Τρομάζουν οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, που τις τελευταίες μέρες παραμένουν σταθερά πάνω από 300, με την Αττική να εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, καθώς εκεί καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές οι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.
Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, είχε την Τετάρτη 194 από τα συνολικά 358 νέα κρούσματα του κοροναϊού και βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στο όριο του συναγερμού και της λήψης νέων μέτρων.
Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλεί, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, με τους ειδικούς να σημειώνουν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για το μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου «ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα».
Τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας, είναι η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους άνω των 65, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική.
Ανησυχία για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές
Την έντονη ανησυχία των ειδικών για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, εξέφρασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Aλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια.
Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είπε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε.
Όσο για το ενδεχόμενο ενός lockdown είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εαν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».
Προβληματισμός υπάρχει στο μεταξύ για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα είπε ο κ. Βατόπουλος.
«Ελλιπείς οι υποδομές στο ΕΣΥ»- Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων
«Η ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι απαραίτητη διότι για εμάς είναι αδιανόητο και απορριπτέο να χρειαστεί να ζήσουμε καταστάσεις Ιταλίας που θα πρέπει να μπούμε σε δίλημμα να αποφασίσουμε ποιος ασθενής θα ζήσει» είπε από την πλευρά της, μιλώντας στο MEGA η κ. Νάγια Ρενδούμη, παθολόγος στην κλινική Covid-19 του νοσ. Ευαγγελισμός.
Οι επιστήμονες θεωρούν ανησυχητική την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, πρόκειται για ένα ανησυχητικό στοιχείο.
Όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι στα καλά του» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. «Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλιπείς», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Το σχέδιο για τις ΜΕΘ
Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τους επιστήμονες είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες πιέζονται πολύ έντονα. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».
Η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. «Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι πολύ υψηλή και η ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κ. Κοτανίδου, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Την Τετάρτη, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ήταν ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID ήταν ελεύθερες το 40% των κλινών.
Τα στοιχεία που τρομάζουν τους ειδικούς
Σύμφωνα με τους ειδικούς για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής επτά:
1. Την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων
2. Τον αριθμό των θανάτων καθημερινά
3. Τις ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία
4. Τον αριθμό των διασωληνώσεων
5. Την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των κλινών ΜΕΘ
6. Το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά στον Covid-19
7. Τον δείκτη μετάδοσης R0 που έχει ξεπεράσει το ένα
Όλα κρίνονται από την τήρηση των μέτρων
Τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας, είναι η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους άνω των 65, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown.
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική.
Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ώρες, τα στοιχεία από τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί θα δείξουν τον δρόμο στην κυβέρνηση για το αν θα εφαρμόσει το lockdown στην Αττική.
Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νεώτερα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να αποφύγει το γενικό lockdown.
Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πιο συχνά δρομολόγια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Πάνω από 16.000 κρούσματα στην Ελλάδα
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες, καταγράφηκαν πάνω από 300 κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, διατηρώντας την ανησυχία των ειδικών στα ύψη. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Επιπλέον, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ χθες καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 357 νεκρούς.
Η Αττική για μια ακόμα ημέρα βρέθηκε στο κόκκινο, μετρώντας 194 κρούσματα, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται τα Τρίκαλα, τα οποία μετρούν 13 κρούσματα. Δέκα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε αναλυτικά:
43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσα
2 κρούσματα στην Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση