ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Να γίνει άμεσα το έργο της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή.
Όπως τόνισε, η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου είναι ένα αναγκαίο έργο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα του δικαστηρίου της πόλης και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης και των λαϊκών στρωμάτων του Νομού.
Επισήμανε ότι το έργο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, καθώς το ζήτημα έχει ενταχθεί στο συνολικότερο σχέδιο διαχρονικά που είναι η παράδοση της ανέγερσής του σε ιδιώτες επενδυτές, με το απαράδεκτο καθεστώς της ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια και να αυξήσουν την κερδοφορία τους με τα χρήματα που πληρώνει ο λαός μέσω της άγριας φορολόγησής του.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε εντάξει σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ για ανέγερση μαζί με αντίστοιχο έργο στην Έδεσσα, ενώ η ΝΔ με την ανακατασκευή των υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, υλοποιώντας την υπόδειξη – απαίτηση κατασκευαστριών εταιρειών για λύση «πακέτο», για να διαπραγματευτούν με ευνοϊκότερους όρους για εκείνες την κατασκευή και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων ως ενιαίο έργο. Μάλιστα, η ένταξη των παραπάνω σε ένα ενιαίο έργο γίνεται μολονότι μελέτη υπάρχει μόνο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις και προβλήματα, με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επενδυτή.
Ο Μ. Συντυχάκης ξεκαθάρισε ότι από τον σχεδιασμό αυτό, κερδισμένος θα βγει μόνο ο ιδιώτης επενδυτής, αναλαμβάνοντας όχι μόνο την κατασκευή, αλλά και τη μελέτη, τη λειτουργία, τη συντήρηση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, ώστε να επιτύχει την απόσβεση και την απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσε. Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι των Δικαστηρίων (υπάλληλοι, δικαστές, δικηγόροι) και συνολικά ο λαός που θα κληθεί να βάζει το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχει ο ιδιώτης (χώροι στάθμευσης, κυλικεία κ.ά.).
Με βάση τα παραπάνω, ζήτησε το έργο της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου (ΔΜΗ) να προχωρήσει άμεσα και να διασφαλιστεί η αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος (κατασκευή – λειτουργία), χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες. Επιπλέον τα σημερινά ιστορικά κτίρια στην οδό Δικαιοσύνης (υφιστάμενο ΔΜΗ, Αστυνομίας, Ειρηνοδικείο) να αξιοποιηθούν, καλύπτοντας υπαρκτές λαϊκές ανάγκες.
Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, παραδέχθηκε την απαράδεκτη κατάσταση στο Δικαστικό Μέγαρο και την ανάγκη ανέγερσης νέου, ωστόσο επιδόθηκε στο γνωστό πινγκ-πονγκ, αποδίδοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Αυτό που δεν αμφισβήτησε όμως, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι το έργο θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, καθώς όπως είπε είναι «καλύτερος τρόπος κατασκευής για να εξασφαλιστούν οι πόροι γρήγορα» και πώς αυτή είναι η πρακτική για όλα τα έργα στον τομέα της Δικαιοσύνης, δικαιολογώντας το, με το γνωστό αφήγημα της μη επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Στην δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάλης στηλίτευσε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν φτάνει ποτέ για έργα που αναβαθμίζουν τη ζωή του λαού, καθώς και την διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη σε κτίρια όπως το δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.