«Η επιμονή στη διατήρηση των υψηλών συντελεστών δεν είναι οικονομικά ορθή», επισημαίνουν μιλώντας στο neakriti.gr – “Χτύπημα” τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στην αγοραστική δύναμη του λαού
Τα ήδη θολά νερά της αγοράς και της επιχειρηματικότητας ταράζει κάθε λίγο και λιγάκι μια νέα αύξηση στον Φ.Π.Α., με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιπλέον μείωση της κατανάλωσης του αγοραστικού κοινού, στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων στον απόλυτο μαρασμό, νέα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο και επιπλέον χαμένες θέσεις εργασίας. Οι φορείς της αγοράς προς αποφυγήν δυσάρεστων καταστάσεων, ζητούν επιτακτικά τη μείωση εδώ και τώρα του Φ.Π.Α., βροντοφωνάζοντας πως ένας καθοριστικός παράγοντας για τις αποκλίσεις των τιμών σε όμοια προϊόντα είναι ο ΦΠΑ σε συνδυασμό βέβαια με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.).
Όμως, οι συντελεστές ΦΠΑ στης Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένουν στο 13% και 24%, με ότι αυτό συνεπάγεται για αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα φάρμακα, στις πρώτες ύλες, στους λογαριασμούς και στις παροχές, με τη χώρα να βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα είναι να εκτοξεύονται οι τιμές σε επίπεδα στα οποία δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί η πλειονότητα των καταναλωτών με τις αλλαγές που επιβάλλονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα να δημιουργούν, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς, έναν αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των “μεγάλων” και φυσικά διάφορες άλλες “παρενέργειες” στην οικονομία.
Παρά όμως τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ανθρώπων της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση δείχνει ανένδοτη, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα έχει δυσθεώρητο δημοσιονομικό κόστος. Κερασάκι στην τούρτα, μέσα σε όλον αυτό τον Κυκεώνα της αγοράς, αποτελεί από 1η Ιουλίου, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 24% για το σερβιριζόμενο καφέ ενώ παραμένει στο 13% για delivery και take away, κίνηση η οποία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο από επαγγελματίες όσο και από τους λάτρεις του καφέ που αποτελεί κουλτούρα και καθημερινή απόλαυση για χιλιάδες Έλληνες…
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τη νέα αύξηση η τιμή στον καφέ τύπου φρέντο εσπρέσο που μέχρι πρότινος στην καφετέρια για τους καθήμενους κόστιζε 3,5 ευρώ θα ανέλθει στα 4 ευρώ ενώ ο ελληνικός καφές που πρόσφατα κόστιζε 2 ευρώ θα ανέβει στα 2,50 ευρώ! Ένα μέτρο, που ήρθε να προστεθεί σε έναν εργασιακό χώρο με 30.000 ελλείψεις, με αύξηση του μισθολογικού και των πάγιων λειτουργικών εξόδων και με νέες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με τους επαγγελματίες του κλάδου να σημειώνουν πως έτσι θα επιβαρυνθούν επιπλέον τα παραδοσιακά καφενεία και οι καφετέριες όχι όμως όσοι έχουν take away και πάγκους παρά το ότι πρόκειται για ομοειδείς επιχειρήσεις και ο νοών νοείτω…
Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς
Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο Φ.Π.Α. και τις αλυσιδωτές αυξήσεις που επιφέρει σε διάφορα είδη και προϊόντα φορείς της αγοράς του Ηρακλείου σε δηλώσεις τους στο neakriti.gr αναφέρουν: «Με τόσες ανατιμήσεις στα προϊόντα, η ακρίβεια καλπάζει. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει τη μείωση του Φ.Π.Α. όμως η κυβέρνηση αντίθετα δίνει νέες αυξήσεις. Δυστυχώς όλο αυτό το κόστος θα μεταφερθεί στον καταναλωτή που ήδη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Η αγορά στενάζει. Όλα αυτά που γίνονται επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες και από τον Σεπτέμβριο περιμένουμε νέο κύμα λουκέτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Χαράλαμπος Λεκάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου-Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης εκφράζοντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου δήλωση πως «πρέπει να υπάρξει άμεσα μια γενικότερη μείωση του Φ.Π.Α. Είναι κάτι που πάντα φωνάζουμε και πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπόψη, διότι θα δώσει μια καλύτερη νομιμότητα της εφαρμογής του. Είναι παράλογο το ύψος του Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καθώς δημιουργεί πολλές παρενέργειες και μια ανομία».
Σχολιάζοντας τον Φ.Π.Α. και το πού έχει φτάσει την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας και της χώρας μας σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς, τόνισε πως “ενώ οι μισθοί βρίσκονται στα τάρταρα, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μειώνουν τον Φ.Π.Α. εμείς έχουμε αύξηση του Φ.Π.Α . Όλα αυτά δεν έχουν κανένα θετικό αντίκρισμα στην οικονομία και στην ελάφρυνση της δύσκολης κατάστασης στην οποία εμπεριέχονται σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση δυστυχώς από τη μια τα παίρνει χοντρά και από την άλλη μοιράζει ψίχουλα».
Για την αύξηση του Φ.Π.Α. στον καφέ και παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει να μην εφαρμοστεί κάτι τέτοιο από τους εμπλεκόμενους στον κλάδο, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου και Δημοτικός Σύμβουλος, Μαρία Αντωνακάκη είπε τα εξής: ” πάγιο αίτημά μας είναι οριζόντιο Φ.Π.Α. στο 13% στην εστίαση, εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών που παραμένουν στο 24%. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το πετύχουμε αυτό. Οι αυξήσεις στα προϊόντα και στα πάγια έξοδά μας, δεν μας επιτρέπουν να απορροφήσουμε αυτή την αύξηση. Η τσέπη του κόσμου όμως δεν αντέχει άλλες αυξήσεις. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τα βασικά για τον οικογενειακό τραπέζι και τώρα δεν θα μπορούν να απολαύσουν ούτε τον καφέ τους στα μαγαζιά μας».
«Το φορολογικό μας σύστημα παρουσιάζει χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας»
Το θέμα μείωσης της έμμεσης φορολογίας ζητώντας να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα, διότι έτσι δίνεται η εικόνα τριτοκοσμικής χώρας στην Ελλάδα, θέτει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Για το θέμα της έμμεσης φορολογίας, αναφέρεται ότι τα φορολογικά συστήματα των χωρών της Ευρωζώνης βασίζονται περισσότερο στην άμεση φορολογία και λιγότερο στην έμμεση.
Το μεγάλο ζητούμενο όπως τονίζει το ΚΕΠΕ, είναι να χτυπηθεί η ακρίβεια, δηλαδή να έχουμε πτώση των τιμών, ενώ θέτει επίσης το ερώτημα γιατί στη χώρα μας πολλές τιμές σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας στη χώρα μας είναι αυτά που ενισχύουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού, σημειώνει το ΚΕΠΕ, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στοχευμένα, ανά κλάδο, καθώς είναι διαφορετικά τα προβλήματα π.χ. του αγροτικού τομέα, του μεταποιητικού τομέα, των υπηρεσιών κλπ. Παράλληλα, το ΚΕΠΕ κτυπά καμπανάκι για το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και σημειώνει ότι παρά τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, αυτές παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με άλλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωρών. Ζητά επίσης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, το κράτος και τους θεσμούς.https://www.neakriti.gr/