Η κοινωνία δεν ξεχνά όταν άδικα χάνονται παιδιά, δεν συγχωρεί τη συγκάλυψη ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών, συσσωρεύει οργή και τιμωρεί όποιον την ακούει μόνο την Κυριακή των εκλογών
Δείτε το!
Επιτρέψτε μου μία παραίνεση. Δεν το συνηθίζω, πρόκειται για εξαίρεση, αλλά ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου. Χθες το βράδυ το Mega, στις 12.15 παρουσίασε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ – δική του παραγωγής. Ο τίτλος είναι «Μαμά έρχομαι». Κι όπως αντιλαμβάνεστε είναι η συμβολή του καναλιού στην σημερινή πρώτη τραγική επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών. Σας καλώ να το δείτε!
Το επόμενο…
Δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόνο αυτών των ανθρώπων για τη δολοφονία των ανθρώπων τους. Και φυσικά υπάρχει η συνέντευξη της κυρίας Μαρίας Καρυστιανού, που έχασε την κόρη της, Μάρθη. Αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «ταξίδευε με την κολλητή της, μαζί τα έκαναν όλα. Ήταν τρεις κολλητές και η μία είχε φύγει την προηγούμενη ημέρα. Οι δυο τους αποφάσισαν να κάτσουν μία ημέρα ακόμα στην Αθήνα και να γυρίσουν. Ήταν να πάρουν το πρώτο τρένο αλλά δεν πρόλαβαν να ξυπνήσουν, πήραν το επόμενο». Το … «τυχερό»! Σταματώ εδώ….
Ευθύνες
Καταλαβαίνετε γιατί οι ευθύνες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής – της πλειοψηφίας της, πιο συγκεκριμένα – είναι τεράστιες. Να σκεφτείτε ότι προτάθηκαν ως μάρτυρες άνθρωποι που είχαν προειδοποιήσει με επίμονο τρόπο και δύο και τρεις φορές για τον κίνδυνο του ατυχήματος. Και η πλειοψηφία δεν συμφώνησε με την κλήση τους και τους απέρριψε. Για να κουκουλωθεί το θέμα με τον … καλύτερο δυνατό τρόπο! Κι όσο γίνεται νωρίτερα. Χθες μάλιστα υπήρξε μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
Κοιμούνται;
Εφυγε από την Λάρισα η δικογραφία που έχει συγκροτηθεί από την δικαστική διερεύνηση, με κατεύθυνση την Βουλή. Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης – συμμετέχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – αμφισβήτησε αν η δικογραφία θα μοιραστεί στα μέλη της Επιτροπής. Και το ΚΚΕ ζήτησε να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή και να λάβει υπόψη της την δικογραφία. Εσπευσε λοιπόν το προεδρείο να δηλώσει πως φυσικά θα μοιραστεί στα μέλη η δικογραφία. Θέλω να κάνω μόνο ερώτηση σ΄ αυτούς του ανθρώπους: αλήθεια πώς μπορούν και κοιμούνται τα βράδια;
Υπογραφές
Εν τω μεταξύ οι υπογραφές που συγκεντρώνει η κυρία Καρυστιανού στο κείμενο της με το οποίο ζητάει για την αναθεώρηση του Συντάγματος – και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για ποινικά εγκλήματα – κάθε μέρα αυξάνονται. Αυτό είναι δείγμα πως η ευαισθητοποίηση του κόσμου διατηρείται σε … ανθρώπινα επίπεδα! Χθες το υπέγραψε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης και κάλεσε όσους δεν το υπέγραψαν να το υπογράψουν!
Στο δρόμο…
Εκτός όμως από την τραγική επέτειο, σήμερα είναι και η γενική απεργία που έχουν κηρύξει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία. Κι αύριο είναι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Όπως σας έλεγα και χθες η κοινωνική αντιπολίτευση είναι παρούσα! Στους δρόμους…. Η πολιτική αναζητείται!
