Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρίνει και να λάβει μέτρα αν χρειαστεί για το γεγονός ότι η Τουρκία αν και αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και είναι υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ίδια ώρα έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» της Ρωσίας μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός με αποτέλεσμα να έχουν πυκνώσει οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Μπαίνοντας στο χειμώνα λόγω της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές φάσμα ενεργειακής φτώχειας, άνοδο τιμών σε βασικά είδη από την αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης των οικονομιών τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της από την πρώτη ώρα της ρωσικής εισβολής έχουν επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι χώρες του ΝΑΤΟ που δεν είναι κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ και υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» για τη Ρωσία μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός. Τα φορτία από διάφορες χώρες που δεσμεύονται από το εμπάργκο εκφορτώνονται σε λιμάνια της Τουρκίας και μεταφέρονται σε πλοία με προορισμό τη Ρωσία χωρίς να φαίνεται η προέλευσή τους. Παρόμοια μέθοδος παράκαμψης χρησιμοποιείται και στις οδικές μεταφορές. Κάθε μήνα στο λιμάνι της Μερσίνας ξεφορτώνουν περί τα 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα.
Πολλές ρωσικές εταιρείες άνοιξαν αντιπροσωπείες στην Τουρκία και συνεταιρίζονται με τουρκικές πραγματοποιώντας εισαγωγές πίσω από «τουρκικές ταμπέλες». Ο αριθμός των εταιρειών με ρωσικά κεφάλαια που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία τετραπλασιάστηκε του πρώτους 8 μήνες του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας το πρώτο 9μηνο του 2022 οι εξαγωγές προς την Ρωσία αυξήθηκαν κατά 43% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκα κατά περίπου 125%. Ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Πως κρίνει τη μη συμμετοχή της Τουρκίας, που αν και αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας;
Πως κρίνει και τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την πύκνωση των διμερών οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου;