Στην λήψη ακόμα πιο «αυστηρών» μέτρων για την Αττική φέρνει πιο κοντά η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς, στο αρνητικό ρεκόρ των 453 νέων κρουσμάτων, το Λεκανοπέδιο είχε 174.
Το ρεκόρ κρουσμάτων έχει θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς με αποτέλεσμα πολλοί να να κάνουν λόγο για γενικευμένο lockdown -τουλάχιστον- σε επίπεδο Περιφερειών.
Οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά για lockdown στην Αττική, με τον Νίκο Σύψα να αναφέρει, μιλώντας στο MEGA, πως είναι η μοναδική λύση για να μην ξεφύγει η πανδημία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο είναι οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα. Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες. Η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Σε αυτή την ομάδα το πρόβλημα προκύπτει από τους οικείους τους, καθώς κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πια άλλη επιλογή παρά μόνο τον περιορισμό της κυκλοφορίας σε πιο γενικευμένο βαθμό, και στο τέλος να έρθει και ο αποκλεισμός της Αττικής.
Πριν το lockdown αναμένεται να έρθει μεγαλύτερος περιορισμός της κίνησης, με το sms που γνωρίζαμε.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τέθηκαν χθες σε εφαρμογή, συνεπώς θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι αποτελεσματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ., με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.
Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ με τον αριθμό να προκαλεί σοκ. Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 453 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 2 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στα 27.
Για ακόμη μια μέρα η Αττική φλέγεται με 174 κρούσματα, ωστόσο για πρώτη φορά δεν είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, αφού 184 μετράει η Λέσβος, όλα από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.
Πολύ ψηλά, με 18 κρούσματα, βρίσκονται τα Τρίκαλα.
Αναλυτικά:
25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 15.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες, ενώ 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, οι θάνατοι στη χώρα μας ανέρχονται 347, αφού στους 344 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν και 3 ακόμα νεκροί. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη, έναν 25χρονο από το Μπαγκλαντές και έναν 59χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.