Ερωτηματικά απορεί η ανάρτηση του Σωκράτη Μάλαμα ότι η Φορτέτζα Ρεθύμνου δεν διαθέτει ειδικές προδιαγραφές ΑΜΕΑ, με αφορμή τη συναυλία που έδωσε την περασμένη Πέμπτη.
Η ομάδα συνεργατών του γνωστού καλλιτέχνη αναφέρει επί λέξει για την Φορτέτζα : “Δυστυχώς το κάστρο της ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ δεν έχει ειδικές προδιαγραφές ΑΜΕΑ, η διαδρομή είναι πλακόστρωτο καλντερίμι ) παρόλα αυτά με την βοήθεια των Σαμαρειτών θα τα καταφέρουμε να γίνει η προσβασή σας υποφερτή”.
Συχνοί οι χώροι πολιτισμού χωρίς πρόβλεψη για ράμπες ή σταθερά εγκατεστημένους μηχανισμούς και πολλοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι έτσι καλλιεργείται γενικότερο κλίμα κοινωνικού αποκλεισμού.
Όταν μιλάμε για αποκλεισμό αναπήρων θεατών αυτομάτως αναφερόμαστε στο 11% του ελληνικού πληθυσμού (στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ), δηλαδή σε πάνω από 1.1 εκατομμύριο ανθρώπων που δεν έχουν τη στοιχειώδη πρόσβαση.
ΕΠΕΙΓΕΙ:Το 2020, ακόμα και τα υφιστάμενα Δημόσια και Ειδικά κτίρια, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θα πρέπει να εξασφαλίζουν αυτόνομη προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία και τα «εμποδιζόμενα» άτομα».
Είναι απαράδεκτο να μη διατηρούμε το στοιχειώδη σεβασμό σε μια ευπαθή ομάδα συνανθρώπων μας που καθημερινά αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις και να εμποδίζεται η πρόσβαση τους και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα έπρεπε μόνο να τιμούν την πόλη μας.