Lockdown : Τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα – Πώς θα πετάξουμε χαρταετό
Lockdown : Τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα – Πώς θα πετάξουμε χαρταετό
Σε καθεστώς lockdown μέχρι, τουλάχιστον, τις 22 Μαρτίου, έτσι ώστε να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας που επελαύνει και πιέζει δίχως προηγούμενο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπαίνει σχεδόν η μισή χώρα.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεψε την παραμικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι σκληροί δείκτες, όπως τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.
Άλλωστε όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από μετρήσεις λυμάτων κι άλλους κρίσιμους παράγοντες μόνο θετικά δεν είναι.
Εκτός από τα 2.405 χθεσινά κρούσματα, οι 400 νοσηλείες στα νοσοκομεία ανά ημέρα, η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, το ποσοστό πληρότητας στην Αττική που φτάνει το 92% αλλά και η άνοδος στο 4,5% του δείκτη θετικότητας ανάγκασαν κυβέρνηση και ειδικούς αποφασίσουν στην λήψη νέων μέτρων.
Σε lockdown σχεδόν όλη η Ελλάδα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και βάσει των στοιχείων από την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.
Ιδιαίτερος φόβος υπάρχει ότι το επόμενο διάστημα θα προστεθούν στην καμπύλη και κρούσματα από διαδηλώσεις και πορείες των τελευταίων ημερών.
Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Εξαιρετικά επιβαρυντικό ρόλο έπαιξαν και οι μεταλλάξεις του ιού, και ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο εκτιμάται ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.
Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα
Το τριήμερο αποτελεί κρίσιμο τεστ για την εφαρμογή των μέτρων, αφού όπως τονίζουν οι ειδικοί η Καθαρά Δευτέρα δεν πρέπει να γίνει ο λόγος για μεγάλες μαζώψεις σε σπίτια που θα φέρουν συνωστισμό.
Παρά τις όποιες σκέψεις υπήρξαν για έκτακτα μέτρα, όπως λουκέτο σε πάρκα, τελικώς θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετό εφόσον το επιθυμούν αρκεί να τηρούν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
Αναλυτικά:
Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας).
Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
Επομένως το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.
Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, ωστόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω του μητροπολιτικού τους χαρακτήρα θα ξεκινά από τις 21:00.
Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας
Τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας -κυρίως της Αττικής.
Από το περασμένο Σάββατο και μετά, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, καθώς κάθε μέρα σημειώνονται δεκάδες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, με 400 συνανθρώπους μας να εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500.
Συνολικά στην επικράτεια, το βράδυ της Πέμπτης νοσηλεύονταν λόγω κοροναϊού 4.032 ασθενείς. Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα.
«Βλέπουμε αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45-65 ετών να νοσηλεύονται και είναι κάτι που το είχαμε ζήσει και πέρσι το Νοέμβριο και παρατηρούμε ότι, όταν αυξάνει η διασπορά, πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών» τόνισε.
Εκτός από τις νοσηλείες σε απλές κλίνες, ένας «σκληρός» ακόμη δείκτης της πανδημίας που δεν δείχνει τάση υποχώρησης είναι οι διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση, και πλέον ανέρχονται σε 521, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για το 2021. Σημειώνεται, δε, πως την τελευταία φορά που ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από το «φράγμα» των 500 ήταν στις 22 Δεκεμβρίου, όταν οι υγειονομικές αρχές -για πρώτη φορά τότε μετά από πολύ καιρό- ανακοίνωσαν 491 διασωληνωμένους.
Ειδικότερα, τις τελευταίες 12 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας παρατηρείται αύξηση κατά 100 και πλέον διασωληνωμένων που αφορούν σε Covid-19. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, δε, αυξήθηκαν κατά 15.
Τα σχόλια είναι κλειστά.