Μέτωπο
Εν τω μεταξύ όπως σας έχω επισημάνει εγκαίρως έχει ανοίξει ένα μέτωπο μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Όχι βέβαια τυχαία. Αντιθέτως σχεδιασμένα και προμελετημένα! Ποιος είναι ο σχεδιασμός; Η Νέα Δημοκρατία είναι βέβαιο – αποτελεί κοινοτυπία πλέον – ότι έχει απώλειες και μάλιστα σοβαρές, όσο κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν προς τα δεξιά της και προς την … αποχή!
Ανάγκη
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των απωλειών να αναπληρωθούν, προκειμένου να μην υπάρξει ο αριθμός 2 μπροστά από το ποσοστό των ευρωεκλογών. Διότι αν αυτό συμβεί, ακόμη κι αν το δεύτερο κόμμα απέχει 13 ή 15 μονάδες, μικρή σημασία έχει. Αυτό που θα προκύψει θα είναι η πίεση από τον κόσμο της κεντροαριστεράς προς τις κομματικές ηγεσίες «βρείτε τα για να πέσει ο Μητσοτάκης» στις επόμενες εκλογές. Βέβαια η πίεση αυτή θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς, αλλά θα γίνει πιο ορατό το ενδεχόμενο της νίκης! Εν πάση περιπτώσει….
Ευκαιρία
Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει μόνο από τον χώρο του κέντρου. Εκεί δηλαδή που δεσπόζει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ετσι η πίεση είναι αυτονόητη. Το θέμα με το νομοσχέδιο για την δημιουργία των «μη κρατικών» πανεπιστημίων αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου.
Αντίθεση
Η Χαριλάου Τρικούπη τα έχει αποδεχθεί. Αλλά βεβαίως με ορισμένες προϋποθέσεις. Πρωτίστως με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και φυσικά με την ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων. Και θεωρεί ότι ο τρόπος που γίνεται είναι αντισυνταγματικός. Υπάρχει και η σχετική γνωμοδότηση. Στην αρχή η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη επί του νομοσχεδίου ήταν ασαφής. Κάτι σαν «ήξεις αφίξεις»! Εν τέλει όμως η αντίθεση του ήταν κατηγορηματική!
Η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου
Στην σκηνή όμως μπαίνουν δύο παράγοντες. Η δραστήρια βουλευτής, κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου – στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο – η οποία δηλώνει πως συμφωνεί με το νομοσχέδιο και θα το ψηφίσει. Στην Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει να ανεβαίνει η … «θερμοκρασία». Και το μήνυμα, όπως σας ενημέρωσα και χθες, δεν αποκλείεται να είναι το «πολιτικό διαζύγιο»!
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος
Κι ενώ υπάρχει η εκκρεμότητα αν θα τεθεί θέμα κομματική πειθαρχίας ή όχι, εμφανίζεται ο κ. Λοβέρδος ο οποίος δηλώνει πως το νομοσχέδιο αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να ψηφιστεί. Στηρίζοντας έτσι τις αντιδράσεις της φίλης του! Λέγεται μάλιστα πως η κυρία Γιαννακοπούλου δεν είναι μόνη – είναι κι άλλοι δύο – τρεις βουλευτές, κρυμμένοι προσώρας!
Σαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ετσι βρίσκει την ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης να την «πέσει» στον κ. Ανδρουλάκη, περίπου το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αν δεν έχει γίνει, συμπεριφέρεται ωστόσο σαν τον … ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ! Μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι τις εκλογές. Και για έναν επιπλέον λόγο. Για να πριμοδοτηθεί το ψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει ο κ. Λοβέρδος. Η θέση του μάλιστα στη «μεθόριο» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αποβλέπει να απορροφήσει δυσαρεστημένους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ότι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ εσωκομματική του επιρροή….
