Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξήτου, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε. Όπως εξήγησε:
«Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.
Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος.
Σε ότι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.
«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.