Μεγάλη επιτυχία: Έρχεται Πολυτεχνείο στο Ηράκλειο υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Κρήτης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, 17 πανεπιστημιακά τμήματα αντικαθιστούν τα τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν και μοιράζονται στα τέσσερα επιστημονικά πεδία

Μεγάλη επιτυχία: Έρχεται Πολυτεχνείο στο Ηράκλειο υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Κρήτης . Ενα νέο μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι µαθητές ….

Ενα νέο μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι µαθητές της τρίτης Λυκείου. Όπως θα διαπιστώσουν, τα περισσότερα ΤΕΙ έχουν «εξαφανιστεί» καθώς «αναβαθμίζονται» σε πανεπιστήμια -με τις εκλογές στον ορίζοντα- ενώ η ηγεσία του υπουργείου κάνει τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις.

Στο νέο μηχανογραφικό προστίθεται Πολυτεχνείο στην Κρήτη και Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με έδρα τα Ψαχνά Ευβοίας, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και ήδη οργανώνεται η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Μεσολογγίου) με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς οι κοσμήτορες του ΕΑΠ διαφώνησαν με το σχέδιο δηλώνοντας ότι το εγχείρημα της συνένωσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Στο νέο μηχανογραφικό υπάρχουν 11 νέα τμήματα, με το υπουργείο Παιδείας να ορίζει από ποια κατεύθυνση μπορούν να εισαχθούν σε αυτά οι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, 17 πανεπιστημιακά τμήματα αντικαθιστούν τα τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν και μοιράζονται στα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2019 θα λειτουργήσουν τα 11 εξ αυτών, καθώς τα υπόλοιπα δεν είναι ακόμα έτοιμα να υποδεχθούν φοιτητές. Πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίστηκε νέος νόμος που ορίζει την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την ίδρυση πάνω από 30 τμημάτων σε τρεις περιφέρειες της χώρας, στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η προθεσμία για τη συμμετοχή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί και ο αριθμός των εισακτέων. Ενδεικτικό της ταχύτητας που επικρατεί είναι ότι στην Κρήτη ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή πενταετούς φοίτησης.

Το νέο ΑΕΙ που προέκυψε από την «αναβάθμιση» του ΤΕΙ Κρήτης θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη, ενώ το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής θα παραμείνει στο Ρέθυμνο και θα αναβαθμιστεί σε πενταετούς φοίτησης.

Πάντως την έντονη διαφωνία τους με το νέο Πολυτεχνείο εξέφρασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Χανίων, χωρίς όμως να εξηγούν γιατί αρνήθηκαν πεισματικά τη συνένωση με το ΤΕΙ Κρήτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, στην οποία προσδίδουν έντονο τοπικιστικό χαρακτήρα:

Β. Διγαλάκης: «Ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς νομιμοποίηση, έρχεται να επεκτείνει το καταστροφικό του έργο και στην Κρήτη, να ανατρέψει τον στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετιών και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο νησί μας».

 

Ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου το τελευταίο διάστημα, με καθαρά μικροκομματικές βλέψεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, υλοποιεί το σχέδιό του για τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης». Το πράττει χωρίς αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να γίνει από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), όπως προβλέπει και ο νόμος και όχι από διορισμένες, από τον ίδιο τον Υπουργό, επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν οι διοικήσεις των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων. Οι πανεπιστημιοποιήσεις τμημάτων ΤΕΙ γίνονται οριζόντια, ενώ θα έπρεπε να περιοριστούν στα υψηλού επιπέδου τμήματα των ΤΕΙ, που αναμφισβήτητα υπάρχουν και να συνοδευθούν από καταργήσεις τμημάτων χωρίς επαγγελματική προοπτική και επανίδρυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

 

Όσον αφορά την Κρήτη, ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμορφώθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση και συναίνεση όλων των Κρητών, από τη μεταπολίτευση και μετά, προβλέποντας την ίδρυση δύο πανεπιστημίων: του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τις σχολές θετικών επιστημών στο Ηράκλειο και τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στο Ρέθυμνο και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τις σχολές μηχανικών στα Χανιά. Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης αναπτύχθηκαν συμπληρωματικά, έθεσαν την αριστεία και την εξωστρέφεια στον πυρήνα της σύστασής τους, προσέλκυσαν καταξιωμένους επιστήμονες και τους διέθεσαν υψηλού επιπέδου υποδομές και αποδοτικό περιβάλλον λειτουργίας, ώστε σήμερα να διακρίνονται διεθνώς για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά τους επιτεύγματα.

