Lockdown : Το κρίσιμο στοίχημα των επόμενων ημερών και οι φόβοι των ειδικών
Σε «συναγερμό» η χώρα, αναμένοντας το αποτύπωμα των γιορτών.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της προσεχούς περιόδου θα δείξουν τον όποιο αντίκτυπο στα κρούσματα από τη χαλάρωση των γιορτών.
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του κοροναϊού, η οποία θα φανεί στα μέσα του Ιανουαρίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούσαν από πριν τις γιορτές πως ο Ιανουάριος θα είναι μήνας υψηλό βαθμό δυσκολίας με εμπόδια, κινδύνους και ανατροπές που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου το σύστημα Υγείας στα όριά του. Eξάλλου, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ισχυρή και δεν έχει μειωθεί όσο θα έπρεπε.
Η κυβέρνηση επέβαλε το αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας, που ισχύει από σήμερα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Αυτό το lockdown αναμένεται να «φρενάρει» τη διασπορά του ιού, καθώς μπαίνει στοπ στην κινητικότητα λόγω της ανοιχτής αγοράς και του click away.
Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία, σκοπός είναι πάντως, όπως έχουν διαμηνύει κυβερνητικές πηγές, να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.
Φόβοι για τρίτο κύμα
«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι οι χειρότεροι μήνες.
Πράγματι, οι ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονται στην Αττική, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες παρακολουθούν στενά.
«Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν», σχολίασε ο Νίκος Σύψας.
«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».
«Δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πως θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα λοκντάουν χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση.
Καπραβέλος: Το βιβλίο της τραγωδίας δεν έχει γραφεί ακόμα
Για την πίεση και τις μειωμένες αντοχές του ΕΣΥ προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
«Δεν περιγράφεται τι ζούμε. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν πολλοί. Η μεγάλη αύξηση του Νοεμβρίου δυστυχώς συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Δεν το περιμέναμε ούτε εμείς» παραδέχθηκε ο κ. Καπραβέλος. Φτάσαμε σε μέρα που χάσαμε 70 ασθενείς!», είπε χαρακτηριστικά στο OPEN.
Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ του νέου αυστηρού lockdown. «O ιός είναι καταστροφικός. Εκτός από τις ΜΕΘ είναι κι άλλοι που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι. Η αποκλιμάκωση είναι αργή. Το ΕΣΥ δεν αντέχει νέα πίεση από αύξηση κρουσμάτων. Ούτε εμείς οι γιατροί», τόνισε.
Σαρηγιάννης: Αργή η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ
Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επεσήμανε.
Οσον αφορά στο πότε θα είναι ασφαλές να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τόνισε ότι «το θέμα είναι η αγορά να ανοίξει με ασφάλεια. Να ανοίξουμε με ζώνες το εμπόριο. Σε περιοχές για παράδειγμα, όπως τα νησιά που δεν έχουν σύνδεση με άλλες περιοχές ή άλλες περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνουμε απολύμανση και στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους».
Γώγος: «Όχι» σε άνοιγμα ακορντεόν
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών. Τόνισε πάντως ότι στη χώρα μας η συμμόρφωση του κόσμου ήταν αρκετά καλή, δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο καθηγητής σημείωσε πως κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν (άνοιξε – κλείσε δραστηριότητες). Σημείωσε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, δήλωσε πως όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια.
Εξήγησε ότι το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα «κορωνοπάρτι».
Ο κ. Γαργαλιάνος διευκρίνισε ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές της χώρας.
Τόνισε ότι οι δραστηριότητες της χώρας θα επανέρχονται σταδιακά, μια μία, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε μία περίπτωση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.