Για άλλη μια χρονιά το τεχνικό πρόγραμμα που έφερε η δημοτική αρχή για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο στερείται οράματος, στόχευσης και δυνατότητας υλοποίησης.
Το τεχνικό πρόγραμμα μιας δημοτικής αρχής πρέπει να αποτυπώνει το όραμα της για τον δήμο και εμείς όραμα δεν βλέπουμε.
Και σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα ,όπως και στα προηγούμενα ,επαναλαμβάνονται έργα προηγούμενων ετών τα οποία δεν εκτελούνται.
Σε ένα πρόγραμμα 28,4 εκατομμυρίων ευρώ τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα έργα και μόνο ένα μικρότερο μέρος του αφορά νέα έργα. Νέα έργα είναι μόλις τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ,ποσοστό μόλις 12,32% στο σύνολο.
Το ποσοστό υλοποίησης του, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι χαμηλό, αφού κάθε χρόνο εγγράφονται κωδικοί χωρίς όμως να πραγματοποιούνται τα έργα την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα το ποσοστό υλοποίησης των τεχνικών προγραμμάτων του δήμου Ρεθύμνου κατά τα προηγούμενα χρόνια είναι :
1) Για το έτος 2014 είναι 55%
2) Για το έτος 2015 είναι 58%
3) Για το έτος 2016 είναι 29%
4) Για το έτος 2017 είναι 14%
5) Για το έτος 2018 είναι 27%
6) Για το έτος 2019 είναι 23%
7) Για το έτος 2020 μέχρι τις 30/9/2020 είναι μόλις 12%.
Επιπλέον στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το έτος 2021 υπάρχει και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και διεκδίκησης. Απουσιάζει ένας συνολικός σχεδιασμός με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά, αλλά “σκόρπια” έργα που δεν συνδέονται μεταξύ τους για να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν βλέπουμε στήριξη στις δομές πρόνοιας κοινωνικής πολιτικής και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Επίσης, δεν δίνεται η απαραίτητη βαρύτητα σε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων , πχ αναβάθμιση παιδικών χαρών , κατασκευή έργων οδοποιίας , πρόβλεψη για χώρους και κτίρια για πολιτιστικά κέντρα, αντιπλημμυρική προστασία του δήμου, κατασκευή αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων κτλ.
Η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο για τα τεχνικά έργα που θα κάνει στο δήμο Ρεθύμνου κατά την διάρκεια της θητείας της, έτσι ώστε το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 να αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ζωή μας στο δήμο. Αντίθετα περιορίζεται στα υπάρχοντα συρρικνωμένα κονδύλια και «φιλοδοξεί» να φέρει σε πέρας μερικά «μερεμέτια» και λίγα νέα έργα σε πολύ βασικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη μας.
Για μια ακόμα φορά η «εισήγηση» για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου του 2021, που μας έστειλε η δημοτική αρχή δεν είναι πραγματική εισήγηση. Είναι απλά ένας πίνακας με τίτλους έργων, το εκτιμώμενο κόστος των έργων και την πηγή χρηματοδότησής τους. Δεν υπάρχει η ημερομηνία δημοπράτησης των έργων, η ημερομηνία σύμβασης και το ποσό της σύμβασης. Ακόμα δεν αναφέρεται στην εισήγηση σε πιο στάδιο είναι το έργο.
Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί πολύ βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού ωστόσο στο δημοτικό συμβούλιο έρχεται πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι κομμάτι του προϋπολογισμού αποτελεί το τεχνικό πρόγραμμα και να σχηματίσουν άποψη για θέματα όπως π.χ αν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν περισσότερα έργα όπως αναπλάσεις περισσότερων παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων κτλ. Στο τεχνικό πρόγραμμα βλέπουμε σε αριθμούς αποτυπωμένη την μοιρολατρική αποδοχή της έλλειψης πόρων και ταυτόχρονα την αθώωσης της πολιτικής των κυβερνήσεων που δεν αποδίδουν στους δήμους τα χρωστούμενα και περικόπτουν δραματικά την κρατική επιχορήγηση. Η πανδημία του covid-19 δεν μπορεί να αποτελεί για όλα δικαιολογία.
Εν κατακλείδι, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2021 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας και τελικά είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο, χωρίς όραμα για την τοπική κοινωνία ,με χαμηλό ποσοστό υλοποίησης. Για άλλη μια χρονιά θα μείνουν ανικανοποίητες μεγάλες ανάγκες των δημοτών σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2021.
Βουρβαχάκης Σταύρος
Οικονομολόγος- Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου
Επικεφαλής «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»