Μιχαηλίδου: Με προπληρωμένη κάρτα όλα τα επιδόματα

Θα εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στο OT FORUM

Μιχαηλίδου: Με προπληρωμένη κάρτα όλα τα επιδόματα

Ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιοποίηση επιδομάτων με στόχο, στη λογική του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει δρομολογήσει το υπουργείο εργασίας. Αυτό είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο OT FORUM στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Όπως διευκρίνισε, από τον σχεδιασμό αυτό εξαιρείται για την ώρα το επίδομα αναπηρίας, γιατί, εξήγησε, «ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πίσω, συνεπώς δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας».

Σε ό, τι αφορά την πολιτική του υπουργείου για την προστασία των πιο ευάλωτων, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως «ειδικά σε περιόδους κρίσης χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης τόσο στις δομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία, όσο και στα νοικοκυριά. «‘Ηδη υπάρχει ένα πακέτο στήριξής τους και όσον αφορά νοικοκυριά έχουμε απευθείας χρηματοδοτήσεις, με τα στοχευμένα μέτρα», είπε η υφυπουργός, η οποία παρέπεμψε στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ενεργητικές πολιτικές

Από την πλευρά της, η κ. Μιχαηλίδου, επεσήμανε πως πέρα από το κομμάτι πολιτικής που αφορά τη στήριξη με απευθείας χρηματική ενίσχυση, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές οι ενεργητικές πολιτικές, δηλαδή εκείνες που δημιουργούν ένα σύστημα που δίνει χώρο και χρόνο στο νοικοκυριό. Ως τέτοια πολιτική ανέφερε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τονίζοντας πως η κυβέρνηση ενέταξε και γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο και αύξησε το εισοδηματικό κριτήριο ώστε να έχει πρόσβαση μια μέση οικογένεια.

Δημογραφικό

Όσον αφορά το δημογραφικό, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα. «Το επίδομα γέννησης είναι μια λύση, αλλά βοηθάει το διαθέσιμο εισόδημα εκείνης της στιγμής. Όμως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι πολύ πιο ουσιαστικό μέτρο, γιατί δίνουν χρόνο και χρήμα στην οικογένεια. Το ίδιο και οι άδειες εγκυμοσύνης και το ευέλικτο ωράριο. Θέλουμε ενεργητικές πολιτικές, πέρα από τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Υιοθεσία – αναδοχή

Όσον αφορά την πολιτική υιοθεσιών η αρμόδια υφυπουργός ανέφερε πως «ήταν ένα χαοτικό σύστημα. Ήμασταν ένα κράτος υπεύθυνο για την παιδική προστασία και δεν ξέραμε πόσα παιδιά υπάρχουν σε ιδρύματα. Πλέον, από τη στιγμή που φεύγει ένα παιδί από τη βιολογική του οικογένεια με εισαγγελική παραγγελία για να πάει σε ίδρυμα εγγράφεται άμεσα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των παιδιών σε 2 χρόνια κατά 45%. Έχουμε 82 δομές προστασίας παιδιών σε όλη τη χώρα. Είχαμε 2.200 παιδιά, έχουμε 1.400 τώρα».

Μιλώντας για την αναδοχή, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα δεν είναι ορφανά. Έχουν οικογένεια». Με εισαγγελική παραγγελία, εξήγησε η ίδια, απομακρύνονται από τη βιολογική οικογένεια για συγκεκριμένους λόγους με σκοπό να επιστρέψουν και πάλι όταν κριθεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Συνεπώς «η αναδοχή είναι μια προσωρινή αγκαλιά, που μπορεί να γίνει και μόνιμη, αλλά τονίζουμε ότι για να γίνεις ανάδοχος πρέπει να έχεις μεγάλη αγκαλιά». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεύρυνε τα ηλικιακά όρια για να ενθαρρύνει την αναδοχή και καθιέρωσε επίδομα αναδοχής στα 325 ευρώ τον μήνα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.