Η «Νέα Αριστερά»
Την Παρασκευή αρχίζει η πανελλαδική συνδιάσκεψη της «Νέας Αριστεράς» και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή. Παρ΄ ότι οι δημοσκοπικές δυσκολίες τους άσκησαν μία σχετική πίεση και διάφορα άλλα γεγονότα προκάλεσαν τριβές και καβγάδες στα «ψηλά πατώματα». Το τελευταίο διάστημα δείχνουν να είναι ευτυχείς. Πρώτον, ανακλήθηκε από την … εφεδρεία ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έγιναν … «μία ωραία ατμόσφαιρα» και ξεπέρασαν (;) τις εσωτερικές τους τριβές. Μία ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι μετά από καιρό εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά πάνελ ο κ. Νίκος Φίλης και έκανε δηλώσεις για την Κουμουνδούρου φυσικά! Αρα είναι ευτυχείς!
Η οργανωτική επιτροπή
Η 14μελής οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης αποτελείται από τους Ολγα Αθανίτη, Εύη Αποστολάκη, Μαρία Βαμβουρέλη, Χρήστο Γιαμπουράνη, Πέτρο Καλκανδή, Κωστή Καρπόζηλο, Νίκο Κούτση, Κατερίνα Λογοθέτη, Νίκο Μπίστη, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Κώστα Πουλάκη, Αχιλλέα Ρουσιάκη, Αγγελική Τεντολούρη και Σταμάτη Χονδρορίζο.
Κυβερνητική θητεία
Όμως στο σχέδιο της διακήρυξης που θα συζητήσει η συνδιάσκεψη στο τριήμερο, υπάρχει μία αναφορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λέει στην ένατη σελίδα πως «Αποτιμούμε κριτικά – και αυτοκριτικά – την εμπειρία του 2015-2019. Την εμπειρία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας. Διατηρούμε τη θετική παρακαταθήκη των μεγάλων τομών και επιτυχιών εκείνης της περιόδου: την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων, τα ριζικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην πορεία προς το Ιδρυτικό μας Συνέδριο θα προχωρήσουμε σε εκτενέστερο απολογισμό της περιόδου αυτής επιμένοντας σε όσα πλήγωσαν και υπονόμευσαν εν τέλει το αξιακό και πολιτικό φορτίο της Αριστεράς στη χώρα μας – την τοξικότητα, την ανέξοδη καταγγελία δίχως πολιτικό βάθος, την ανεπάρκεια των στρατηγικών και πολιτικών απαντήσεων στις προκλήσεις της εποχής μας».
Αργότερα…
Μάλιστα τι καταλάβατε εσείς; Ότι περίπου «παιδιά δεν το συζητάμε αυτό τώρα, το φθινόπωρο όταν θα κάνουμε το κόμμα»! Ετσι; Διότι πώς να ανοίξεις τέτοια συζήτηση όταν περίπου τα δύο τρίτα των υπουργικών συμβουλίων της περιόδου 2015 – 2019, είναι στην ηγεσία του νέου σχηματισμού;
Ο συγγραφέας
Θέλω όμως να κάνω και ένα σχόλιο ακόμη. Ο συγγραφέας του δεκασέλιδου κειμένου, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης – ίσως να είναι και ο εισηγητής του στη συνδιάσκεψη – δεν «ξέρει μόνο γράμματα» – πολιτικά εννοώ φυσικά – αλλά και όλο το κείμενο αποπνέει το κλίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρισκόταν ακόμη στην περίοδο της «πολιτικής αθωότητας», πριν δηλαδή υποστεί την «βίαιη ενηλικίωση», όπως εύστοχα είχε χαρακτηρίσει την κυβερνητική θητεία του κόμματος ο τότε αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δραγασάκης!
Κρίσιμο
Αλλά η κυβερνητική θητεία ούτε παρεμπίπτον θέμα είναι, ούτε μπορεί να περάσει στο ντούκου! Είναι αυτός ο λόγος που καμία δύναμη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν θέλει να έχει πολιτικές σχέσεις μαζί της….https://www.in.gr/editors/tzdel