Η υπόθεση της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού είναι σημαντική για όσους επιθυμούν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο. Ποια επαγγέλματα και κλάδοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Διανύουμε την περίοδο που χιλιάδες υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια της χώρας εξετάζουν τις επιλογές τους για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σίγουρα το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι τι του αρέσει να κάνει στη ζωή του.
Ή αλλιώς πώς θα μπορούσε να μετατρέψει το αγαπημένο του χόμπι σε εργασία, έτσι ώστε η κάθε ημέρα να περνάει ευχάριστα χωρίς το βάρος που αισθάνονται πολλοί και που αποτυπώνεται στη φράση «άλλη μια βαρετή μέρα στη δουλειά». Ωστόσο, επειδή δεν ζούμε σε ένα ιδεατό κόσμο, καλό είναι οι υποψήφιοι να εξετάσουν ποια επαγγέλματα και κλάδοι έχουν ζήτηση και να κάνουν τον καλύτερο συνδυασμό στην επιλογή τους στο μηχανογραφικό.
Τι δείχνουν οι έρευνες της Manpower Group
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που πραγματοποιεί η Manpower Group. Στην τελευταία της έκθεση ζήτησε στοιχεία από 515 εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σχημάτισε έναν οδηγό για τις προθέσεις προσλήψεων. Το 43% των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στα άτομα που απασχολούν, ωστόσο το 28% υποστήριξε ότι θα κάνει προσλήψεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, υπάρχουν τρεις κλάδοι στους οποίους οι εργοδότες δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις στο άμεσο μέλλον. Αυτοί οι κλάδοι είναι οι εξής:
Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Επικοινωνία,
Τραπεζικά, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Κτηματομεσιτικά,
Πρωτογενής Παραγωγή
Πού υπάρχει κίνδυνος για μείωση θέσεων εργασίας
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στον τομέα των Κατασκευών δεν προγραμματίζονται προσλήψεις από τους εργοδότες, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης των θέσεων εργασίας στους εξής κλάδους:
1) Βιομηχανία / Παραγωγή,
2) Εμπόριο και Μεταφορές,
3) Εκπαίδευση, Υγεία και Δημόσιες Υπηρεσίες,
4) Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία,
5) Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.
Οι περισσότερες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με παράλληλη έρευνα της Manpower Group, στους παρακάτω κλάδους υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για προσωπικό:
Οι κλάδοι με απασχολησιμότητα
Όπως είχε αναφέρει σε άρθρο του στο in o Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, τα τελευταία χρόνια αναδύεται όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των μαθητών αλλά και των φοιτητών η σπουδαιότητα της διεπιστημονικότητας του βασικού πτυχίου. Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από επιστημονικούς-επαγγελματικούς κλάδους που θα προσφέρουν στα στελέχη τους αξιόλογη απασχολησιμότητα.
«Μικροσυστήματα – Νανοδιατάξεις – Νανοεφαρμογές»
«Επιχειρηματική Αναλυτική (Business Analytics)»
«Ιατρική Πληροφορική και Βιοπληροφορική»
«Νευροεπιστήμες»
«Αναλογιστική Επιστήμη»
Τα επαγγέλματα του «μέλλοντος»
O κ. Ταουσάνης, σε άλλο άρθρο του στο in, είχε επισημάνει ότι ο πραγματικός αντίκτυπος τόσο των τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλά και οι επιπτώσεις της πανδημίας σταδιακά θα αρχίζουν να αναδύονται μέσα στη δεκαετία που διανύουμε. Παράλληλα, ο μετασχηματισμός της εργασίας σε τηλεργασία ή εξ αποστάσεως εργασία δημιουργεί νέα δεδομένα, πολλά και εύλογα ερωτήματα αλλά και εξελίξεις.
Επαγγέλματα και ειδικότητες που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά, επιπρόσθετα, να προσελκύσουν και το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων αναφέρονται από πολλούς φορείς και μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες συγκλίνουν σε αρκετά από αυτά.
Έτσι, πέρα από τις επιστήμες που σχετίζονται με τον κλάδο της υγείας και της πρόνοιας, που λόγω COVID-19 αναμένεται σταδιακά να ενισχυθούν, αυξανόμενη ζήτηση αναμένεται να έχουν και ορισμένες άλλες ειδικότητες και επιστήμες, οι οποίες θα κληθούν να μετουσιώσουν τη σύντομη αυτή μετάβαση από την υπάρχουσα σε μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.
Ενδεικτικά, μπορούμε να συνοψίσουμε με βάση έγκυρες διεθνείς μελέτες και φορείς την ακόλουθη λίστα:
Data Analysts and Scientists
AI and Machine Learning Specialists
Digital Marketing and Strategy Specialists
Information Security Analysts
Software and Applications Developers
Project Managers
Business Services and Administration Managers
Database and Network Professionals
Robotics Engineers
Strategic Advisors
Management and Organization Analysts
FinTech Engineers
Mechanics and Machinery Repairers
Organizational Development Specialists
Risk Management Specialists
Άλλες ειδικότητες με ζήτηση
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν στην Economy 4.0 και ορισμένες ειδικότητες οι οποίες ήδη αρχίζουν να προσελκύουν αρκετούς νέους επιστήμονες και φοιτητές σχετικών τμημάτων και είναι οι εξής:
Τηλεκπαιδευτικοί
Μηχανικοί Βιοϊατρικής
Μηχανικοί Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
Μηχανικοί Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Χειριστές – Εκπαιδευτές Drones
Πληροφορικοί με ειδίκευση στη Bιοϊατρική
Προγραμματιστές – Αναλυτές Ασφαλείας
Tεχνολόγοι Ψηφιακής Βιομηχανίας
Ειδικοί σε θέματα Συμμόρφωσης (Compliance Experts)
Φαρμακευτικοί Μηχανικοί
Ψυχολόγοι – Ψυχομέτρες – Ψυχίατροι
Εκπαιδευτές Ενηλίκων
Αγροτεχνολόγοι
Νευροεπιστήμονες
Υπολογιστικοί Γλωσσολόγοι
Ποια είναι τα 11 περιζήτητα επαγγέλματα στο περιβάλλον του Metaverse
Σύμφωνα με τον όμιλο Adecco, η μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη που βιώνουμε στις μέρες μας και η ταχεία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ως αποτέλεσμα, πολλά επαγγέλματα που σήμερα δεν σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία, στο άμεσο μέλλον να χρειαστεί να «ψηφιοποιηθούν».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνατότητες που προσφέρει το νέο εικονικό περιβάλλον του Metaverse για επαγγελματική σταδιοδρομία είναι μεγάλες και τα περιθώρια εξέλιξης για το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος είναι πολλά.
1. Avatar σχεδιαστές μόδας
2. Υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων
3. Ψηφιακοί Γιατροί
4. Αρχιτέκτονες στο Metaverse
5. Διοργανωτές εκδηλώσεων στο Metaverse
6. Ερευνητές
7. Κατασκευαστής οικοσυστήματος
8. Υπεύθυνος Ασφαλείας
9. Σχεδιαστής εξοπλισμού για το Μetaverse
10. Κατασκευαστής «εικονικού κόσμου»
11. Ad-blockers
«Να είστε εξαιρετικά καλοί σε κάτι».
Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς είναι δύο από τους μεγιστάνες που πολλές φορές έχουν δημοσιεύσει τις απόψεις τους σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να έχει μια πετυχημένη καριέρα.
Πρόσφατα, ο πρώτος, με αφορμή τον πληθωρισμό που «χτυπάει» την οικονομία της Αμερικής, τόνισε τι μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τα «δεινά» του πληθωρισμού είναι η τελειοποίηση των δεξιοτήτων μας, σημειώνει ο Μπάφετ, καθώς και η σκληρή δουλειά και προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να γίνουμε ένας από τους καλύτερους στον τομέα μας.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να είστε εξαιρετικά καλοί σε κάτι». Ακόμη, ο ίδιος υποστήριξε το επιχείρημά του προσθέτοντας ότι οι δεξιότητες, σε αντίθεση με τα χρήματα, δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό.
Aν κάποιος διαθέτει κάποια δεξιότητα, η οποία έχει πολλή ζήτηση, η δεξιότητα αυτή θα παραμείνει σε ζήτηση ανεξαρτήτως της αξίας του δολαρίου. Η συμβουλή του αυτή θυμίζει πολύ τη συμβουλή που είχε δώσει το 2009, μετά το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης, όταν είχε πει: «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε στον εαυτό σας».
«Να διαβάζεις πολύ»
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft ρωτήθηκε από το CNBC ποιες συμβουλές θα έδινε σε ένα νεαρό άτομο που θέλει να «έχει θετικό αντίκτυπο» στον κόσμο. «Το ιδανικό είναι να διαβάζεις πολύ και ελπίζω να βρεις μια δεξιότητα που να απολαμβάνεις η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο», απάντησε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.
Ο Γκέιτς, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα αγαπημένα του βιβλία, υπογράμμισε ότι το διάβασμα είναι απαραίτητο για την ανακάλυψη μιας ποικιλίας νέων ενδιαφερόντων και πιθανών δεξιοτήτων, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να βάλετε τη σφραγίδα σας στον κόσμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι είναι σπουδαίοι στην επιστήμη ή τη μηχανική. Για κάποιους σημαίνει να είσαι εξαιρετικά επικοινωνιακός ή πολιτικός. Για κάποιους σημαίνει να είσαι νοσοκόμα ή γιατρός. Η ευκαιρία για μάθηση είναι σήμερα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», έγραψε ο Γκέιτς, ο οποίος διαβάζει κατά μέσο όρο 50 βιβλία τον χρόνο.
«Δεν αρχίζεις να γερνάς παρά μόνο όταν σταματήσεις να μαθαίνεις», είπε ο Γκέιτς. «Κάθε βιβλίο με διδάσκει κάτι νέο ή με βοηθά να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ήμουν τυχερός που είχα γονείς που με ενθάρρυναν να διαβάζω. Το διάβασμα τροφοδοτεί μια αίσθηση περιέργειας για τον κόσμο, κάτι που νομίζω ότι με βοήθησε να προχωρήσω στην καριέρα μου και στη δουλειά που κάνω τώρα με το ίδρυμά μου», υπογράμμισε ο Μπιλ Γκέιτς.