Γερμανικές εκλογές: Σεισμός από τα πρώτα exit...

Επικράτηση CDU, 20% η Ακροδεξία. Ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit polls...

Εκλογές Γερμανία: Ανακοινώθηκε το exit poll. Πρώτες...

Ανακοινώθηκε το exit poll – Πρώτο το CDU με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Όλα για τη Ζωή μας Vita»: Ψυχοσωματικά συμπτώματα και συμπεριφορές

Ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αυτά που προκύπτουν λόγω διαταραχής σε...

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Ακύρωση εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού προχωρά σε αλλαγές...

Συνάντηση στο Ρέθυμνο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση...

Εβδομάδα… «Τεμπών»: Ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της μαύρης επετείου

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι τη δεύτερη επέτειο...