 

Η διορισμένη από τον υπουργό επιτροπή για το ΤΕΙ Κρήτης προτείνει την ίδρυση δεύτερης πολυτεχνικής σχολής στην Κρήτη, με 6 τμήματα πενταετούς φοίτησης και με έδρα το Ηράκλειο. Δύο από τα προτεινόμενα τμήματα – των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Ηράκλειο – καλύπτουν το ίδιο αντικείμενο με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης ! Το αντικείμενο του προτεινόμενου τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, επίσης με έδρα το Ηράκλειο, καλύπτεται ήδη από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδρύεται και στα χαρτιά και ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών, προκειμένου να έχει «σοβαρές συνέργειες με το νεο-ιδρυθέν Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ», όπως αναφέρει η επιτροπή, τη στιγμή που το αντικείμενο αυτό καλύπτεται πλήρως από τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

 

Αφού οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης αρνήθηκαν να συναινέσουν στα καταστροφικά σχέδια του υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου, με την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί τη διορισμένη επιτροπή του με εκδικητικό τρόπο προκειμένου να διχάσει τον Κρητικό λαό, να αναστατώσει τα πανεπιστήμια του νησιού και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη. Καμία σκέψη για το πώς θα διασυνδεθεί η γνώση με την παραγωγή, για το πώς οι νέοι απόφοιτοι θα βρουν δουλειές, για το πώς θα δημιουργήσουν οι ίδιοι δουλειές, για το πώς θα γίνουν ανταγωνιστικοί σε ένα περιβάλλον που τα εμπορεύσιμα προϊόντα και οι υπηρεσίες παγκόσμια είναι αυτά που ενσωματώνουν την καινοτομία.

 

Ο κ. Γαβρόγλου προχωράει στις αλλαγές αυτές χωρίς γνώμη της ΑΔΙΠ, όπως προβλέπει ο νόμος. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν έχει τη νομιμοποίηση για να το κάνει εν μέσω θεσμικής κρίσης, με φαλκιδευμένη εκπροσώπηση του ελληνικού λαού στη Βουλή. Υπονομεύει το μέλλον της ανώτατης παιδείας στην Κρήτη, το μέλλον του Πολυτεχνείου των Χανιωτών, δημιουργώντας δεύτερη πολυτεχνική σχολή στο Ηράκλειο.

 

 

Αναλυτικά ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης:

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου 

Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Γεωπονία και Κοινωνικές Επιστήμες θα είναι οι νέες προσθήκες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απορροφά το ΤΕΙ Ηπείρου. Με 8 νέα τμήματα θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ το 2020 θα ενταχθούν ακόμα τέσσερα, μεταξύ των οποίων και αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών. Μάλιστα οι σπουδές στη Γεωπονία και στο τμήμα Μηχανολόγων θα είναι πενταετείς με τη δυνατότητα μάστερ.

Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων διπλασιάζεται μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ, αποκτώντας 12 τμήματα, έναντι 6 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ το ΤΕΙ ουσιαστικά εξαφανίζεται διατηρώντας απλώς τρία τμήματα που θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά. Και τα 12 τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες σχολές:
α) Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα τη Ζάκυνθο.
β) Τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κέρκυρα.

Η Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:
■ Το Τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο.
■ Το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα το Αργοστόλι.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει:
■ Το Τμήμα Τουρισμού με έδρα την Κέρκυρα.
■ Το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα τη Λευκάδα.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 
– ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας – ΤΕΙ Θεσσαλίας
– ΕΚΠΑ – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Το Στερεάς Ελλάδας σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία αντίστοιχα πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή. Οι αλλαγές στα τρία πανεπιστήμια είναι οι εξής:

Τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
■ Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, στον Βόλο
■ Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, στον Βόλο
■ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, στη Λάρισα
■ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη Λάρισα
■ Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, στη Λάρισα
■ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στη Λάρισα
■ Τμήμα Νοσηλευτικής, στη Λάρισα
■ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, στη Λάρισα
■ Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, στη Λάρισα
■ Τμήμα Διαιτολογίας, στα Τρίκαλα
■ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, στην Καρδίτσα
■ Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στην Καρδίτσα
■ Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, στην Καρδίτσα
■ Τμήμα Φυσικοθεραπείας, στη Λαμία
■ Τμήμα Φυσικής, στη Λαμία
■ Τμήμα Μαθηματικών, στη Λαμία

Τα νέα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Εύβοια:

■ Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών
■ Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
■ Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.

Τα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Εύβοια που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό το 2020:
■ Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
■ Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας

Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 θα ενταχθεί και το νέο Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.