Lockdown : Το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου πάει… περίπατο – Οι νέες ημερομηνίες που εξετάζονται

Ημερομηνία:

Στον «πάγο» μπαίνουν προσώρας τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown, την ώρα που τα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν σε επίπεδα – ρεκόρ και το ΕΣΥ δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις από την έναρξη της πανδημίας.

Μετά και τα σημερινά αρνητικά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, όλα δείχνουν πως η 29η Μαρτίου απομακρύνεται οριστικά από το τραπέζι για άνοιγμα της αγοράς, με ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βοηθούν στο να πάμε σε αυτό το βήμα και να εξετάζουν νέες ημερομηνίες.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός σχετικά με το σενάριο περί αυτού του ανοίγματος. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί».


Αντίθεση και από τους ειδικούς

Την ίδια γνώμη «ασπάζεται» και μερίδα ειδικών που σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα ακόμη.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος έκρινε «εκτός πραγματικότητας» τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως είναι καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω ελεγχόμενος, παρά κλεισμένος μέσα που δεν έχουμε εικόνα του τι γίνεται.

Το ίδιο επεσήμανε σε πρωινή της συνέντευξη και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως «είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση».

Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, έκρινε πως η συζήτηση για άνοιγμα στέλνει «λάθος μήνυμα». «Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού».

Αυτά είπε στο MEGA και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός θα αρχίσουν αργά αργά να πέφτουν».

Ερωτηματικό μπαίνει στο άνοιγμα της αγοράς, αφού οι αριθμοί της πανδημίας θέτουν νέα δεδομένα σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Οι νέες ημερομηνίες με ορίζοντα… το Πάσχα

Έτσι, λοιπόν, οι επόμενες πιθανές ημερομηνίες για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η ή η 12η Απριλίου με στόχο πια τουλάχιστον να μην χαθεί και το φετινό Πάσχα.

Η έκρηξη των κρουσμάτων και η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί –ιδιαίτερα στην Αττική- μεταθέτει για αργότερα και το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την πολύπαθη εστίαση.

Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα μέσα Απριλίου για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά. Ωστόσο, πρόκειται απλά για ένα σενάριο, καθώς μέχρι στιγμής οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία εισήγηση για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Προς τα τέλη Απριλίου διαφαίνεται τελικά το άνοιγμα της εστίασης.

Κατά πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμούς αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι. Και αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα περί τα μέσα Απριλίου.

Ωστόσο, από πλευράς των ειδικών εκφράζεται αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά και για την αύξηση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο θα ανοίξει το λιανεμπόριο παρείχε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, θα ενεργοποιηθεί ο πενταψήφιος 13032 όσον αφορά στη μετακίνηση των καταναλωτών για ψώνια.

Ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, ωστόσο δεν έχει συζητηθεί ακόμη το πόσο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων επεσήμανε πως στόχος είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα και όχι με τη μέθοδο του click away.

Η κυβέρνηση, τόνισε, επιθυμεί να πάμε σε άνοιγμα της αγοράς για να μπορέσει να πάρει μία «ανάσα» η οικονομία της χώρας. Επέμεινε, όμως, πως τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι εκείνα που θα κρίνουν τις όποιες αποφάσεις παρθούν, και ξεκαθάρισε πως έγινε το πρώτο βήμα με το άνοιγμα κομμωτηρίων, μεταξύ άλλων.

Κυβέρνηση και ειδικοί θα μελετήσουν τον αντίκτυπο αυτού του βήματος, είπε, και έκρινε πως είναι δύσκολο να πάμε σε άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Όσον αφορά, τέλος, στην εστίαση εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, αποφεύγοντας να απαντήσει για το αν θα ανοίξουν εντός του Απριλίου ή το Πάσχα.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που...

Το δυστύχημα του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας...

«Έφυγε» και ο Βασίλης Αλεξούδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών άφησε...

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που...

Το δυστύχημα του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας...

«Έφυγε» και ο Βασίλης Αλεξούδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών άφησε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ξενοδοχεία: Πρωτιά της Ελλάδας στις αξιολογήσεις στη Μεσόγειο

Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τα ξενοδοχεία -...

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έκλεψε τη ζωή του χρυσού κληρονόμου

Το δυστύχημα του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας...

«Έφυγε» και ο Βασίλης Αλεξούδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών άφησε...